הגישות השונות לגבי ערך גבוה של PSA
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

ברצוני לשאול אם התוצאה 5.37 בבדיקת PSA לגבר בן 74 גבוהה. האם ערך כזה יכול להצביע על בעיה מלבד ערמונית מוגדלת?

תשובה:
PSA, או Prostatic Specific Antigen, זהו חלבון הנוצר על ידי תאי בלוטת הערמונית (הפרוסטטה) בלבד. רמה גבוהה של חלבון זה בדם מעידה על כמות גדולה יותר של תאי בלוטת ערמונית, או על נזק לתאי הבלוטה. רמה גבוהה יכולה להיות סימן לדלקת של הערמונית (פרוסטטיטיס) או לגידול של הערמונית (ממאיר או שפיר). מחקרים רבים ודיונים רבים נערכו בנוגע למקומה וחשיבותה של בדיק רמת ה-PSA בדם, הואיל והיא אינה מאד מדוייקת. רמת PSA גבוהה, יכולה להופיע במצבים שונים בתכלית, כמו סרטן, אך גם בתהליך דלקתי; רמת PSA נמוכה (בגבולות הנורמה) יכולה להיות אצל אדם עם גידול ממאיר (סרטן) של הערמונית; אבל רמה גבוהה יכולה להיות גם אצל אדם הסובל מהגדלה שפירה של הערמונית, השכיחה בגיל מבוגר. עד לאחרונה היתה דעה לפיה רמה של מעל 4 מצריכה בירור יותר מעמיק של מצב הפרוסטטה, באמצעות אולטרסאונד, ושאף אם לא נמצא ממצא ברור - יש לבצע ביופסיות אקראיות. ההחלטה על המספר ארבע, מסתבר, היא החלטה די אקראית, שנעשתה באחד המחקרים הראשונים בנוגע ל-PSA. היום ברור שהרמה 4 אינה בהכרח אינדיקטיבית לבעיה, שהרי ישנם אנשים עם רמה תקינה (מתחת ל-4) הסובלים מסרטן הערמונית. חלק מהאורולוגים עדין ממשיכים בשיטה זו, כלומר, עוקבים אחר רמת PSA, ועורכים בדיקות אולטרסאונד וביופסיות כשהרמה עולה מעל 4. חלק מהאורולוגים עברו לגישה שונה, בה שמים את הדגש על השינוי ברמת ה-PSA, כלומר עוקבים אחריה בצורה קבועה, ואם ניכרת עלייה, מבררים את סיבתה באמצעות בדיקות וביופסיות. לשאלתך, ערך של 5.37, כאמור נחשב לערך גבוה מהנורמלי, אולם הוא אינו מכוון לאבחנה. יכול להיות שהסיבה היא ערמונית מוגדלת בלבד, ויכול להיות שמדובר בדבר מה אחר, דלקת או גידול סרטני. אם רמת ה-PSA שלך עלתה באופן משמעותי ביחס לבדיקה קודמת, אין ספק שיש מקום לבירור. אם זוהי הרמה שלך כבר שנים, וידוע על ערמונית מוגדלת, אין כל חובה להמשך בירור. ההחלטה בסופו של דבר היא בידך וביד האורולוג המטפל בך. יש אורולוגים וגם מטופלים המעדיפים לבצע אולטרסאונד וביופסיות בכל מקרה של PSA גבוה מ-4, ויש כאלה שמחליטים שלא לעשות זאת. רפואה שלמה ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד