ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) (Bisoprolol, Cardiloc, Concor))
מידע נוסף
שמות מסחריים
ביסופרולול הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות קרדילוק וקונקור. למרות שביסופרולול שייך למשפחת חוסמי בטא, שחוסמים את הקולטנים מסוג בטא לאדרנלין ונור-אדרנלין ברקמות שונות בגוף, הוא משפיע בעיקר על קולטנים מסוג בטא1 בלב.
יעיל לטיפול ב:
ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) משמש לטיפול בבעיות של לחץ דם גבוה, תעוקת חזה (כאבים בחלק השמאלי של החזה, אנגינה פקטוריס) ואי-ספיקת לב.
ניתן לעיתים בשילוב תרופות נוספות, כתלות בדרגת החומרה וההתוויה.
הנחיות חשובות:
זהירות בתחילת השימוש, מאחר שביסופרולול (קרדילוק, קונקור) עלול לפגום בעירנות עקב ירידה בלחץ הדם – תופעה זו חולפת עם המשך הטיפול.
מומלץ לעדכן את הרופא המטפל אם אתם סובלים מבעיות בדרכי הנשימה, כמו אסתמה או מחלות ריאה, ומסוכרת או נטייה להיפוגליקמיה (ירידה ברמת הגלוקוז בדם). כמו כן, בזמן נטילת ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) יש להקפיד על בדיקות לחץ דם קבועות לצורך מעקב אחר לחץ בדם.
מתי אסור להשתמש:
אין להשתמש בביסופרולול (קרדילוק, קונקור) במקרים הבאים:
• רגישות לביסופרולול או לחומרים אחרים בתרופה.
• כשיש בעיות לב חמורות כמו הלם לבבי, קצב לב איטי, חסם לב, הפרעות הולכה בלב או אי ספיקת לב חריפה.
• אם אתם סובלים מחסימה נשימתית חמורה. אסטמה חמורה.
• במידה ויש לכם חסימות של כלי דם היקפיים בדרגה חמורה או שלחץ הדם שלכם נמוך.
• חמצת מטבולית
• גידול בלוטת יותרת הכליה שאינו מטופל (פאוכרומוציטומה).
קראו עוד: יתר לחץ דם, לחץ ומתח נפשי: מה הקשר ביניהם?
אופן נטילת התרופה
טבליות. ניתן לכתוש או לחצות.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום, בבוקר, עם מים.טווח המינון
1.25 מ"ג עד 10 מ"ג. אין לעבור על המנה שהרופא התווה.
עליה במינון תיעשה בהדרגה.
תחילת ההשפעה
3 עד 4 שעות.משך ההשפעה
24 שעות.תזונה
אין הגבלות. עם זאת, מומלץ לעקוב אחר לחץ הדם אם שותים מיץ אשכוליות בזמן הטיפול בביסופרולול (קרדילוק, קונקור).אחסון
מתחת ל-25 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה של ביסופרולול (קרדילוק, קונקור).הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) בלי להיוועץ ברופא. הפסקתה הפתאומית עלולה להחמיר את המחלה או להביא להתקף לב.מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון. דרושה פעולת חרום במקרה של קשיי נשימה הלם, או איבוד הכרה כתוצאה מעודף ביסופרולול (קרדילוק, קונקור). סימנים למינון יתר יכולים לכלול האטת קצב לב, קשיי נשימה חמורים, סחרחורות או רעד (בשל ירידת סוכר בדם).
הריון
אין להשתמש בביסופרולול (קרדילוק, קונקור) בהריון אלא לאחר התייעצות עם רופא.
הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש. השימוש אינו מומלץ.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יכולת הנהיגה מושפעת מההסתגלות לתרופה. זהירות נדרשת בפרט בתחילת הטיפול, בעליית מינון או בעת שינוי בו.אלכוהול
אלכוהול עלול להגביר את השפעת התרופה ולהוריד עוד יותר את לחץ הדם. יש להיזהר בצריכתו בשל השפעותיו השונות.ניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- אסתמה
- הפרעות קצב בלב
- מחלת כלי דם
- סוכרת
- מחלת ריאות
- אסטמה
- מחלת כליה
- מחלת כבד
- מחלות בלוטת התריס
- הפרעות הולכה בלב
- גידולים בבלוטת האדרנל
- פריחה קשקשית בעור
- צום
- טיפול מתוכנן להפחתת רגישות
- הרדמה מתוכננת
תופעות לוואי
תופעות הלוואי שכיחות של ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) כוללות: לחץ דם נמוך, כאבי ראש, עייפות, חולשה, סחרחורת, בחילה, שלשולים, תחושת קור בגפיים, איבוד תחושה. לרוב תופעות אלה זמניות ופוחתות בהמשך השימוש או התאמת המינון. תיתכנה גם תופעות לוואי שאינן שכיחות, כמו בעיות בנשימה בחולי אסטמה או מחלות ריאה כרוניות, חולשת שרירים או התכווצויות בשרירים, הפרעות שינה, דיכאון, סחרחורת בעת קימה. באופן נדיר: דלקת בכבד, הפרעות שמיעה, נזלת על רקע אלרגי.
יש להפסיק את השימוש בביסופרולול (קרדילוק, קונקור) ולפנות מיד לטיפול רפואי במקרים הבאים:
ירידה בקצב הלב מתחת ל- 50 פעימות לדקה.
התקף אסתמתי.
לעיתים רחוקות, עלול ביסופרולול לעורר או להחמיר אסתמה ואי ספיקת לב.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה.
שילוב של ביסופרולול (קרדילוק, קונקור) עם תרופות אחרות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, לסיכונים או להפחתת יעילות הטיפול:
סותרי חומצה - עלולים להפחית את ספיגת ביסופרולול, יש להמתין שעתיים בין נטילתם.
תרופות להורדת לחץ הדם, מעכבי האנזים MAO, תרופות המשמשות להרדמה: סיכון לירידה מוגזמת בלחץ הדם.
תרופות לטיפול בלחץ דם, לטיפול באנגינה פקטוריס או באי סדירות קצב לב: חוסמי תעלות סידן מסוג ורפמיל ודילתיאזם.
תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה או אנגינה פקטוריס: חוסמי סידן מקבוצת דהידרופירידין כמו פלודיפין ואמלודיפין.
תרופות לטיפול בהפרעות קצב כגון דיסופיראמיד, כינידין, אמיודארון: סיכון לרעילות מוגברת.
אינסולין ותרופות כנגד סוכרת: תיתכן ירידה ברמת הסוכר בדם עד להיפוגליקמיה.
דיגוקסין: תיתכן האטה בקצב הלב.
תרופות נגד אסתמה והפחתת גודש באף: הפחתת הפעילות של שתי התרופות.
מפלוקווין: סיכון מוגבר לברדיקרדיה.
חוסמי בטא לשימוש מקומי (כמו בטיפות עיניים לטיפול בגלאוקומה).
תרופות מקבוצת NSAIS, לטיפול בכאב ובדלקת (כמו איבופרופן או דיקלופנאק).
כל תרופה היכולה לגרום במכוון או שלא להורדת לחץ דם (נוגדי דיכאון מסויימים, אנטי אפילפטיים מסויימים, תרופות נפשיות).
תרופות לטיפול באלצהיימר או בגלאוקומה.
חומרי הרדמה, לצורך ניתוח.
השפעת שימוש ממושך
אין בעיות מיוחדות. חשוב לעקוב באופן קבוע אחר לחץ הדם, קצב לב, תסמינים המעידים על החמרה בתפקוד הלב, בזמן טיפול בביסופרולול (קרדילוק, קונקור), וכן בשינויי מינון ובהפסקתו.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם תיתכן פטריה שמופיעה ונעלמת על הלשון? חלקים בלשון שלי, מן החלק האחורי עד האמצע, מתכסים בחיפוי אפור-צהבהב במצבי יובש. הפה שלי מגיע כל הזמן למצבי יובש, חרף שתיה מרובה, כי אני עובד במוקד טלפוני. צחצוח מצליח להעלים את רב החיפוי (שמשאיר מעין צלקת היכן שהיה), והוא לא מופיע כאשר אני לא עובד וכשאני שותה כראוי. האם זו פטריה? אינני חש שום סוג של תחושה בעקבות המצב.
- לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?
- אני בן 62. לאחרונה, במדידות לחץ דם בבית, התוצאה של לחץ הדם הסיסטולי נעה בין 140 ל-150. לחץ הדם הדיאסטולי הוא בין 79 ל-81. מצאתי שהתופעה נקראת "יתר לחץ דם סיסטולי מבודד". אני עושה פעילות גופנית ושומר על תזונה מאוזנת. מה יכולה להיות הסיבה? הא
- אני לוקחת את הגלולות מליאן כבר שנתיים בערך, ובנוסף אני לוקחת אלטרוקסין בגלל בעיה בבלוטת התריס. לפני 3 חודשים העלו לי את מינון האלטרוקסין מ-50 ל-100 מ"ג. בבדיקה האחרונה שעשיתי מצאו אצלי כולסטרול גבוה. אני מאוד רוצה לדעת עקב מה הכולסטרול עלה בגלל הגלולה או בגלל האלטרוקסין? עקב כך גם הפסקתי לקחת את הגלולות ביום הרביעי. האם זה בסדר, או שהייתי צריכה לחכות לסיום החפיסה?
- אני בן 74. זה הסיכום של בדיקת ארגומטריה שעשיתי: כושר טוב, תגובת לחץ דם תקינה. ללא תלונות לבביות. צניחות במקטע ST בחיבורים: V6-V5-V4 עד 3.65 ב V4. סבירות גבוהה לאיסכמיה במאמץ שבוצע. אנא הסבירו לי על מה מדובר ומה עלי לעשות.
- אני בת 31, חולה באפילפסיה כבר 15 שנים. המחלה שלי מתבטאת בחוסר ריכוז ובניתוק מהסביבה. אני מקבלת 7 כדורי טריל במינון 200 מ"ג ביום. הנוירולוג שלי ניסה מגוון תרופות אחרות ולא הצלחתי להתמודד איתן: סבלתי מהקאות, בחילות וכל מיני תופעות קשות. הסתדרתי ע
- קראתי את התשובה לגבי ההבדל בין ממוגרפיה ואולטרסאונד, ובכל זאת רציתי לשאול: חברה שעברה באופן קבוע בדיקה תקופתית משולבת של ממוגרפיה ואולטרסאונד התגלתה כחולה בסרטן שד ברמה התחלתית. נאמר לה שהגוש לא התגלה בממוגרפיה אלא באולטרסאונד. מאחר ולפי הבנתי אולטרסאונד כרוך בפחות קרינה וזו בדיקה פשוטה למדי, למה אנחנו לא עוברות כל שנתיים אולטרסאונד במקום ממוגרפיה אם היא מגלה מוקדם יותר ?
- אני בן 63 וחצי, כל החיים הייתי בריא להפליא, עד גיל 61. לפתע, לפני קצת יותר משנתיים, החלו הפרעות קצב ותשישות שבאה והולכת. בדיקות חוזרות העלו אי-ספיקת לב בשיעור של 35% עד 40% לערך, והרחבה קלה של הלב. רק לפני שנה, אחרי שעברתי את כל הבדיקות, כולל צנתור
- אני בן 63. מתי עדיף לקחת כדור להורדת לחץ דם Cilaril - לפני פעילות גופנית (שחייה, הליכה) או אחרי פעילות גופנית? אחרי פעילות גופנית מתונה, הדופק שלי עולה מ-60 (הדופק הרגיל שלי) ל-90 שמשך כשלוש שעות. מדוע זה קורה? האם זה מעיד על בעיה רפואית?
- אשתי בת 31, בהריון בשבוע ה-33. היא נושאת את פקטור 2 הגורם לקרישיות יתר. היא מזריקה במהלך כל ההריון קלקסאן 60 מ"ג. קיבלנו בדיקות דם ואלה התוצאות: PT INR 0.92 PT SEC 10.0 PT% 100 APTT SEC 24.1 FIBRINOGEN 592 האם הבדיקה תקינה או שיש בעיה ב