זיהוי דלקת השופכה אצל גבר צעיר והטיפול בה
מאת: מערכת אינפומד
3 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 26. אני סובל מסוכרת נעורים במשך 10 שנים ומטופל באינסולין. הסוכרת שלי מאוזנת. לפני כשלושה שבועות התחלתי להרגיש צריבה בזמן מתן שתן, ללא תופעות נוספות. לאחר כמה ימים הרגשת הצריבה התעצמה וניגשתי לרופא המשפחה, ששלח אותי לבדיקת תרבית שתן, בדיקות ש

תשובה:
אני בן 26. אני סובל מסוכרת נעורים במשך 10 שנים ומטופל באינסולין. הסוכרת שלי מאוזנת. לפני כשלושה שבועות התחלתי להרגיש צריבה בזמן מתן שתן, ללא תופעות נוספות. לאחר כמה ימים הרגשת הצריבה התעצמה וניגשתי לרופא המשפחה, ששלח אותי לבדיקת תרבית שתן, בדיקות שתן כלליות ובדיקות דם כלליות. במקביל התחלתי לקחת אנטיביוטיקה Ceforal 500mg, שני כדורים ארבע פעמים ביום. תוצאות בדיקת התרבית היו שליליות, וגם בדיקות השתן הכלליות היו תקינות לחלוטין (ללא לויקוציטים וניטריטים וללא בעיות שקשורות לכליות), אך בבדיקת, דם ערך ה- Wbc היה מעל 12k/ul וגם ערך הלויקוציטים (4.30 k/ul) והמונוציטים (1.10 k/ul) היה גבוה מעט מהנורמה. פניתי לאורולוג, ובעקבות התרבית השלילית הוא פסל דלקת בדרכי השתן ושינה את האנטיביוטיקה ל- Doxylin 100mg, כדור אחד ביום. ביום שהתחלתי לקחת את הדוקסילין הרגשות הצריבה פחתו, וגם הדקירות בקצה איבר המין שהרגשתי במשך כמה ימים פחתו. הכאבים פחתו ביום שהתחלתי לקחת את הדוקסילין, ולכן אני לא חושב שהאנטיביוטיקה היא הסיבה להקלה. ארבעה ימים לאחר שסיימתי את האנטיביוטיקה ניגשתי לעשות בדיקות מעבדה שכללו, בנוסף לתרבית שתן, בדיקות דם ובדיקות שתן גם תרבית זרע (ביקשתי הפניה על מנת לבדוק אם זו בעיה של הערמונית). בדיקת תרבית השתן ותרבית הזרע היו שליליות, גם בדיקת השתן היתה תקינה לחלוטין. בבדיקת דם כללית, רמת ה- WBC היתה גבוהה מעט מהנורמה, אך נמוהכ ממה שהיה בבדיקה שעשיתי לפני הטיפול האנטיביוטי: 10.20 k/ul, תוצאת בדיקת הלימפוציטים היתה גבוהה, 4.40 k/ul, אך רמת הלימפוציטים תמיד כזאת בכל בדיקת דם תקופתית שאני עושה. ערך המונוציטים שהיה גבוה מעט בבדיקה הקודמת הפעם היה בנורמה, 0.80 k/ul. עתה אני לא חש בכאבים או צריבה בזמן מתן השתן, אבל עוצמת זרם השתן חלשה יחסית למה שהיה קודם. אם כל הערכים תקינים כעת, והיו תקינים לפני נטילת האנטיביוטיקה, מה זה יכול להיות? האם כדאי להמשיך בבדיקות, ואם כן אילו בדיקות? האם יתכן שהיתה לי דלקת בשופכה? האם, לפי תוצאות הבדיקות, נשללו מחלות הקשורות לערמונית? האם ייתכן שמדובר בתסמונת האגן הדואב (Chronic Pelvic Pain Syndrome או CPP) או משהו שמתפתח לזה? אני יודע שרמת WBC גבוהה מעידה על זיהום. האם יתכן שהיה איזשהו זיהום בדם, אשר גרם לצריבות בשתן? דלקת בדרכי השתן (בשלפוחית השתן) בגברים בגילך הצעיר היא מחלה נדירה. עם זאת, דלקת של השופכה בגברים צעירים, במיוחד הפעילים מינית, היא תופעה שכיחה מאוד. דלקת של השופכה מתבטאת לרוב בצריבה בעת מתן שתן, ויכולה להיות גם הפרשה מן הפין. אם ישנה הפרשה כזאת, קל מאוד לבצע משטח מן ההפרשה ולאבחן את המחלה. במקרה שלך אני מבינה שלא היתה הפרשה, ולכן קשה יותר להבחין בין דלקת שלפוחית השתן לבין דלקת של השופכה. מאחר שכל בדיקות השתן היו תקינות, הרופא הסיק שמדובר בדלקת של השופכה ונתן לך טיפול אנטיביוטי ( דוקסילין) אשר מתאים לגורם העיקרי לדלקת של השופכה ללא הפרשה, שהוא חיידק בשם כלמידיה. הטיפול אכן עזר, והסימפטומים חלפו. אחד הסיבוכים של דלקת השופכה הוא היצרות בשופכה בעקבות הזיהום. מצב זה יכול להסביר את ההיחלשות של עוצמת הזרם לאחר הדלקת. אני ממליצה שתמתין מעט, ואם התופעה לא תחלוף מעצמה ותטריד אותך, פנה לאורולוג. תפקידה של הערמונית הוא לייצר את נוזל הזרע. אם אתה מרגיש טוב, ללא כאבים, ונוזל זרע מופרש בכמות הרגילה אין סיבה לחשוב שאתה סובל מבעיה של הערמונית. CPP, או תסמונת האגן הכואב, זו מחלה שאבחנתה מחייבת לפחות 6 חודשים של כאבים באזור הבטן התחתונה. תסמונת זו היא לרוב סיבוך מאוחר של דלקות קשות בדרכי השתן או המין, ונדיר שהיא מתחילה כפי שתיארת. איני מעריכה שאירוע בודד זה הוא סימפטום או התחלה של CPP, כיוון שמדובר בדלקת פשוטה של השופכה אשר הגיבה לטיפול אנטיביוטי וחלפה. רמת ה- WBC שהיתה גבוהה בדם בזמן הזיהום היא תגובה של מערכת החיסון לזיהום בשופכה. היא אינה מעידה על זיהום בדם, מה גם שזיהום בדם אינו גורם צריבה בדרכי השתן. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד [14/04/2009]