בני בן ה-6 חודשים סובל מכאבי בטן, מאי נוחות ומגזים בזמן האכילה. ניסיתי להאכילו במטרנה לאחר הלידה, אך היציאות שלו היו קשות. מגיל חודשיים הוא ניזון מסימילאק, אך עדיין יש לו כאבי בטן בזמן האכילה. האם כ
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

בני בן ה-6 חודשים סובל מכאבי בטן, מאי נוחות ומגזים בזמן האכילה. ניסיתי להאכילו במטרנה לאחר הלידה, אך היציאות שלו היו קשות. מגיל חודשיים הוא ניזון מסימילאק, אך עדיין יש לו כאבי בטן בזמן האכילה. האם כדאי לנסות תמ"ל ללא לקטוז? יש לי הרגשה כי ייתכ

תשובה:
ראשית, כמה מילים על אי סבילות ללקטוז. הלקטוז הוא סוכר שמורכב משתי יחידות קטנות יותר - גלקטוז וגלוקוז. האנזים שמפרק אותם נמצא ברירית המעי הדק ונקרא לקטאז. אי הסבילות ללקטוז נגרמת מחוסר באנזים זה, ועל ידי ההשפעות של הסוכר על המעי. אנזים הלקטאז נמצא ברמתו הגבוהה ביותר מייד לאחר הלידה, ולאחר מכן רמתו הולכת ויורדת עם הגיל. באופן כללי ניתן לומר כי מעל למחצית האוכלוסייה האנושית סובלת מחוסר של לקטאז. נדיר מאוד שחוסר באנזים הלקטאז מופיע לפני גיל שלוש. אם התינוק מראה סימנים של אי סבילות ללקטוז לפני גיל שנתיים–שלוש, צריך לחשוב על סיבות אחרות שגורמות לחסר הזה, אותן אפרט בהמשך. הלקטאז, כפי שציינתי, מצוי ברירית המעי הדק. הדבר מאפשר את המגע הישיר שלו עם הסוכר ואת פירוקו מצד אחד, אך מצד שני, חושף את האנזים לפגיעות סביבתיות, ולכן כל מחלה שפוגעת במעי הדק גורמת לפגיעה באנזים זה. סיבות אפשריות לחוסר לקטאז הן חוסר מולד – זו הסיבה השכיחה ביותר; פגיעה משנית בלקטאז עקב פגיעה במעי על ידי מחלות זיהומיות של המעי, טפילים, צליאק, ומחלות מעי דלקתיות (קרוהן); וחוסר מתפתח בלקטאז, התלוי במוצא ובגנטיקה, ושכיח בגילאים 20 עד 40. כאשר הסוכר לא מתפרק על ידי הלקטאז, בגלל היותו חומר עם השפעה אוסמוטית, כלומר הגורם למשיכת מים ומלחים אל תוך חלל המעי, תוכן המעי הופך למימי יותר. התוכן המימי גורם לזירוז תנועתיות המעי ולקיצור זמן השהייה בו של תוכנו. כאשר התוכן מגיע אל המעי הגס, הלקטוז מפורק שם על ידי אוכלוסיות החיידקים שנמצאות שם, ואז נוצרות בתהליך פירוק הלקטוז חומצות שומן וגז מימן. כל אלה גורמים ליציאות רכות עד כדי שלשולים, נפיחות בטנית, גזים, בחילות, ואי שקט זמן קצר לאחר החשיפה ללקטוז. האבחנה של אי סבילות ללקטוז יכולה להיעשות בכמה דרכים, כמו מבחן נשיפה, בדיקת חומציות הצואה, challenge tests – מבחנים בהם חושפים את הילד ללקטוז ורואים את ההשפעה עליו. החלב שאותו אנו שותים מכיל לקטוז, והימנעות ממנו יכולה להעלים את התסמינים של אי סבילות ללקטוז. עם זאת, החלב מכיל חומרים אחרים (סידן, ויטמין D) החשובים להתפתחותו של התינוק, ולכן הימנעות מוחלטת ממוצרים שמכילים חלב יכולה להיות מעט בעייתית. מסיבה זו פרסם איגוד רופאי הילדים האמריקאי בספטמבר 2006 סדרה של המלצות לטיפול באי סבילות ללקטוז, הכוללות, בין השאר, שימוש בתחליפי תזונה ללא לקטוז (סימילאק טופ פרי למשל), תרופות שמכילות את האנזים עצמו, השלמת תזונת התינוק עם סידן וויטמין D, שימוש במוצרים ללא לקטוז כמו יוגורטים מיוחדים או חלב ללא לקטוז, ועוד. במקרה שלך, לא הייתי ממהר לקבוע שבנך סובל מאי סבילות ללקטוז. קיבתו של התינוק רגישה יותר משלנו ומגיבה במהירות לדברים פעוטים כמו האכלה בכמויות גדולות מדי בכל האכלה, פיית בקבוק לא מתאימה ועוד. ישנם בשוק תכשירים מצויינים להקלה על מצב של גזים לאחר האכלת תינוקות, ושימוש קבוע בהם יכול לעשות פלאים. בכל מקרה, אם הבעיות ממשיכות, אני ממליץ לך לפנות לרופא הילדים שלך על מנת שיתרשם אם יש מקום למעבר לתזונה אחרת או להמשך בירור וטיפול. בברכה, ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד