המומחים של Infomed מסבירים:
הריון מלא נמשך כ40 שבועות. לידה מוקדמת מוגדרת כהתכווצויות הגורמות לפתיחה של צוואר הרחם לפני השבוע ה-37 להריון.
לרוב הגורם ללידה המוקדמת אינו ידוע, אך זה לא סוף הסיפור טיפול נכון בגופך במהלך ההריון עשוי להפחית את הסיכון ללידה מוקדמת בצורה משמעותית.
לידה מוקדמת תסמינים
אצל חלק מהנשים לא ניתן לטעות בסימנים ללידה מוקדמת. אבל, לפעמים הסימנים פחות ברורים ולכן יש צורך לשים לב להופעה של הסימפטומים הבאים:
• התכווצויות מעל ל-8 פעמים בשעה המופיעות בבטן התחתונה. ההתכווצויות גורמות לתחושה של מתיחות בבטן המזכירה את כאבי המחזור.
• כאב עמום בגב התחתון.
• תחושה של לחץ מוגבר באזור האגן.
• שלשול.
• דימום מהנרתיק.
• תפליט נוזלי מהנרתיק.
במידה וקיים חשש לאחד מהסימנים הנ"ל ובמיוחד כאשר מופיע דימום יש לפנות מייד לרופא.
סיבות וגורמי סיכון
לידה מוקדמת עשויה להופיע אצל כל אישה ובכל הריון. אולם, ישנם מצבים בהם שכיחות הלידה המוקדמת עולה כמו:
- לידה מוקדמת בעבר.
- הריון של תאומים או שלישיה.
- הפרעות של הרחם, הנרתיק או השליה.
- עישון סיגריות, שתיית אלכוהול ושימוש בסמים.
- זיהומים שונים, ובמיוחד כאלו המשפיעים על מי השפיר או דרכי המין.
- מחלות כרוניות כמו יתר לחץ דם וסכרת.
- תת משקל או משקל עודף לפני ההריון וגם עליה מועטה או מוגברת מדי של משקל בזמן ההריון עצמו.
- אירועי חיים מלחיצים כמו מוות של אדם קרוב וכן חשיפה לאירועי חיים אלימים במיוחד.
- הפלות חוזרות בעבר.
סיבוכים אפשריים
במידה ואי אפשר לעצור את הלידה המוקדמת התינוק יוולד מוקדם מידי. ככל שהלידה מתרחשת בשלב מוקדם יותר התינוק בסיכון גבוה יותר לסיבוכים רבים כמו: משקל לידה נמוך, קשיי נשימה עקב חוסר בשלות של הריאות, איברים שאינם מספיק מפותחים וזיהומים מסכני חיים.
מחקרים הראו שילדים שנולדו בשלב מוקדם של ההריון בעלי סיכון גבוה יותר להפרעות למידה, עיקובים התפתחותיים ובעיות התנהגות.
טיפולים ותרופות
במידה ומתחילים להופיע התכווצויות לפני הזמן מומלץ לשתות כחצי ליטר של מים או מיץ. אם המצב נגרם בעקבות לידה מדומה, הנוזלים יעצרו את התהליך. במידה וההתכווצויות נמשכות יש לשכב עם עדיפות לשכיבה על צד שמאל. בזמן שכיבה אספקת הדם לשליה גדלה וההתכווצויות עשויות להיפסק. לעיתים ממליצים על מנוחה במיטה באופן ממושך על אף שלא הוכח שזה מונע את סיבוכי ההריון או לידה מוקדמת.
אם ההתכווצויות נמשכות יש לפנות לבית חולים שם בעזרת מוניטור ניתן להעריך האם אכן מדובר בצירים, מה עוצמת הצירים ומה תדירותם. בנוסף ניתן להעריך את מצב צוואר הרחם בעזרת אולטרא- סאונד.
ניתן לעצור את הצירים באמצעים תרופתיים כך שבסופו של דבר הלידה תהיה במועד. אולם במצבים בהם הלידה כבר בשלב מתקדם ואי אפשר לבטל אותה לחלוטין או במצבים של זיהום או סיבוך אחר המסכן את האם או העובר הלידה המוקדמת תימשך. בשלב זה ניתן לתת תרופות שיעכבו את הלידה לזמן מועט וכן נותנים סטרואידים על מנת להאיץ את הבשלת הריאות של העובר. לאחר שבוע 34 להריון פעמים רבות שריאות העובר כבר בשלות ואין צורך במתן סטרואידים.
מניעה
מעקב טרום הריוני – יש לבצע מעקב אצל רופא הנשים במהלך כל ההריון כמקובל. בבדיקות התקופתיות הרופא יעריך את תקינות ההריון ושלמות העובר.
הקפדה על תזונה נכונה – במהלך ההריון יש צורך בכמויות גדולות יותר של חומצה פולית, ברזל, סידן, חלבונים ורכיבים תזונתיים אחרים. נטילת גלולות של ויטמינים המיועדות לתקופה הטרום הריונית תסייע בהשלמת כל החסרים התזונתיים.
איזון מחלות כרוניות – יש להקפיד על מצב יציב ומאוזן של מחלות כרונית כמו סכרת ויתר לחץ דם עוד לפני ההריון מאחר ומחלות אלה מעלות את הסיכון ללידה מוקדמת.
האטת הפעילות – במידה ומתחילים להופיע הסימנים של לידה מוקדמת מומלץ להפחית בשעות העבודה ובזמן שמבלים על הרגליים. ובכלל מומלץ למתן כל פעילות פיזית שהיא.
הימנעות מחומרים מזיקים - במידה ואת מעשנת במהלך ההריון עלייך להימנע מכך לחלוטין. יש להימנע משתיית אלכוהול ושימוש בסמים. גם שימוש בתרופות צריך להיות מבוקר ומומלץ להתייעץ קודם עם הרופא.
ייעוץ לגבי קיום יחסי מין – במידה ומופיע דימום בנרתיק או בעיות בצוואר הרחם והשלייה יש לבדוק האם ניתן להמשיך ולקיים יחסי מין במהלך ההריון. במידה ואין תסמינים כאלה אין צורך בייעוץ.
הורדת הלחץ – לקבוע כללים לגבי עבודה, פעילות ושעות מנוחה – ולהיצמד אליהם!
שמירה על היגיינת פה – צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי, מי פה וביקור תקופתי אצל רופא השיניים והשיננית. מחקרים הראו שעשוי להיות קשר בין היגיינת פה ירודה ולידה מוקדמת.
זריקות – במידה וקיימת אצלך היסטוריה של לידות מוקדמות או הפלות הרופא עשוי להמליץ על זריקה שבועית של ההורמון פרוגסטרון.