הסבר לממצאים ריאתיים בבדיקת CT
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

רציתי לקבל הסבר לתוצאת סריקה טומוגרפית ממוחשבת של בית החזה. אני בערך בן 60. הפסקתי לעשן בערך לפני כשנתיים. עישנתי בערך חפיסה ליום. לפני כחצי שנה יצאה לי ליחה בצבע כתום (דמי) פעם או פעמיים, ולאחר מכן ליחה עם חתיכות קטנות שחורות. הרופא נתן לי לעשות ציל

תשובה:
אקטיזיה היא הרחבה. ברונכיאקטיזיה היא הרחבה של הברונכיולים - דרכי האוויר הקטנות, הסעיפים של קנה הנשימה. אמפיזמה היא נפחת. זהו תהליך כרוני בו יש איבוד נפח של הריאה. הריאה בנויה מבועיות אוויר (אלבאולי). בנפחת הריאה האלבאולי נהרסים, ונוצרים חללים גדולים במקומם, דבר שפוגע בתהליך שחלוף הגזים. אמפיזמה נגרמת בין היתר מעישון כרוני. איני יודעת מהם פלאקים פלאורליים. ייתכן שהכוונה היא להסתיידויות או לשקיעה של חומר מסוים על גבי הפלאורה, מעטפת הריאה. נודולים הם לקשריות. היות שמדובר בתהליך דו-צדדי עד גודל של 0.3 מ"מ, אין לכך חשיבות, לפי הבנתי. תסנינים הם תהליכים דלקתיים. תסנין יכול להיות במיקום כזה שגורם לתמט של הריאה ממנו והלאה, וזוהי, לפי הבנתי, הכווונה באיבוד נפח סוב-סגמנטרי. יתכן שאיבוד הנפח מתייחס לאמפיזמה. תפליט פלאורלי הוא נוזל שמצטבר במרווח שבין הפלאורה (מעטפת הריאה) לבין הריאה עצמה, ותפליט פריקרדיאלי הוא נוזל המצטבר בין הפריקרד (מעטפת שריר הלב) לבין הלב עצמו. במקרה שלך אין כאלה. תהליך היפודנסי הוא מושג מתחום ההדמיה שמציין תהליך בעל הדיות מופחתת. ממצא זה מתאים לציסטה המלאה בדרך כלל בנוזל. זהו ממצא שפיר ברוב במקרים. אני מצרפת קישור מתוך האתר שיעזור לך להבין את משמעות המילה היפודנסי: http://www.infomed.co.il/questions/q_081605_6.htm