דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)
שכיחותה באוכלוסיות שונות נעה בין 0.3% לבין 1.5% והיא פוגעת פי 2.5 יותר בנשים מאשר בגברים. סיבת המחלה איננה ידועה. לגורמים תורשתיים תפקיד ויש קשר עם האנטיגן על התאים הלבנים מקבוצת DR-HLA, אבל עדיין לא ניתן להגדיר את התפקיד המדויק של התורשה במחלה זו.
למערכת החיסונית תפקיד בהתמדת והמשכיות המחלה, דבר שמתבטא בין השאר, בקיומו של הגורם השיגרונתי (הגורם הרימטואידי) בנסיוב (שהוא נוגדן עצמי) - ברוב החולים במחלה (75%-85%), ובהסננה של תאים לימפוציטיים מסוג T בנסיובי המפרק המודלק.
לחלבונים קטנים, שבאמצעותם תא אחד יכול להשפיע על תפקודו של תא אחר, הנקראים ציטוקינים ובעיקר הציטוקין TNFα, תפקיד חשוב בפתוגנזה של דלקת מפרקים שגרונית.
חולים שבדמם נמצא הגורם השיגרונתי בכייל גבוה נוטים למחלה קשה יותר וליותר תופעות חוץ-מפרקיות.
פרופ' מיכאל ירון
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
אבחון ובדיקות
האבחנה מבוססת על שבעה מדדים שנקבעו על ידי האיגוד הראומטולוגי האמריקאי. ארבעה מתוך השבעה צריכים להתקיים כדי לקבוע אבחנה של דלקת מפרקים שגרונית.שקיעת הדם וה-CRP הם מדדים טובים למעקב אחר רמת התהליך הדלקתי בדלקת מפרקים שגרונית. ממצאים מעבדתיים נוספים יכולים לכלול חוסר דם (אנמיה), היפרגמה-גלובולינמיה, ריבוי טסיות וריבוי אאוזינופילים.
את הפגיעה המפרקית מאפיינים נוקשות בוקר, סימטריות, פגיעה במפרקי כפות ואצבעות הידיים, לעיתים מלווה בסטייה שורש כף היד (אולנרית), הצטברות כמות מוגברת של נוזל במפרקים מודלקים וחדירת רקמה סינובית מודלקת (פאנוס) לסחוס ולעצם עם הרס שלהם (ארוזיות). יכולה להיות גם פגיעה בעמוד השדרה הצווארי.
טיפולים ותרופות
יש התקדמות בולטת בטיפול והוא מכוון לדיכוי התהליך הדלקתי ועצירתו מוקדם ככל האפשר, כדי למנוע את סיבוכי המחלה, כגון הרס המפרקים.
ניתן לטפל בתרופות נוגדות דלקת לא מקבוצת הסטרואידים (NSAIDs), בקורטיקוסטרואידים או בתרופות המשנות את מהלך המחלה (DMARDs) ואף מסוגלות לעצרה. בין אלו מוצאים תרופות, כגון מתוטרקסאט (MTX), סולפה-סלזין, זריקות מלחי זהב, תכשירי אנטי-מלריות ולאחרונה נוגדי הציטוקין TNFα.
במקרים קשים אפשר לטפל במישלב תרופות.
כיום מאפשרים הטיפולים לעצור את התקדמות המחלה.
שאלות ותשובות
- אני בת 49. זה כשבועיים אני סובלת מכאבי גב תחתון ומכאבים עזים ברגל ימין. הכאבים אינם נסבלים, עיקר בעת שכיבה. שמתי לב שאני נכנסת למיטה ללא כאב ומתעוררת לאחר חצי שעה מעוצמת הכאבים בגב ובעיקר ברגל ובברך. בצילום רנטגן נמצאו "שינויים ספונדילוטרוטיים
- מהי דלקת מפרקים שגרונית?
- מה מגדיל את הסיכון שלי ללקות בדלקת מפרקים שגרונית?
- זמן רב אני סובל מכאבי גב תחתון. לדברי הרופא המצב נובע כנראה מאי יציבות של החוליות התחתונות. 1. כיצד מוודאים שאמנם זו הבעיה? 2. האם ניתן לרפא את הבעיה בטיפול לא ניתוחי?
- מה דלקת מפרקים שגרונית עושה לגוף שלי?
- אני בן 65. האם פגיעה בסחוס מפרקי כתוצאה מארתריטיס יכולה להיות הפיכה, דהיינו האם הסחוס יכול לחזור לשלמותו בעזרת תרופות?
- אילו תרופות (אם בכלל) מצב בריאותי עלולים להשפיע על איכות הדמעות בדרך שתפריע, תגביל או תמנע הרכבת עדשות מגע?
- אני בן 45, סובל מ- OA ויש חשד לקרע במניסקוס לפי בדיקת מיפוי עצמות שבה נמצאה קליטה מוגברת בטיביה ולטראל מניסקוס. אני ממתין לבדיקת MRI של הברך. בדיקות מעבדה הראו עלייה בערכי ה- ESR, ברמת ה- CRP וברמת ה- WBC. האם החמרה של OA יכולה לבוא לידי ביטוי ג
- הייתי מעוניין לקבל מידע אודות התרופה IMURAN. בהקשר לטיפול באמצעותה עבור חולי טרשת נפוצה: תועלת, סיכון, תופעות לוואי וכו
- האם מישהו נתקל בתופעה של לאחר התחלת לקיחת סימוביל אובחן כחולה במחלות ראומטולוגיות - כאבי שרירים, גידים ותחושה של יובש וכאב בגרון וטופל בפרדניזון ?
מאמרים בנושא דלקת מפרקים שגרונית


אם אתם סובלים מבעיות מפרקים, שלא הוקלו גם אחרי זריקות קורטיזון וטיפולים שמרניים אחרים, כגון פיזיותרפיה וכדורים אנטי... לכתבה המלאה


מחקר קליני חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן בארצות הברית מגלה כי תרופות נוגדות דיכאון מסוימות עשויות לסייע בשיכוך כאבים... לכתבה המלאה