החשיבות של טיפול באסתמה בהריון
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני חולת אסתמה קשה, ומקבלת מדי חודש זריקת קורטיזון דיפרוספן. ברצוני לשאול אם אני יכולה להביא ילד במצבי. יש לציין שאינני מסוגלת להישאר 9 חודשים ללא הזריקה, ושאצטרך לקבל אותה כל חודש. האם זה עלול להזיק לעובר?

תשובה:
אסתמה היא אחת המחלות הנפוצות בעולם. בתור חולת אסתמה, את ודאי מכירה את ההרגשה של קשיי נשימה, צפצופים, שיעול והרגשת מחנק. העובר גם הוא מרגיש את התופעות הללו כאשר אימו נמצאת בזמן התקף. לכן, חשוב מאוד להימנע מהתקפים כאלה. מניעה נעשית, כמובן, על ידי טיפול תרופתי ואיזון של המחלה. במהלך הריון, חשוב לא להפסיק את התרופות של האסתמה ולהקפיד לשמור על אותו איזון של המחלה שהיה לפני ההריון. המטרה העיקרית היא מניעת חוסר חמצן לעובר. רוב התרופות שנמצאות בשימוש לטיפול באסתמה, כולל סטרואידים, שייכות לקטגוריות B או C. תרופות הנמצאות בקטגוריה B מותרות לשימוש בהריון, ובמחקרים שנעשו לא נמצא שהן פוגעות בעובר. תרופות מקטגוריה C מותרת לשימוש אם יש צורך מובהק בכך. מניעה של חוסר חמצן לעובר נחשבת לצורך מובהק, ולכן ניתן להמשיך להשתמש בהן במהלך הריון. הסיכון שתרופות אלה מהוות לעובר הוא מינורי לעומת התועלת שהן מקנות לו. נשים עם אסתמה לא מאוזנת או ללא טיפול נמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכי הריון, כגון לידה מוקדמת, עובר קטן, ובמקרים נדירים אפילו מוות של העובר. לא ניתן לצפות מראש כיצד המחלה תתנהג במהלך ההריון. מחקרים מראים כי אצל שליש מהנשים המצב השתפר במהלך ההריון, אצל שליש המחלה החמירה, ושליש נשארו בדיוק באותו מצב כמו לפני ההריון. לאור מחקרים אלה, חשוב לשים לב לכל סימפטום של המחלה, גם הקל ביותר, ולפנות לטיפול רפואי על מנת למנוע התקף. המחלה יכולה להתנהג באופן שונה ממה שרגילים בדרך כלל, ולכן נחוצה תשומת לב יתרה. הדבר החשוב ביותר שאותו צריך לזכור הוא שככל שהאסתמה מאוזנת טוב יותר, כך הסיכוי לתינוק בריא ולהריון ללא סיבוכים גבוה יותר. ניתן להשיג זאת על ידי טיפול תרופתי. לסיכום: נשים עם אסתמה בהחלט יכולות להיכנס להריון. חשוב להמשיך בטיפול התרופתי במהלך ההריון, ולהיות במעקב צמוד של הגינקולוג ושל רופא הריאות שמטפל במחלה. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד