הסבר על בדיקות לבירור כאבים בכתף
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 24. בבדיקת דם שערכתי לפני שבוע עקב כאבים בכתף קיבלתי את התוצאה הבאה: ANTINUCLEAR Ab חיובי. מה זה אומר? לפי מה שקראתי באתר, תוצאה תקינה צריכה להיות שלילית. יש לי תור לרופא המשפחה רק בעוד שבוע. האם עלי להיות מודאג? להלן תוצאות נוספות שקיבלתי מאו

תשובה:
כאבים בכתף יכולים להיגרם על ידי סיבות שונות, כגון חבלה בכתף, דלקת מקומית זיהומית או דלקת שאינה זיהומית. לא ציינת כמה זמן נמשכים הכאבים, אם ישנם כאבים במפרקים אחרים, ואם אתה סובל מבעיות נוספות כגון חום, ירידה במשקל, עייפות, פריחות, פצעים בפה, הפרעה בתפקוד הכליות ועוד. לפי הבדיקות שאתה מציין שעשית, הרופא ששלח אותך לבדיקות מעוניין לשלול בעיה ראומטית, כלומר בעיה מפרקית עקב דלקת שאינה זיהומית. כאשר חושדים במחלה ראומטית-דלקתית ניתן לבצע כמה בדיקות מעבדה שיכוונו אותנו לאבחנה. דבר ראשון ניתן לבדוק מדדים לדלקת, כגון שקיעת דם ( בדיקת ESR) ומדד שנקרא C-Reactive Protein ( בדיקת CRP). במצבי דלקת פרמטרים אלה בדרך כלל גבוהים. אצלך התשובה אינה גבוהה. בדיקה נוספת שניתן לבצע היא בדיקת ANA. זוהי בדיקה המשמשת לזיהוי סוג של נוגדנים המתפתחים במגוון מצבים: ANA חיובי מופיע במקרי לופוס, מחלות ראומטיות אחרות, מחלות אוטואימוניות שאינן ראומטיות (מחלות שבהן הגוף תוקף את עצמו), זיהומים, גיל מבוגר, ולעיתים אף באנשים בריאים לגמרי. לכן לא ניתן להגיע לאבחנה רק על סמך בדיקת ANA חיובית, אלא צריך לבסס אותה על בדיקות נוספות ועל הקליניקה. במחלות דלקתיות כגון לופוס, רמת המשלים (complement) בדרך כלל נמוכות מהנורמה. בבדיקות המעבדה האחרות שלך התוצאות אינן נמוכות. כמו כן, במחלה כגון rheumatoid arthritis, ה- rheumatoid factor (RF)