דלג לתוכן

טיפולים בהשמנת יתר לא מצליחים לבלום את מגמת העלייה במשקל

טיפולים בהשמנת יתר לא מצליחים לבלום את מגמת העלייה במשקל

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/05/2005
2 דקות קריאה
בימים אלה נערך בארה"ב הכנס השנתי של איגוד האנדוקרינולוגים האמריקאי American Association of Clinical Endocrinologists ( AACE ). בהרצאה שניתנה בכנס טוען ד"ר לודוויג, מנהל היחידה להשמנת יתר בבית חולים לילדים בבוסטון, שעל הרופאים יש לנקוט גישה אגרסיבית יותר במניעת משקל יתר בילדים ובמבוגרים, על מנת למנוע השמנת יתר וסיבוכיה. כבכל מחלה אחרת, הטיפול בהשמנה צריך להיות אינדיווידואלי ומותאם לחולה.
השיטות היעילות ביותר להפחתת משקל, נאמר בכנס, הן אבני הפינה הרגילות : דיאטה, פעילות גופנית ושינוי בהתנהגות, אולם דרכים אלה אינן יעילות עבור כל אדם. ישנם אנשים שאינם מגיבים בצורה יעילה דיה לשיטות הרגילות, והם בעלי עודף משקל גבוה מאוד וגורמי סיכון ומחלות רבים. עבור חולים אלה השילוב של טיפול תרופתי יעזור.

ישנן כרגע שתי תרופות מאושרות FDA להפחתת משקל: sibutramine שנקרא גם רדוקטיל, ו- orlistat שנקרא גם קסניקל. רדוקטיל חוסם נוראפינפרין וסרוטונין במוח ולכן מדכא תיאבון. תרופה זו אסורה לנטילה ע"י חולי יתר לחץ דם ומחלות לב, או בשילוב עם תרופות פסיכיאטריות מסוימות.

קסניקל מונעת את הספיגה במעי של כ 30% מהשומן הנאכל במזון. שתי התרופות הוכיחו יעילות במחקרים קליניים:
נטילה רצופה של רדוקטיל למשך כשנה הפחיתה 5% ממשקל הגוף אצל 34% מהנוטלים אותה.
קסניקל היתה אף יעילה ממנה וגם תרמה לשיפור במשק הכולסטרול בגוף ולאיזון סוכרת.

למרות יעילותן של התרופות, הגישה שהוצגה בכנס ע"י ד"ר קורנר מארה"ב היא שרופאים צריכים לשקול מתן טיפול תרופתי רק כאשר מדד מסת הגוף, כלומר ה BMI של המטופל, עולה על 27 ק"ג/מטר מרובע., ולחולה יש מחלות נוספות, כמו סוכרת ויתר לחץ דם. כמו כן על הרופא לוודא שאין לחולה התוויות נגד לנטילת אחת התרופות הנ"ל.
למרות שבנוסף לשתי תרופות אלו ישנן תרופות מרובות בשלבים שונים של ניסוי קליני, נראה כי בעתיד יש להמשיך לשים דגש על מניעת השמנה ולא על טיפול בסיבוכיה, וזאת ניתן לעשות בעיקר בעזרת דיאטה.

הסיבה העיקרית להשמנה בילדים ומבוגרים בארה"ב היא תזונה עתירת סוכרים ופחמימות מורכבות, והדרך העיקרית למניעת השמנה היא שינוי תזונתי. גורם נוסף שיש להתחשב בו הוא מדד שנקרא האינדקס הגליצמי. מדד זה מודד את העליה ברמת הסוכר בדם. ישנם מזונות בעלי אינדקס גליצמי גבוה, הגורמים לעליה חדה של רמת הסוכר בדם לאחר אכילתם. מזונות אלה תורמים להשמנת יתר, והמאמץ בדיאטה צריך להיות בין השאר לכיוון של צריכת מזונות בעלי אינדקס גליצמי נמוך, כלומר מזונות שאינם גורמים לעליה חדה ברמת הגלוקוז בדם.

https://www.medscape.com/viewarticle/505529

[27/05/2005]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 49 חוות דעת )
"סיימתי"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו