דידרוגסטרון (Dydrogesterone)
דידרוגסטרון (Dydrogesterone)
מידע נוסף
שמות מסחריים
דידרוגסטרון הוא פרוגסטוגן, הורמון מין נשי סינתטי הדומה להורמון הטבעי, פרוגסטרון.
הוא ניתן דרך הפה לטיפול במצבים בהם דרושה תוספת פרוגסטרון: לבעיות וסת (דימום יתר, כאבי וסת, אל-וסת ודימום לא סדיר), אנדומטריוזיס, תסמונת טרום-וסתית (PMS), הפלות חוזרות וטיפולי פוריות. הוא גם משמש להגנה על רירית הרחם בזמן טיפול הורמונלי חלופי- HRT (כתוספת לאסטרוגן) לאחר תום הוסת בגיל המעבר.
בשימוש ממושך, בשילוב עם רכיב אסטרוגני, עולה הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכלי דם (בריאות או ברגליים), יתר לחץ דם, סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן הרחם או דמנציה. הסיכון למצבים אלו מוגבר בשילוב עם עישון.
לפני התחלת הטיפול בתרופה זו יש לערוך בדיקות גינקולוגיות של איבר המין והשדיים.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום, בתקופות מסויימות לאורך המחזור החודשי, בהתאם לבעיה שלשמה ניתן הטיפול.טווח המינון
בדרך כלל 10 מ"ג פעמיים ביום.תחילת ההשפעה
בהתאם לבעיה שלשמה ניתן הטיפול.משך ההשפעה
בהתאם לבעיה שלשמה ניתן הטיפול.תזונה
אין הגבלות.מנה שנשכחה
במקרה שנשכחה מנה יש ליטול אותה מייד שכנזכרים, אלא אם הגיע הזמן לנטילת המנה הבאה ואז יש לדלג על זו שנשכחה ולהמשיך כרגיל.הפסקת התרופה
גם אם חל שיפור במצב הבריאותי אין להפסיק הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם הרופא המטפל.מינון עודף
סימני מינון עודף כוללים: בחילות חמורות או מתמשכות ודימום וגינלי לא רגיל או חמור. יש לפנות לעזרה רפואית.אזהרות
הריון
ממחקרים שנעשו בבעלי חיים עולה כי התרופה גורמת למומים בעוברים. מומלץ שלא להיכנס להריון בזמן השימוש בתרופה זו. (D) למרות הסיכון, קיים שימוש בדידרוגסטרון עד לשבוע ה-20 להריון, במצבים של הפלות חוזרות.הנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
אין בעיות מיוחדות, אך אלכוהול עשוי להחמיר את המחלה עבורה ניתנת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הריון
- הנקה
- מחלת סרטן
- מחלת כבד
- מחלת לב
- מחלת כליה
- סוכרת
- דיכאון
- אסתמה
- אפילפסיה (כפיון)
- מיגרנה
- דימום לא מוסבר מהנרתיק
- יתר לחץ דם
- פקקת ורידית (thrombosis)
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי יכולות לכלול: הפרעות וסת, פה יבש, השתנה מרובה, אובדן תיאבון, צמא, כאבי ראש, שינויים במצב הרוח, עייפות, בחילה, עלייה במשקל, פריחה וגירויים בעור, שלשול, נדודי שינה, דיכאון, תחושת נפיחות, סחרחורת חולפת, רגישות בשדיים, נשירת שיער ובמקרים חמורים הצהבה של העור והעיניים.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[היפריקום, ריפאמפיצין ותרופות אנטיאפילפטיות כגון: פנובארביטאל, קארבאמאזפין] : מזרזות פירוק הדידרוגסטרון וכתוצאה הפחתת הפעילות שלו. [תרופות נוגדות פטריות ממשפחת הazole- כגון: איטראקונאזול, קטוקונאזול, מעכבי פרוטאז-לטיפול באיידס כגון: ריטונאביר, אנטיביוטיקות ממשפחת המאקרולידים כגון: קלאריתרומיצין, אריתרומיצין ומיץ אשכוליות] : מעכבות את פירוק הדידרוגסטרון וכתוצאה השפעתו גוברת וחשש מוגבר לתופעות לוואי. [קורטיקוסטרואידים כגון: פרדניזון] : קיים סיכון מוגבר להחמרת תופעות הלוואי של הקורטיקוסטרואידים כאשר ניתנים בשילוב עם דידרוגסטרון. [לאמוטריג'ין, לבותירוקסין] : יעילותם פוחתת במתן משולב עם דידרוגסטרון. [נוגדי סוכרת] : ההשפעה ההיפוגליקמית של תרופות נוגדות סוכרת פוחתת בשילוב עם דידרוגסטרון. יש לנטר בקפידה את רמת הגלוקוז בדם.השפעת שימוש ממושך
בשימוש ממושך, בשילוב עם רכיב אסטרוגני, עולה הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכלי דם (בריאות או ברגליים), יתר לחץ דם, סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן הרחם או דמנציה. הסיכון למצבים אלו מוגבר בשילוב עם עישון. טיפול הורמונלי זה עלול לגרום לשיבוש תוצאות בדיקות שונות כגון: בדיקות סוכר ולחץ דם. עקב כך עולה חשיבות הניטור של מדדים אלו.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם בזמן לקיחת פרוזק אפשר לקחת אביטרן לכאבי גב? וכדורי ברזל לחוסר ברזל?
- מה ההשלכות של מחלת ה- FMF (קדחת ים תיכונית) על צאצאים של הורים החולים בה? למה זה יכול לגרום? אם רק לאחד הצדדים יש המחלה, מה הסיכוי שהיא תעבור גם לילדים? האם יש עוד בעיות שיכולות להיווצר כאשר אחד מבני הזוג חולה? האם יש בדיקות שכדאי לעשות לפני הכניסה להריון או אחריה? אשמח לקבח מידע כללי על תופעות הלוואי של המחלה הזו, ובקיצור, האם יש לחשוש מלהתחתן אם אחד מבני הזוג חולה במחלה זו?
- לילד שלי יש פקטוס קרינאטום והוא סובל מאוד. איפה ניתן לעשות ניתוח ומתי?
- בשל חשד לסרקואידוזיס נשלחתי לבצע, בין השאר, בדיקה של האנזים angiotensin conv. בתוצאה נכתב: "נשלח לביצוע יחידות U/L ערכי נורמה 12.0-68.0 הערה: POSITIVE >=8". אנא עזרו לי להבין את התוצאה.
- האם PSA = 0.04 אחרי הקרנות מעיד על כשלון הטיפול?
- אני ובעלי מנסים כבר 5 חודשים להיכנס להריון ללא הצלחה - אחרי 10 שנים שלקחתי גלולות. המחזור שלי מאז שהפסקתי את הגלולות לא סדיר ומגיע בין 36 ל-48 יום. משיחות עם חברות עם בעיות דומות נאמר לי שיש כדור שגורם לביוץ סדיר - האם זה נכון ? ואם כן - מתי לוקחים את הכדור הנ"ל ? (אני כרגע לקראת סיום מחזור והיות ויש לי הפרשים גדולים בין מחזור למחזור לא הייתי רוצה לפספס את ההזדמנות להתחיל כבר החודש).
- אני סובל זה כחודש מבחילות ותחושת נפיחות בבטן (בחלקה העליון), מיציאות לא סדירות, מגזים, מתחושת מועקה בגרון (כאילו משהו תקוע באזור הגרוגרת), מליחה מלוחה ומחולשה. אשמח לדעת מה עשויה להיות הבעיה.
- כתוצאה מתאונה סבלתי משבר פרטרוכנטלי מצד ימין, ועברתי ניתוח לקיבוע פנימי ע"י פלטה וברגים מסוג ריצארד. האם יש לראות בכך מפרק מדומה בעצם הירך ?
- אני סובל מגידול סרטני בריאה. האם חיסון נגד שפעת מסוכן עבורי? האם כדאי לי להתחסן ? אני לא מקבל כל טיפול אונקולוגי.
- ברצוני לשאול אם נטילה של רבע כדור קלונקס ביום, לא ברציפות, דהיינו אחת ליומיים-שלושה, עלולה לגרום להתמכרות. אני נוטלת את התרופה בימים בהם אני יודעת שיהיו בהם מצבי לחץ, ונטילתה מאד מאד מקלה עלי, מבחינת מצב הרוח והשקט הנפשי, אך אני חוששת מאד שאפתח בהם תלות. אגב, ניסיתי תרופות הרגעה טבעיות כגון קלמנרבין, שלא השפיעו עלי לטובה כמו הקלונקס.