דלג לתוכן

בדיקת אבחון פסיכולוגי - סוגים (Psychological Assessment)

אבחון פסיכולוגי - סוגים, אבחונים פסיכולוגיים, סוגי אבחון פסיכולוגי (Psychological Assessment) טיפול פסיכולוגי
2 דקות קריאה

אבחון פסיכולוגי הוא שם כולל לקבוצת אבחונים שכוללים אבחונים למען מתן תמונה אישיותית של הנבדק. האבחון הפסיכולוגי יכול להיערך לשם סיוע בתהליך השמה, מתן אבחנה, קביעת תוכנית טיפולית, מתן חוות דעת משפטית ועוד. בהתאם למטרות האבחון, האבחונים כוללים מטלות מגוונות הנוגעות להיבטים רגשיים, קוגניטיביים ובין אישיים. תהליך האבחון מבוסס ברובו על כלים אבחוניים וגם כולל, בדרך כלל, ראיון אישי.

אבחון פסיכולוגי - מתי יש לפנות?

הצורך באבחון פסיכולוגי עשוי להתעורר בהקשרים שונים:

• הקשר טיפולי: לעיתים יש צורך במידע מקיף על מצבו של מטופל או אדם שהגיע לטיפול. המידע נדרש כחלק מהתהליך הטיפולי או לשם המלצה על תכנית טיפולית. במקרים אלו יש לערוך אבחון פסיכו דיאגנוסטי.

• הקשר לימודי: כאשר מתעוררים קשיים בלימודים ועולה השאלה האם הקשיים הללו מושפעים מגורמים רגשיים האבחון הפסיכו-דידקטי ייתן מענה על ידי מתן תמונה רגשית וקוגניטיבית של הנבדק. סוג נוסף של אבחון פסיכולוגי הוא אבחון בשלות, זה אבחון שמיועד לקבוע האם ילד בשל לעלות לכיתה א' או האם כדאי להקפיץ אותו כיתה.

• הקשר משפטי: לעיתים נדרש אבחון פסיכולוגי לשם מתן אבחנה וחוות דעת אישיותית בהקשר לסוגיות משפטיות.

• הקשר התפתחותי: אבחון התפתחותי נערך כאשר עולה שאלה לגבי תקינות התפתחותם של ילדים מתחת לגיל שש בתחומי שפה, מוטוריקה, קוגניציה ורגש.

אבחון פסיכולוגי - מידע על סוגי אבחונים

אבחון פסיכודיאגנוסטי

אבחון פסיכולוגי פסיכו דיאגנוסטי הוא אבחון אישיותי אשר מיועד לתת תמונה של עולמו הפנימי של הנבחן תוך התייחסות להיבטים קוגניטיביים, רגשיים ובין אישיים. האבחון כולל מבחן אינטליגנציה אשר מתייחס ליכולות קוגניטיביות וכן מבחנים השלכתיים. האבחון מסייע בקביעת תכנית טיפולית, מתן אבחנה, מתן חוות דעת משפטית או פסיכיאטרית והערכת התאמתו של אדם לתפקידים תעסוקתיים.

אבחון דידקטי

אבחון דידקטי הוא אבחון המכוון לאיתור קשיי למידה בלבד. האבחון ומועבר בדרך כלל, לתלמידי בית ספר אשר נראה כי תפקודם הלימודי נמוך מהפוטנציאל האינטלקטואלי שלהם. באמצעות האבחון מזהה המאבחן נקודות חוזק וחולשה, ליקויי למידה כגון דיסלקציה, וממליץ, במידת הצורך, על הקלות בבחינות, הוראה מתקנת וכעוד. אבחון דידקטי אינו מאפשר אבחון של הפרעות קשב או של הפרעות רגשיות, עם זאת, מאבחן מיומן עשוי לזהות סימנים שמעידים על ההפרעות הללו ולהפנות את המאובחן להמשך הערכה בהתאם.

אבחון פסיכודידקטי

אבחון פסיכודידקטי הוא אבחון המשלב הערכה אישיותית פסיכו דיאגנוסטית ואבחון דידקטי. אבחון זה מועבר כאשר יש צורך בהערכת קשיים לימודיים ויש התלבטות לגבי מידת השפעתם של גורמים רגשיים על יכולות הלמידה. על בסיס תוצאות האבחון ממליץ המאבחן על תכנית פסיכו-חינוכית אשר מביאה בחשבון הן את הצרכים הלימודיים והן את הצרכים הרגשיים.

אבחון התפתחותי

אבחון התפתחותי הוא אבחון המיועד לילדים עד גיל שש אשר נראה כי התפתחותם לוקה בחסר באחד התחומים, שפתי, מוטורי, בין אישי או רגשי. בנוסף האבחון התפתחותי מיועד למצבים שיש פער משמעותי ביכולות הילד בתחומים השונים (למשל, ילד אינטליגנטי ומפותח היטב בתחום המוטורי והשפתי אך לא בתחום הרגשי-חברתי). האבחון מאפשר לזהות את טיב הקשיים ומקורם, ולהציע תכנית טיפולית מתאימה.

רמת סיכון:

אין נתונים

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."

מאמרים בנושא אבחון פסיכולוגי - סוגים

השיטה החדשה שתעזור בזיהוי דיכאון אצל מתבגרים
השיטה החדשה שתעזור בזיהוי דיכאון אצל מתבגרים
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 02/12/2021

מה הדרך הטובה ביותר לזהות דיכאון אצל נוער? מחקר חדש מציע שיטה חדשה בבתי הספר שהוכחה כיעילה יותר בזיהוי מתבגרים הסוב... לכתבה המלאה

דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
ד"ר עופר בר מאת: ד"ר עופר בר 26/01/2022

האוכלוסייה המבוגרת היא ללא ספק אחת מקבוצות האוכלוסייה המרכזיות לה ניתנת התייחסות בכל הנוגע לניהול משבר הקורונה. אול... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו