בדיקת צילום חזה (chest x-ray)
צילום חזה הינו בדיקת הדמיה המייצרת תמונה של בית החזה באמצעות הקרנתו בקרינת רנטגן. הקרניים עוברות דרך בית החזה ונקלטות בפלטה המכילה סרט הרגיש לקרינה זו. הבדיקה נעשית ע"י טכנאי רנטגן והתמונה מועברת אל הרופא כתמונה (על פילם או כתמונה ממוחשבת) שמפענח אותה. הרופא המומחה לפענוח צילומי רנטגן (בין השאר) הינו רופא הדימות (רנטגנולוג).
רופאים בהתמחויות אחרות נוהגים גם הם לפענח צילומי חזה, ומתייעצים ברנטגנולוג במידת הצורך. בית החזה מכיל באופן תקין עצמות (כגון צלעות, עצמות בריח), ריאות, דרכי אויר, לב וכלי דם גדולים, ולכן מחלות המערבות איברים אלה ניתנות לאבחון לעיתים באמצעותו.
איברים נוספים שאינם נמצאים בחזה אולם לרוב נראים בו הם החלק העליון של הקיבה, הסרעפת, הצואר והכתפיים, אך צילום החזה אינו מיועד לאתר מחלות באיברים אלה.
יתרונותיו העיקריים של צילום חזה הם זמינותו הרבה, חשיפה מועטה לקרינה, מחירו הזול. חסרונו העיקרי הוא רגישות נמוכה (יחסית לבדיקות הדמיה אחרות). משום כך צילומי חזה משמשים כבדיקה כמעט רוטינית במצבים רבים ברפואה, וממצאיהם יכולים לסייע לרופא בבחירת בדיקות נוספות.
אוכלוסיות בסיכון
עוברים של נשים בהיריון העוברות את הבדיקה וילדים. קיים סיכון קטן בצילום חזה באוכלוסיות אלה כתוצאה מהחשיפה לקרינה, מכיוון שאוכלוסיות אלה רגישות יותר לקרינה.
למרות זאת, רמת הקרינה עקב צילום חזה היא נמוכה מאוד יחסית לכל שאר הבדיקות המערבות קרינה. במקרה של חשש, יש להתייעץ עם הרופא המזמין את הצילום בנוגע לחיוניותו.
מחלות קשורות
מחלות של הריאות, מחלות של הלב, שברים בצלעות ובעצמות הבריח, התנקבות של איבר בטני, חזה אויר, חזה דם, סרטן (סרטן ריאות , לימפומה).
מתי עושים את הבדיקה?
· עזרה במציאת הגורם לתלונות נפוצות כגון שיעול, קוצר נשימה או כאבים בחזה.
· לאבחון או הערכה של מחלות ריאתיות מסויימות (כגון דלקת ריאות, אסטמה, שחפת, סרטן ריאות)
· לאבחון או הערכה של מחלות לבביות מסויימות (כגון בצקת ריאות)
· לאבחון או הערכה של שברים או מחלות בעצמות של בית החזה (כגון שבר בצלע)
· לאבחון פגיעות בזמן חבלה
· איתור גופים זרים הקולטים קרינה (כמו מטבעות) שנבלעו או נשאפו ונתקעו בושט או בקנה הנשימה.
· לאחר פעולות חודרניות הכרוכות בהכנסת צינורות או צנטרים, על מנת להעריך את המיקום של הצינור שהוכנס, והאם יש צורך לתקן את מיקומו.
איך להתכונן לבדיקה?
אם את בהיריון יש לדווח לרופא השולח על כך וכן לטכנאי הרנטגן. אם מצבך הרפואי מצריך ביצוע של צילום חזה, יתנו לך חלוק עופרת שיכסה את הבטן.
אופן ביצוע הבדיקה
צילום חזה הסטנדרטי מבוצע לרוב מהגב ומהצד, אולם קיימים גם צילומים בשכיבה ובישיבה, בתלות במה שהרופא המזמין מחפש וביכולת להזיז את הפציינט. הטכנאי יבקש ממך לרוב להסיר את הבגדים והתכשיטים מהחלק העליון של הגוף מכיוון שהם עלולים להפריע לביצוע צילום חזה.
הטכנאי יניח את הפלטה במקום המיועד ואת שפורפרת הרנטגן יכוון מן הצד השני. הוא יבקש ממך לא לזוז, מכיוון שתזוזה פוגעת באיכות הצילום. יתכן גם שתתבקש/י לשאוף שאיפה עמוקה.
אחרי הבדיקה
אין הנחיות מיוחדות.
פענוח תוצאות
רישום הפענוח של צילום חזה תלוי בבקשת הרופא המזמין ובממצאים שנראו. לרוב, בצילומים שגרתיים לא נוהגים לפרט. כמו כן, יתכן שהרופא המפענח ישתמש במונחים מתחום הדימות, שלא ניתן לפרט עליהם במסגרת זו.
פענוח תקין של צילום חזה:
לא נראה תסנין, תפליט או גודש.
צל הלב תקין.
ללא שברים בעצמות.
קנה מרכזי.
אם יש טובוס (הפציינט מונשם) או זונדה (צינור קיבתי) – הם נמצאים במקומם.
פענוחים לא תקינים נפוצים של צילום חזה:
תסנין או תפליט: יכולים להצביע על מגוון רחב של מחלות, אולם לרוב מדובר בזיהום.
קשריות מוגדלות: הגדלה של בלוטות לימפה שיכולה להגרם ע"י מחלות שונות, ביניהן גידולים.
גודש ריאתי: מעיד לרוב על בצקת ריאות
צל לב מוגדל: מעיד לרוב על בעיה לבבית, אולם יכול לנבוע מבעיה טכנית בצילום.
סרעפות משוטחות: מעיד על מחלה בדרכי האוויר הקטנות כגון אסתמה או COPD.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- מתי לגשת ולהיוועץ ברופא כאשר יש חשש לשפעת החזירים?
- יש לי כאבים ותחושת נימול בשני צידי החזה. רציתי לשאול מהו המקור לתחושות אלו?
- אני בת 54. לקיתי בתסמונת שנקראת Apical Ballooning. אני שבוע אחרי שחרור מבית חולים ועדיין קשה לי לתפקד באופן נורמלי, אפילו הליכה של 100 מטר גורמת לי לעייפות ותחושת כאב בחזה. האם זה נורמלי או שאני חייבת לנוח ולא לתפקד בכלל?
- בתי אחרי שפעת, לא מפסיקה להשתעל במשל כל היום ובלילה. בצילום ריאות יש תסמין באונה הימנית. הרופא רשם ROXO 150 פעמיים ביום ל- 10 ימים. חום כ- 38. מה אפשר לעשות כדי לעזור לה בשיעול?
- בתחילת ההריון נדבקתי ב- CMV בפעם הראשונה בחיי. לא עברתי בדיקת מי שפיר, אך בשלוש בדיקות אולטרסאונד לא התגלו ממצאים המעידים על מחלה. רציתי לברר אילו בדיקות חשוב לעשות לתינוק לאחר הלידה, אילו בדיקות חשובות במקרה שיתברר שהוא אכן נדבק בנגיף, ומהו משך הז
- אני בת 33, בעיצומה של דלקת סטרפטוקוקית בגרון. עשיתי אתמול בדיקות שתן ודם עקב הימצאות דם בשתן ברמה הנראת לעין - השתן ממש בצבע בורדו כהה. הבדיקות הראו כמות גבוהה של פרוטאינים ולויקוציטים בשתן, שלדעת הרופא קשורים לסטרפטוקוק. האם ערך CRP של 14.5 (צויין
- אני בת 22 וסובלת מקליקים מאוד חזקים בכתף כבר שנתיים. כשהייתי בצבא אמרו לי שזה שום דבר, אך לפני כשבועיים הלכתי לאורתופד והוא הפנה אותי לצילומים. בהפניה נכתב: snapping scapula ואלה תוצאות הצילום: כתף 3 צילומים סיבת ההפניה: כאבים לסירוגין בכתף ימין.
- גילו לי לפני כשנתיים וחצי בקע סרעפתי. בשנה האחרונה יש לי כאבים גם בצד הימני של החזה וגם בצד השמאלי של החזה. בנוסף, יש לי כאבים בקיבה ובבטן העליונה. מתוך חשש לבעיות לב, עשיתי בדיקות, והתוצאות היו תקינות. האם הכאבים בחזה יכולים להיות כתוצאה מהבקע הסרע
- אני בן 33, סובל מחום גבוה, שיעולים קשים מלווים בליחה, וכאב בגב העליון. כל זה נמשך כשבוע. חיידק בגרון שלילי. בצילום חזה נשללה דלקת ריאות. הרופא העריך לאור שמיעת חרחורים בריאה הימנית כי מדובר בדלקת בסימפונות. לקחתי כמוסות אזניל והחום לא ירד. האם זה
- אני בת 28 ללא ילדים, מנסה להיכנס להריון כבר 4 שנים. לפני חצי שנה, אחרי בדיקת דם, גילו לי CMV חיובי. עברה חצי שנה של גלולות, עשיתי בדיקת דם, והתוצאה עדיין חיובית. מה לעשות לדעתך? מה הסיכוי שאם אכנס להריון יקרה משהוא לעובר? רופא המשפחה שלי המליץ לחכות
מאמרים בנושא צילום חזה
ההמלצות לטיפול בכאב שלאחר ניתוח כרוכות בניהול נכון של הכאב לפני הניתוח, בזמן הניתוח וכמובן לבסוף, לאחר הניתוח. אופי... לכתבה המלאה
לקראת יום השחפת העולמי החל ביום חמישי ה 24.3.2011, מומחי אינפומד ערכו עבורכם סקירה קצרה אודות מחלת השחפת, מהי, כיצד... לכתבה המלאה