דירוג החומרה של אסתמה
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

יש לי מחלה שחוזרת כבר שנתיים ברציפות, שהרופא הגדיר אותה כדלקת ריאות ואסתמה. כשאני חולה בזה, אני מתקשה מאוד לנשום במשך כל המחלה, ולכן הרופא נתן לי בשנה שעברה משאף לשימוש חד-פעמי בזמן המחלה. עכשיו אני בבריאות טובה, ואתמול התעוררתי באמצע הלילה עם התקף א

תשובה:
אסתמה היא מחלה דלקתית כרונית של דרכי האוויר הקטנות, המסווגת כמחלת ריאות חסימתית. היא מתאפיינת בהתקפי שיעול, קוצר נשימה וצפצופים. זו במחלה אפיזודית, התקפית, עם רגיעה בין התקפים. היא מאובחנת לפי בדיקת נפחי ריאה הנקראת ספירומטריה, ומטופלת לפי חומרתה. התבנית ההתקפית והתעוררותך באמצע הלילה מקוצר נשימה מאוד אופייניים לאסתמה. לאסתמה יש 4 דרגות חומרה קליניות: Mild Intermittent - ישנם תסמיני אסתמה פחות מיומיים בשבוע (במשך היום) ופחות משני לילות בחודש. ערך ה- FEV1 (נפח נשיפה מאומצת בשניה אחת. זהו ערך המתקבל בבדיקת הספירומטריה שהזכרתי למעלה) הוא מעל 80%. במצב זה לא דרוש טיפול קבוע, נותנים מרחיבי סימפונות (כמו ונטולין) לשימוש לפי הצורך. Mild Persistent - התקפים מעל פעמיים בשבוע ומעל שני לילות בחודש. גם כאן ערך ה- FEV1 המתקבל בתבחין הנשימה צריך להיות מעל 80%, כאן כבר ניתן טיפול קבוע הכולל סטרואידים בשאיפה או שורת טיפולים חלופיים. Moderate Persistent - התקפים יומיומיים המופיעים יותר מלילה אחד בשבוע. ערך ה- FEV1 בקטגוריה זו הוא 60 עד 80%. כאן ניתן קבוע שילוב של שני טיפולים. Severe Persistent - התקפים יומיומיים ממושכים והתקפים ליליים קבועים, עם FEV1 של פחות מ- 60% עם טיפול קבוע אגרסיבי. ייתכן שאתה סובל מאסתמה בדרגה של Mild Intermittent. פנה לרופא המשפחה שלך, אשר יפנה אותך להערכה של רופא ריאות, דרכו תבצע תבחין נשיפה לבדיקת נפח הריאות, ולאחר מכן יותאם לך טיפול מניעתי או קבוע, בהתאם לתוצאות ולהיסטוריה הרפואית שלך. בברכה, ד"ר טלי צ’רנוביצקי - אינפומד