טיפול בהשמנת יתר אצל ילדים
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

יש לי חברה שהבן שלה בן 8 והוא שוקל 46 קילו. היא מנסה למנוע ממנו מתוקים אבל זה לא ממש עוזר. הוא אוהב לאכול הכול מהכול. רציתי לדעת מה אפשר לעשות ?האם יש כדור מסוים שיכול לווסת לו את התיאבון? אימו ממש אובדת עצות ואיננה יודעת מה לעשות. מקווה שתוכלי לייעץ

תשובה:
השמנת יתר בילדים היא בעיה בריאותית ששכיחותה וחומרתה עולות במהירות בשנים האחרונות. נוסף על הבעיות הפסיכולוגיות והחברתיות להן גורמת ההשמנה, היא מעלה את הסיכון למחלות נוספות, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, האצת הצמיחה וגיל העצמות, הפרעות נשימה בשינה, הפרעות אורתופדיות, התבגרות מינית מוקדמת וזיהומים בעור. קיימות סיבות רפואיות להשמנת יתר, אך הן אחראיות לפחות מ-5% מן המקרים. לפני תחילת הטיפול בבנה של חברתך - כדאי לקחת אותו אל הרופא שלו, כדי שישלול מחלה הגורמת לעודף משקל. כדאי לבדוק את תפקודי בלוטת התריס, וכן פרופיל שומנים וסוכר בדם בצום - כדי לבדוק האם נגרם כבר נזק. הסיכוי של ילד שמן להפוך למבוגר שמן הוא פי 6-7 מאשר של ילד רזה, ולכן כדאי מאוד להתחיל לטפל בהשמנה כבר בגיל הילדות, הן כדי למנוע את הנזק המצטבר, והן בגלל שבילדים קל יותר לשנות הרגלי חיים, וכיוון שהם נמצאים בתהליך של גדילה - הירידה במשקל מואצת עקב הצמיחה לגובה. הטיפול משולב - תזונה נכונה, פעילות גופנית וטיפול התנהגותי. טיפול תרופתי או ניתוחי אינם מאושרים לילדים. חשוב לגייס את תמיכת בני הבית, וחשוב להקפיד על דיאטה מאוזנת, כדי שלא תפגע במסת השריר ובגדילה. חלק חשוב מתהליך הירידה במשקל של ילדים הוא פעילות גופנית - הוצאת אנרגיה רבה מביאה למאזן אנרגיה שלילי וכך לירידה במשקל, ולכן יש לשלב את הפעילות הגופנית בשגרת היום יום. קיימות מסגרות לטיפול בהשמנת ילדים. חברתך תוכל להתייעץ עם רופא הילדים או עם הדיאטנית בקופת החולים כדי למצוא את המסלול המתאים ביותר עבור בנה. עוד על השמנת ילדים תוכלו לקרוא כאן: http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=5630