פורום טיפולי פוריות - עמוד 2105
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי, מומחה בגניקולוגיה, מחלוצי ההפריה החוץ גופית בארץ.
פרופ' אשכנזי ייסד וניהל את היחידה להפריה חוץ גופית בבית חולים השרון, עד לאיחודה עם היחידה בבית חולים בילינסון. בנוסף לפעילותו ביחידת ה- IVF, ניהל וקידם גם את היחידה לפוריות הגבר של בית חולים השרון יחידה שרשמה לזכותה הישגים מרשימים וזכתה למוניטין רב.
כיום פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי משמש כסגן מנהל היחידה בבלינסון – מרכז רבין שכיום הינה היחידה הציבורית הגדולה בארץ, ומרצה בכיר
בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.
פרופ' אשכנזי מפרסם שנים רבות בספרות המקצועית הבין לאומית הטובה ביותר. מאמריו עוסקים בתחום פוריות
האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית, הן בהיבט הקליני והן בהיבט המחקרי. עד כה פרסם פרופ' אשכנזי למעלה מ-100 מאמרים בתחומים אלו.
במחקריו נבדקו השפעת תרופות שונות לגרימת ביוץ על שיעורי ההריונות, השפעת פרמטרים השונים של הזרע על איכות ההפריה, העוברים, וההצלחה בטיפולי IVF. בנוסף התמקדו מחקריו בתסמונת השחלות הפוליציסטיות, השפעת גורמים סביבתיים ואורח חיים, על תוצאות הטיפול בהפריה חוץ גופית ושיעורי ההצלחה.
עיסוקו רב השנים של פרופ' אשכנזי בהיבטים השונים של פוריות הגבר הביא לשיתוף פעולה פורה עם פרופ' משיח ויחד הם הקימו את בנק זרע הפרטי החדש והמודרני בישראל סופרם (סופר ספרם).
את טיפולי ההפריה החוץ גופית (IVF) פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי מבצע במטופליו בבית חולים אסותא בתל אביב ובנוסף מבצע:
אבחון ליקויי פוריות - צילום רחם, היסטרוסקופיה, לפרוסקופיה, השבחת זרע, הזרעות, בחירת מין הילוד.
הפריה חוץ גופית, תרומת ביציות פונדקאות, הקפאת ביציות.
בנק זרע - תרומת זרע, הקפאת זרע לשימור ולגיבוי ל IVF.
פיפל, גרידה, הפסקת הריון, הפלה נדחית.
מעקב הריון- תפירת צוואר הרחם, דיקור מי שפיר, אולטרא סאונד הריון, שקיפות עורפית.
ניתן להפנות שאלות לפרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי פורום טיפולי פוריות >
כתבה במאקו: כשל חוזר בהשתרשות: החידושים האחרונים באבחון ובטיפול שכדאי להכיר
קבלת קהל:
יום שני וחמישי
15:30-20:00
יום שלישי
17:30-20:00
אפשרויות חניה:
כחול לבן ברחוב עם Pango או Cello
כמו כן יש חניה מתחת לבנין או חניון רגיל ברחוב הנ״ל אחרי מס׳ 2, חניון אחוזות החוף
יש הנחה לתושבי תל אביב
-
יעוץ גנטי
ח 22/10/2014 | 16:37שלום, שבוע 23+3 הריון ivf שלום רב, אשמח לחוות דעת לאחר בדיקת אקו לב נמצא הממצאים הבאים בבדיקת לב נצפהvsd ממברנוטי קטן וvsd מוסוקלארי קטן . והומלץ לי ללכת ליועץ גנטי ואולי אף לעשות בדיקת מי שפיר ( ביעוץ גנטי יגידו לי ) אני מאוד חוששת מהשלכות ומבדיקת מי שפיר נכון ליום הסיכון לתסמונת דאון חישוב גיל ובדיקה ז1:11000 טריזומיה 18 1:100000 . רציתי לדעת האם בשבוע כזה מתקדם עושים מי שפיר ? ובכלל מה מתבצע בבדיקת יעות גנטי מה הם בודקים ? אשמח לשמוע את דעתך מאוד מודאגת . דבר נוסף אם זה הריון ivf אז יש סיכוי יותר לילדים עם תסמות דאון ? תודה רבההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
שבוע 24+3
ח 22/10/2014 | 21:36התבלבלתי נמצאת בשבוע 24+3הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המשך בירור
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 14:18לא מסרת נתונים לכבי גילך ובדיקות קודמות,למרות זאת העובדה שהתגלה מום לב,ושמדובר בהיריון מהפריה מגדילה את סיכוייך לפגם גנטי,כך שהייתי שוקל בהחלט לבצע בדיקת מי שפיר,כברירת מחדל הייתי שוקל ביצוע בדיקת NIFTY(בדיקת דם),בכל מקרה ביצוע בדיקת מי שפיר בשלב מאוחר כזה צריעה חהתבצע בהמלצת גנטיקאי בבית חולים ציבוריהוסף תגובה
-
המשך
ח 23/10/2014 | 15:51אני בת 27 בריאה ללא רקע לבעיות עם תסמונת דאון לי ולבעלי בבדיקות מי שפיר וסקירה ראשונה יצאו תקינות והסקירה שניה תקין רק הממצא הנ״ל בלב. מבדיקות חלבון עוברי הסיכון לתסמונת דאון חישוב גיל ובדיקה ז1:11000 טריזומיה 18 1:100000 האם עכשיו לאחר הנתונים יש סיכוי שזה לא בעיה גנטית ? דבר נוסף הולכת לפרופ׳ בבית חולים שהקופת החולים שלי לא עובדת איתם ( בית חולים בני ציון ) האם שאני באה לרופא משפחה עם חוות דעת יאושר לי בבית חולים ציבורי ? תודההוסף תגובה
-
מי שפיר
ח 23/10/2014 | 15:53התכוונתי יאושר לי מי שפירהוסף תגובה
-
בבקשה תענה לי
ח 24/10/2014 | 09:21בבקשה תענה ליהוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המשך בירור
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 24/10/2014 | 09:31עלייך לקבל המלצה מיועץ גנטי לביצוע הבדיקה בבית חולים ציבוריהוסף תגובה
-
-
האם הקפאת זרע פוגע באיכות?
BABY95 23/10/2014 | 20:31יתכן ובעלי יהיה בחול בזמן השאיבה, הזרע שלו תקין פרט למורפולוגיה 3%... האם זה יכול לפוגע בהפריה??הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הקפאת זרע
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 24/10/2014 | 08:55הליך ההקפאה כרוך בנזקי הקפאה העלולים להגרם לזרע ובעיקר לשיעור השברים ב-DNA של הזרע דבר המפחית במידה מסויימת את הפוטנציאל ההפרייתי של הזרעהוסף תגובה
-
-
הריון מחוץ לרחם
לילי 23/10/2014 | 21:35שלום רב פרופ', לצערי היה לי הריון מחוץ לרחם עם ערך בטא 400. לא הצליחו לזהות שק הריון בחצוצרה , אלא רק קרישי דם ושינוי בגודל החצוצרה. כתוצאה מטיפול במטוטרקסט הבטא התאפס לאחר כ חודש וחצי. החצוצרה הימנית כתוצאה מתהליך ההפלה התמלאה בקרישי דם. אני מאוד מבולבלת ולא הצלחתי לקבל מרופאת הנשים שלי תשובות. אשמח מאוד אם תוכל להאיר את הנושאים הבאים: 1) מתי מומלץ שוב לנסות להרות מרגע שהבטא התאפסה מבחינת משך הזמן שצריך לתת לחצוצרה להחלים. 2)האם כדאי לי לעשות אולטראסאונד כדי לבדוק שהחצוצרה כבר לא מלאה בקרישי דם לפני שאני מנסה להרות שוב. 3)יש בדיקה שמומלץ לעשות לפני שמנסים להרות שוב. כל הרופאים ששאלתי אמרו שפשוט לנסות מבלי לבדוק שןם דבר, אבל זה נראה לי לא אחראי לסמוך על המזל, אם קיימת דרך לבדוק שהחצוצרה כבר לא מלאה בקרישי דם. תודה רבה, מודאגת 2)הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
המשך טיפול
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 24/10/2014 | 08:53מאחר ונדרשים לפחות שלושה חודשים לאחר מתן המטוטרקסט עד לכניסה להיריון,יש לךמספיק זמן על מנת לבצע צילום רחם על מנת לדעת את המצב עם החצוצרה ולפעול בהתאםהוסף תגובה
-
-
יחסי מין
חסוי 24/10/2014 | 06:08כמה זמן אחרי שאיבה מותר לקיים יחסי מין? תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
יחסי מין
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 24/10/2014 | 08:50כשבוע לאחר ההחזרההוסף תגובה
-
-
CMV בפעם הראשונה בשלב שמנסים להיכנס להיריון
ליאת 08/10/2014 | 00:04שלום, אנחנו מנסים להיכנס להיריון, בבדיקת דם שגרתית שעשיתי לפני 3 שבועות התגלו לי תוצאות חריגות בכבד: ALKP-Alkaline Phosphatase: 124 U/L 54:(ALT(GPT 38:(AST (GOT וערכים חריגים: WBC-Leucocytes :3.8 הרופא שלח אותי לבדיקות נוספות, והתגלה עכשיו: CMV IgG : 7.2 (CMV IgM (Screen: שלילי, מומלץ לחזור על הבדיקה לאחר שבועיים. .EBV Ab (EBNA IgG (POS EBV Past infection הרופא אמר שיש לי CMV בשלב מאוד מוקדם (בבדיקה לפני שנה לא היה לי). אני מרגישה בסדר ולא הייתי יודעת אם לא הבדיקות דם. מה זה אומר?? הבנתי שאסור לנו עכשיו להמשיך לנסות להיכנס להיריון, אבל על איזו תקופת זמן של הפסקה מדובר?? הוא אמר לי לא להתקרב לנשים בהריון. יש לי כמה חברות בהיריון, האם עכשיו אסור לי להתקרב אליהן? לכמה זמן עלי לשמור?? לאחיין שלי בן פחות משנה מותר לי להתקרב?? אשמח להנחיות.. תודה רבה!הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
חשיפה ל-CMV
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 09/10/2014 | 16:48לאחר חשיפה טריה ל-CMV ,יש להמתין עד שנוגדני ה-IgG יבטאו מצב של מה שקריוי avidity גבוה ,המצביע על התיישנות החשיפה,וסיכון אפסי להריון,בכל מקרה כל עוד את חשודה שנדבקת לאחרונה עלייך להמנע מקרבה עם אנשים בסיכון גבוה לחלות,תינוקות,נשים בהריון,אנשים המטופלים בטיפולים כימייםהוסף תגובה
-
תודה! אשמח להבהרות נוספות..
ליאת 09/10/2014 | 20:51תודה רבה! הכוונה להימנע מקרבה פיזית (נשיקה, לשתות מאותה הכוס וכו), או אסור לי בכלל להימצא באותו חדר עם נשים בהיריון? (קראתי שזה לא מדבק באוויר...) ומנסיונך (וברור לי שזה אינדיווידואלי), לכמה זמן בערך עלי לצפות עד להתיישנות החשיפה, ושנוכל שוב לנסות להיכנס להיריון? מתוסכלת מהמצב ומנסה להבין על איזו תקופת זמן בערך מדובר... תודה רבה וחג שמח!הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
חשיפה ל-CMV
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 10/10/2014 | 08:21הכוונה להימנע מקרבה פיזית (נשיקה, לשתות מאותה הכוס וכו),טווח הזמן עד לאפשרות להרות הינו בין 3-6 חודשיםהוסף תגובה
-
בדיקות דם CMV נוספות
ליאת 23/10/2014 | 22:34שלום ותודה רבה על תשובותיך. עשיתי בדיקות דם נוספות, שבועיים וחצי לאחר הבדיקה הקודמת. התוצאות שהתקבלו בבדיקה האחרונה: CMV IgG: 6.9 (בבדיקה הקודמת היה 7.2) CMV IgM: שלילי, מומלץ מעקב תוצאות הבדיקות של הכבד עדיין לא בנורמה: ALKP-Alkaline Phosphatase: 145 U/L 75:(ALT(GPT האם התוצאות מעידות שאין לי CMV? האם מותר להיכנס להיריון? או עשויה להיות עוד סכנה? האם אני מחוסנת עכשיו ל CMV? האם יש לדאוג מהחריגה בתוצאות הכבד? תודה רבה, מעריכה מאוד את תשובותיך!הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
cMV
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 22:59מתקבל הרושם שאת מחוסנת ואין מניעה להכנס להיריוןהוסף תגובה
-
תודה רבה!
ליאת 23/10/2014 | 23:19תודה רבה!הוסף תגובה
-
-
ערכי ביטה
לילי 23/10/2014 | 13:39שלום פרופסור, נתונים לאחר טיפול ivf: מחזור אחרון: 22.9 9.10 הוחזר לי עובר לרחם, 21.10 בדיקת ביטה חיובית 367, יומיים אחרי וידוא הכפלה 23.10 ביטה 922. האם ערכים תקינים? לא גבוהים יחסית? באיזה שבוע אני? מתי אפשר לראות שק הריון? ומתי אפשר לשמוע דופק? תודה רבה מראש!!!הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
היריון
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 14:39התגובה מצויינת,ויתכן שמדובר בהיריון תאומים,את בשבוע 4הוסף תגובה
-
תודה רבה פרופסור
לילי 23/10/2014 | 15:02.הוסף תגובה
-
-
רמת אסטרדיול גבוהה לפני שאיבה
איילה 22/10/2014 | 16:36בת 41 בתהליך IVF רביעי במספר. ביום 8 למחזור נצפו 10 זקיקים עד 12 מ"מ אסטרדיול 2918, פרוגסטרון 2.4 ביום 11 למחזור אסטרדיול 10,230 פרוגסטרון 2.4 האם רמות אסטרדיול גבוהות מהרצוי? בטיפול קודם שבו קיבלתי הורמונים במינון גבוה בהרבה והניב 17 זקיקים רמת אסטרדיול ביום 12 היתה רק 6733.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
תגובה הורמונלית
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 14:53התגובה שלך בתחום המותר והרצוי,אין חשש גדול בגילך מגירוי יתר חמור בגילךהוסף תגובה
-
-
טיפול בפרובינציה לפני החזרת מוקפאים
ליאת 22/10/2014 | 19:56שלום, נטלתי פרוגינובה 3 פעמים ביום להכנת הרירית להחזרת עוברים. אחרי 3 שבועות של טיפול הרירית היתה 6.5 ולכן בוטל הטיפול. 1. מה יכולה להיות הסיבה לרירית כזו דקה? בהחזרות של עוברים טריים הרירית שלי תמיד היתה 8-10 מ״מ. 2. האם החזרה על בסיס טבעי יכולה להיות מוצלחת יותר מבחינת הרירית? 3. מתי צפוי להגיע המחזור לאחר הפסקת פרוגינובה? תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
עיבוי רירית להיזרת מוקפאים
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 14:44בד״כ אין צורך בנטילה ממושכת כל כך(שלושה שבועות)של הפרוגינובה,ניתן להסתפק בפחות,לעיתים נטילה עודפת עלולה לפעול כבומרנג,ניתן לעיתים להעלות את המינון של הפרוגינובה כדי להעצים את התגובה. האפשרות של החזרת מוקפאים על בסיס טבעי אפשרית ,אולם היא מסורבלת יותר למעקב. חבל שהרופא לא הוסיף לך תכשיר פרוגסטטיבי כדי להחיש את המחזור.הוסף תגובה
-
-
גלולות למניעת הריון לעיכוב מועד הביוץ
עדי 22/10/2014 | 21:51שלום פרופ' אשכנזי, אני מטופלת IVF, לקראת פעם 2, בת 41 ללא ילדים. בעקבות אילוצי מערכת וכדי לא לפספס עוד מחזור, הומלץ לעכב את מועד הביוץ על ידי נטילת גלולות למניעת הריון (יסמין) החל מיום 2 למחזור, למשך 7 ימים; להפסיק נטילתן ל-3 ימים ולבצע בדיקות US+דם. מנקודה זו יש להתחיל את הפרוטוקול. האם השיטה הזו מוכרת? האם היא נחשבת לבטוחה ומוצלחת או שטומנת בחובה סיכונים עתידיים? כל המניפולציות האלה שעושים על הגוף קצת מלחיצות... אשמח לדעת, תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
פרוטוקול גלולה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 13:24שיטה זו מאוד מקובלת ומוצלחת להכוונת העיתוי של הטיפול אם כי הייתי ממליץ ליטול את הגלולה לפחות 10 ימיםהוסף תגובה
-
ומה הסיבה לכך?
עדי 23/10/2014 | 13:47המליצו לי על 7 ימים רצוף, 3 ימים הפסקה ואז לעשות US. לא נראה לי שיש לי SAY בענין הפרוטוקול הזה...הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
פרוטוקול גלולה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 14:38לא הייתי ממליץ לך מעל דפי פורום זה על פרוטוקול שאינו מקובל,נטילת עוד 3 ימים של גלולות תבטיח בודאות את התגובה ההולמתהוסף תגובה
-
-
הלוספרם
מייחלים 20/10/2014 | 22:26פרופ' יעקב אשכנזי ערב טוב, כבת 40 וחצי בריאה, איני מעשנת, פרופיל הורמונאלי תקין. אני ובעלי כבר במשך שלוש שנים מנסים להרות. ברקע: ילד כבן 9 מהריון ספונטני. עברתי בשנתיים האחרונות 2 הפלות (ספונטני + הזרעה) עקב היעדר דופק עוברי בשבוע 9 והפלה כימית. במקרה נתגלה לי בתקשורת לגבי בדיקת ההלוספרם. (נכון, גם אני איני צעירה, אך נתקלת בלא מעט נשים בגילי היולדות ונמצאות בהריון). בעלי ביצע את הבדיקה ולהלן התוצאות: בעלי שוקל מעל 140 ק"ג, 1.76. DNA Fragmentation Index )DFI%:40% מורפולוגיה: Normal forms: 3% Pyriform 5 Tapered heads 2 Amorphous 90 Total Sperm number 40.5 million Total Motile Sperm Number 6.075 million למיטב הבנתי תוצאה עגומה מאוד. עברנו כמה הזרעות וכמה הפריות ודווקא הזרעה וספונטנית הניבו הריונות, אך בדיעבד הריונות כושלים. ולשאלותיי: 1) האם במקרה הנ"ל, ברור שהתוצאות של בעלי גרמו להפלות? 2) מדוע אף רופא לא טרח ליידע כי קיימת בדיקה כזו ??? (לא המשביחה ולא הרופאים ??!!!!!) למרות ששאלנו אם קיימת בדיקה מקיפה ומעמיקה יותר לאור ההפלות ומשקלו של בעלי.. 3) מה עלינו לעשות כעת, לפנות לתרומת זרע? היכן מומלץ לקחת תרומה, האם אפשר להיות רגועה שהמנות עוברות סינון ובדיקות של מחלות? 4) האם מומלץ לבצע מיקרומניפולציה במקרה זה? חוששת מאוד כי זה בניגוד לטבע!!! 5) האם יש סיכוי לשפר את מצבו של בעלי ע"י מתן אנטיאוקסידנטים? לכמה זמן? אנו מאוד מבוגרים וכבר אין הרבה זמן להמתנה חריגה.. סליחה על השאלות הרבות.. נודה לתגובה ועצות בבקשההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה
הלוספרם
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 21/10/2014 | 10:23לצורך ליבון הבעיה אבי לך דברים מתוך מאמר שפירסמתי באתר אינפומד בדבר חשיבות הבדיקה: אם אתם עושים טיפולי פוריות שלא צולחים בינתיים, ייתכן שתאי זרע עם DNA פגום הם הסיבה. בדיקת זרע מורחבת בשם הלוספרם מאפשרת איתור DNA פגום, סיכוי גבוה יותר להריון ומניעת מחלות גנטיות בעובר. בדיקת זרע שגרתית שמתייחסת לריכוז, לתנועתיות ולמורפולוגיה של הזרע לא בהכרח נותנת מענה לכל בעיות הזרע. היא גם לא מתייחסת לפגמים עדינים במבנה הכרומטין של הזרע (הגרעין של תא הזרע). יש גברים עם ערכים תקינים של תא זרע (כמו ריכוז, תנועתיות ומורפולוגיה) אך עם שיעור גבוה של פגמים ב- DNA שבגרעין של תא הזרע, אשר כתוצאה מכך יתקשו לעבר את בנות זוגם. לאחרונה, בעקבות הדאגה הגוברת לסיכון שבהעברת מחלות גנטיות בשיטות עזר לרבייה, מושם דגש רב יותר על חשיבות השלמות הגנטית של תא הזרע בטיפולי הפריה חוץ גופית בגלל נזקים אפשריים ל- DNA של גרעין תא הזרע (DNA FRAGMENTATINS), או למערך המיטוכונדריאלי (גופיפי האנרגיה) שלו, שנגרמים בהשפעת נזקים סביבתיים ואורח חיים (עישון, זיהום סביבתי, צריכת סמים, השמנת יתר, תרופות, מחלות וזיהומים). לנזקים אלו ב- DNA עלולה להיות משמעות קלינית ואבחונית בכל הקשור להצלחת טיפולי ההפריה. מידע בנוגע לשלמות ה- DNA יכול לעזור כשבאים לבחור תאי זרע עם DNA תקין, במיוחד בביצוע הפריה חוץ גופית והפריה באמצעות ICSI (מיקרו מניפולציה). כאמור, ליקויים בגנום הגברי הם הסיבה המרכזית לכישלונות חוזרים של טיפולי הפריה חוץ גופית. לכן, זיהוי בעיות אלו וטיפול בהן יכול להעלות את הסיכוי להריון וכך להקל על בעיות כלכליות, נפשיות ואישיות שזוגות רבים חווים בעקבות כישלונות חוזרים של טיפולי פוריות. מהי בדיקת הלוספרם? הלוספרם בודקת את מבנה ה- DNA (הכרומטין) של תא הזרע וקובעת את שיעור השברים בו (DFI - DNA FRAGMENTATIN INDEX). הבדיקה יכולה להראות ליקויים שיסבירו את בעיית הפוריות והכישלון החוזר בטיפולי ההפריה. פגמים במבנה הכרומטין עלולים לגרום לחוסר יציבות של שרשראות ה- DNA ועל ידי כך להעברה לא תקינה או מדויקת של החומר הגנטי הזכרי בעת ההפריה, וכתוצאה מכך ליצירת עוברים פגומים בעלי איכות מורפולוגית ירודה, שיעור הריונות נמוך, שיעור השתרשות נמוך ושיעור הפלות גבוה. המסקנה היא, שחשיבות ה- DNA של הזרע היא מכרעת בטיפולי הפריה חוץ גופית. איתור וטיפול מתאים בבעיה יאפשר לגברים עקרים רבים להפוך לאבות ויפחית את הסיכון להעברת מוטציות גנטיות לדור הבא. למרבה המזל, בשנים האחרונות נמצאו שיטות עזר מעבדתיות לאיתור ולבחירת תאי זרע עם DNA תקין (במיוחד לשימוש בביצוע מיקרומניפולציה - ICSI להפריית ביציות המתקבלות בהפריה חוץ גופית). שיטות אלו משפרות את איכות העוברים ושיעור ההשתרשות ברחם, מביאות לעלייה בשיעור ההריונות וירידה בשיעור ההפלות. לסיכום לקראת טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית, קחו בחשבון את הערך המוסף המשמעותי בביצוע בדיקת הלוספרם, בנוסף לבדיקת זרע שגרתית. לכן המלצתי שתפני לטיפול הפריה,בעלך במקביל צריך לקבל טיפול באנטיאוקסידנטים,ואת בחירת הזרע לצורך ICSI בשיטת ה-IMSIהוסף תגובה
-
תשובת מומחה
מאמר
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 21/10/2014 | 10:32פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי. מומחה בעל שם בתחום הפריון, והפוריות אם אתם עושים טיפולי פוריות שלא צולחים בינתיים, ייתכן שתאי זרע עם DNA פגום הם הסיבה. בדיקת זרע מורחבת בשם הלוספרם מאפשרת איתור DNA פגום, סיכוי גבוה יותר להריון ומניעת מחלות גנטיות בעובר. בדיקת זרע שגרתית שמתייחסת לריכוז, לתנועתיות ולמורפולוגיה של הזרע לא בהכרח נותנת מענה לכל בעיות הזרע. היא גם לא מתייחסת לפגמים עדינים במבנה הכרומטין של הזרע (הגרעין של תא הזרע). יש גברים עם ערכים תקינים של תא זרע (כמו ריכוז, תנועתיות ומורפולוגיה) אך עם שיעור גבוה של פגמים ב- DNA שבגרעין של תא הזרע, אשר כתוצאה מכך יתקשו לעבר את בנות זוגם. לאחרונה, בעקבות הדאגה הגוברת לסיכון שבהעברת מחלות גנטיות בשיטות עזר לרבייה, מושם דגש רב יותר על חשיבות השלמות הגנטית של תא הזרע בטיפולי הפריה חוץ גופית בגלל נזקים אפשריים ל- DNA של גרעין תא הזרע (DNA FRAGMENTATINS), או למערך המיטוכונדריאלי (גופיפי האנרגיה) שלו, שנגרמים בהשפעת נזקים סביבתיים ואורח חיים (עישון, זיהום סביבתי, צריכת סמים, השמנת יתר, תרופות, מחלות וזיהומים). לנזקים אלו ב- DNA עלולה להיות משמעות קלינית ואבחונית בכל הקשור להצלחת טיפולי ההפריה. מידע בנוגע לשלמות ה- DNA יכול לעזור כשבאים לבחור תאי זרע עם DNA תקין, במיוחד בביצוע הפריה חוץ גופית והפריה באמצעות ICSI (מיקרו מניפולציה). כאמור, ליקויים בגנום הגברי הם הסיבה המרכזית לכישלונות חוזרים של טיפולי הפריה חוץ גופית. לכן, זיהוי בעיות אלו וטיפול בהן יכול להעלות את הסיכוי להריון וכך להקל על בעיות כלכליות, נפשיות ואישיות שזוגות רבים חווים בעקבות כישלונות חוזרים של טיפולי פוריות. מהי בדיקת הלוספרם? הלוספרם בודקת את מבנה ה- DNA (הכרומטין) של תא הזרע וקובעת את שיעור השברים בו (DFI - DNA FRAGMENTATIN INDEX). הבדיקה יכולה להראות ליקויים שיסבירו את בעיית הפוריות והכישלון החוזר בטיפולי ההפריה. פגמים במבנה הכרומטין עלולים לגרום לחוסר יציבות של שרשראות ה- DNA ועל ידי כך להעברה לא תקינה או מדויקת של החומר הגנטי הזכרי בעת ההפריה, וכתוצאה מכך ליצירת עוברים פגומים בעלי איכות מורפולוגית ירודה, שיעור הריונות נמוך, שיעור השתרשות נמוך ושיעור הפלות גבוה. המסקנה היא, שחשיבות ה- DNA של הזרע היא מכרעת בטיפולי הפריה חוץ גופית. איתור וטיפול מתאים בבעיה יאפשר לגברים עקרים רבים להפוך לאבות ויפחית את הסיכון להעברת מוטציות גנטיות לדור הבא. למרבה המזל, בשנים האחרונות נמצאו שיטות עזר מעבדתיות לאיתור ולבחירת תאי זרע עם DNA תקין (במיוחד לשימוש בביצוע מיקרומניפולציה - ICSI להפריית ביציות המתקבלות בהפריה חוץ גופית). שיטות אלו משפרות את איכות העוברים ושיעור ההשתרשות ברחם, מביאות לעלייה בשיעור ההריונות וירידה בשיעור ההפלות. לסיכום לקראת טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית, קחו בחשבון את הערך המוסף המשמעותי בביצוע בדיקת הלוספרם, בנוסף לבדיקת זרע שגרתית.הוסף תגובה
-
תגובה
מייחלים 21/10/2014 | 12:45ראשית, המון תודה! מידע רב קיבלתי מימך. חבל לי על בזבוז הזמן... אני יכולה לעבור הפריות שוב ושוב (בגילי המופלג - 40.5), וגם כך סיכויי אינם גבוהים. האם לא רצוי לעבור ישר לתרומת זרע?? הייתי מאוד רוצה גנטיקה מבעלי, אך חוששת שהפריות אפילו באמצעות מיקרו מניפולציה, אינן בעלות סיכוי גבוה. האם נתוני בעלי כ"כ חמורים?הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המשך טיפול
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 21/10/2014 | 15:43למרות גילך המלצתי היא בכל זאת לנסות הפריה עם הפרדת זרע בשיטת ה-IMSI,והזרקת הזרע לביציות בשיטת ה-ICSI,דבר שעשוי להניב עוברים איכותיים עם פוטנציאל השתרשות טוב יותרהוסף תגובה
-
תגובה - ועוד שאלה בבקשה...
מייחלים 22/10/2014 | 22:23פרופ' אשכנזי, זמן יקר הכולל התרוצצויות , הוצאת כספים גדולה ציפיות ואכזבות , ובסוף מפח נפש!!! שנתיים וחצי ירדו לטמיון בגלל רופא שלא דאג לבקש מבעלי לבצע בדיקה כה פשוטה . וגם האמבריולוגית הבכירה (למרות ששאלנו והתעניינו וביקשנו לדעת לגבי בדיקות מעמיקות ומקיפות יותר...) לא טרחה ליידע אותנו בעת שביצענו את השבחת הזרע אצלה באופן פרטי. מתסכל מאוד ומרתיח ביותר לאור גילנו המופלג!!! 1) האם על בעלי לבלוע ויטמין E - מהו המינון המומלץ? 2) למי עלינו לפנות כעת לגבי המשך הטיפול? 3) האם ניתן להיקלט ספונטנית (למרות שנדיר) באופן עקרוני על-סמך הנתונים? 4) האם לא יאשרו לי תרומה בבנק הזרע במצב כזה? ממי עליי לקבל אישור לתרומה (אם החלטנו יחד)? תודה והערכה רבה!הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המשך טיפול
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי 23/10/2014 | 13:221.ויטמין E נלקח במינון של 200mg פעמיים ביום 2.למומחה פריון והפריה חוץ גופית 3.האפשרות של היריון ספונטני קיימת תמיד אם כי לא הייתי ממתין לאפשרות זו אלא אם היא תתרחש בין טיפולים-יש להתחיל בטיפול הפריה כאמור. 4.תרומת זרע הינה החלטה של שני בני הזוג,אשר חופשיים להחליט על המשך דרכם אם כי בנסיבות שתארו אין זו המלצתיהוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
מחלות קשורות
-
תאחיזה לכרומוזומי מין
-
לידה שקטה
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
הזרעה תוך רחמית IUI
-
תחליף אסטרוגן
-
בדיקות קשורות
-
העמסת סוכר בהריון GCT
-
תרבית זרע
-
תרופות קשורות
-
בוסרלין
-
קלומיפן (איקקלומין)
-
מונחים קשורים
-
דגימת סיסי שליה (CVS)
-
דלקת וריד פקקתית (תרומבופלביטיס)
פורומים נוספים בתחום
פורוםטיפולי פוריות
פורום טיפולי פוריות מנוהל ע"י פרופ' יעקב אשכנזי, מומחה בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית. היכנסו עכשיו והתייעצו עם מומחה/ית!
לפורום טיפולי פוריותפורוםהריון ולידה
פורום הריון ולידה ניתן להתייעץ עם ד"ר עמנואל אטלי, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום הריון ולידהפורוםביוץ והזרעה
פורום ביוץ והזרעה מנוהל ע"י ד"ר גיל ירושלמי, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית, מרכז רפואי ע״ש חיים שיבא, תל השומר. היכנסי עכשיו והתייעצי עם מומחה/ית!
לפורום ביוץ והזרעהפורוםהפלה, הפסקת הריון
בפורום הפלה, הפסקת הריון ניתן להתייעץ עם ד"ר אהוד רז, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום הפלה, הפסקת הריוןפורוםכירורגיה כף יד
בפורום כירורגיה כף יד יתן להתייעץ עם ד"ר בתיה יפה, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!.
לפורום כירורגיה כף ידפורוםנסיון
בפורום נסיון ניתן להתייעץ עם ד"ר רופא ניסיון, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום נסיון
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר גיל ירושלמי
ד"ר אהוד רז
ד"ר בתיה יפה
גב' יאנה - בדיקה קורן