מהי פסוריאזיס ומהם הגורמים להופעתה
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 48, סובל מפסוריאזיס בראש בלבד. האם ידוע מדוע המחלה מופיעה אצל אנשים מסוימים בראש, כמו אצלי, ואצל אחרים במקומות אחרים בגוף? יכול להיות שהטיפול שונה לפי אזור פעילות המחלה בגוף?

תשובה:
פסוריאזיס פוגעת ב 1.5 עד 2% מהאוכלוסיה. זוהי מחלה עם רקע תורשתי וישנן מספר תצורות שונות להופעתה. התצורה הנפוצה ביותר היא של מחלה כרונית, עם הופעה חוזרת של נגעים הנראים כקשקשים. הנגעים יכולים להופיע רק במקום ספציפי אחד או שניים בגוף, או להתפרס על פני אזורים רבים. ישנם מקומות נפוצים להופעת הנגעים, הכוללים את כפות הידיים, כפות הרגליים, המרפקים, הברכיים, בתי השחי, אזור החלציים, הטבור, הגב התחתון והקרקפת. אצל אנשים שונים, המחלה יכולה להופיע במקומות שונים. כשהמחלה פוגעת באזור הקרקפת, היא יכולה להתבטא באזור מוגבל בקרקפת כולה. בבסיס המחלה יש הפרעה במחזוריות תאי שכבת האפידרמיס בעור, דבר שגורם לייצור מוגבר של תאים אלה. כאמור, למחלה רקע גנטי, וישנם גורמים המעודדים את הופעת המחלה, ביניהם טראומה לעור (בכלל זה גם גירוד ושפשוף), זיהומים עם חיידק סטרפטוקוקוס, מצבים של לחץ נפשי ושימוש בתרופות מסויימות. הסבר זה נכון לפסוריאזיס באופן כללי, ולא ידוע על הבדלים הקשורים להופעת המחלה במקום זה או אחר בגוף. מספר גורמים משפיעים על הבחירה בטיפול המתאים, ביניהם האזור בגוף בו מופיעים תסמיני המחלה. גורמים נוספים הם סוג המחלה, גיל המטופל, אם המחלה ממוקדת או מפושטת, טיפול קודם והמצב הבריאותי של המטופל. בברכה, ד"ר מיכל רסנר - אינפומד