דלקת ריאות היא תהליך דלקתי של המרכיבים השונים של הריאות. היא יכולה להיגרם על ידי חיידקים שונים, וגם מנגיפים ומפטריות. כבר ביוון העתיקה הכירו מחלה זו. היפוקרטס (Hippocrates) תיאר מחלה המלווה בכאבים בבית החזה ובקוצר נשימה, וכינה אותה בשם "פריפנימוניה" (Peripneumonia). בשנת 1880 גילה לואי פסטר (Louis Pasteur) את החיידק סטרפטוקוקוס פנימוניה (Streptococcus pneumoniae), שלימים התברר כי הוא אחד הגורמים העיקריים לדלקת ריאות.
דלקות הריאה מסווגות הן בהתאם למסגרת בה נמצא החולה בראשית מחלתו, והן על פי ממצאים שונים העולים בבדיקה גופנית או בצילום רנטגן:
• דלקת ריאות "בקהילה" (Community-acquired pneumonia) - דלקת ריאות הנרכשת בזמן שהחולה נמצא בקהילה, בתפקוד היומיומי הרגיל שלו. החיידקים המעורבים בדלקת הם חיידקים המצויים בקרב הקהילה, כגון סטרפטוקוקוס פנימוניה (Streptococcus pneumoniae) או המופילוס פנימוניה (Haemophilus pneumoniae). בדרך כלל חיידקים אלה רגישים לסוגי אנטיביוטיקה רבים אשר ניתנים בדרך פומית. הטיפול בדלקות אלה קל יחסית והוא ניתן לחולה בביתו.
• דלקת ריאות הנרכשת בבית חולים (Nosocomial or hospital-acquired pneumonia) - דלקת ריאות הנרכשת 3 ימים או יותר לאחר שהחולה אושפז בבית החולים מסיבה כלשהי. החיידקים המעורבים הם אלה המצויים בין כותלי בית החולים ונחשבים בדרך כלל לחיידקים עמידים בפני סוגי אנטיביוטיקה קלים. הטיפול נגדם הוא לרוב באמצעות אנטיביוטיקה שמזליפים דרך הווריד.
• דלקת ריאות טיפוסית (Typical pneumonia) - דלקת ריאות שבה הממצאים בבדיקת האזנה ובבדיקות המעבדה אופייניים לדלקת ריאות. דלקת ריאות זו יכולה להיות גם "בקהילה" וגם "של בית חולים".
• דלקת ריאות שאינה טיפוסית (Atypical pneumonia) - דלקת ריאות שבה הממצאים בבדיקת האזנה ובדיקות המעבדה אינם אופייניים לדלקת ריאות רגילה (לדוגמה חסרים ממצאים בבדיקת האזנה מעל הריאות). דלקת ריאות זו נגרמת בדרך כלל מחיידקים מסוימים כגון לגיונלה (Legionella), מיקופלסמה (Mycoplasma) או כלמידיה (Chlamydia).
• דלקת ריאות נגיפית – שיעור החולים בדלקת ריאות כתוצאה מזיהום וויראלי הולך ועולה עם השנים, ובעיקר נמצאים בסיכון להידבקות אנשים הסובלים מדיכוי של מערכת החיסון. זיהום ויראלי של הריאות יכולה להופיע כדלקת ריאות בקהילה, עם תסמינים קלים ועד תסמינים חמורים המצריכים אשפוז. התפקיד של וירוסים בדלקת ריאות של בית חולים, וכזו המקושרת במכונת הנשמה, עדיין נמצא תחת מחקר. ישנם יותר מ-20 וירוסים הקשורים בדלקת ריאות בקהילה, אך הממצאים אינם ספציפיים לסוג אחד של וירוס הגורם למחלה. הטיפול היחיד בדלקת ריאות ויראלית כיום הוא הטיפול בווירוס השפעת, והטיפול בדלקת ריאות נגרמת מכל וירוס אחר מאוד מוגבל .
בארצות המערב, מתוך 100,000 תושבים כ-150 תושבים בכל שנה לוקים בדלקת ריאות. כ-20% מהם מתאשפזים בבית חולים.
רוב החולים בדלקת ריאות, המקבלים טיפול נכון, מבריאים תוך שבועיים. עדיין, גם בעידן הרפואה המודרנית, שיעור התמותה מדלקות ריאות הוא: 1% מדלקת ריאות בקהילה ועד 25% תמותה מדלקת ריאות הנרכשת בבית חולים.
-
דלקת ריאות תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
-
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: זה כחצי שנה יש לי לפעמים במהלך היום קוצר נשימה. אני מנסה לקחת נשימה עמוקה אך לא תמיד מצליח, אלא רק אחרי כמה נסיונות. זה לא קורה במאמץ דווקא. אין לי היסטוריה רפואית מיוחדת.
-
שאלה: מה זה "שקד שלישי" / פוליפ, והאם ניתן להוציאו בניתוח להסרת שקדים?
-
שאלה: אמי עברה בשבוע שעבר ניתוח להסרת בלוטת התריס. היא שוחררה מבית החולים ואושפזה שוב לאחר שעלה לה החום. באשפוז החוזר, הרופא שלח אותה לצילום חזה, ובו התגלתה דלקת בריאה הימנית. אמי קיבלה אנטיביוטיקה לווריד ( אוגמנטין) ובדיקות דם שלה נשלחו למעבדה.
-
שאלה: אבי עבר ניתוח לב לתיקון מסתם והוצאת גידול מהלב. לאחר כשבוע מהניתוח הוא קיבל דלקת ריאות ונוזל מסביב ללב. הייתי מעוניינת לדעת מהן ההשלכות, הסיכונים ודרכי הטיפול. הן דלקת ריאות והן נוזל מסביב ללב הם אירועים שכיחים למדי לאחר ניתוח לב, ושניהם לרוב חולפ
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
תרופות קשורות
- חומצה פוסידית
- מוקסיפלוקסאצין
- קו-טרימוקסאזול
- טטראציקלין
- טרימתופרים
- פניצילין
- קלריתרומיצין
- אזיתרומיצין (אזניל)
- לינזוליד
- אוקסיטטרציקלין
- טוברמיצין (טובי)
- אריתרומיצין
- אמוקסיצילין + חומצה קלאוולאנית (אוגמנטין)
-
בדיקות קשורות
- צילום חזה
- מיפוי ריאות
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- השתלת ריאות
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- אסתמה בילדים
- לימפאנגיוליומיומטוזיס
- חזרת
- זיהומים בצוואר
- קנדידיאזיס בוושט, דלקת בוושט
מאמרים בנושא דלקת ריאות
צפצופים בנשימה הם קולות שריקה גבוהה הנוצרים על-ידי זרימת האוויר דרך צינורות או דרכי הנשימה שהתכווצו ונעשו צרים. ברו... לכתבה המלאה
מה זה בכלל וירוס קורונה ומה מקורו, לאילו תסמינים חשוב לשים לב ומי נמצא בסיכון, איך ניתן לאבחן והאם הבהלה העולמית מו... לכתבה המלאה