כאבי ראש שמחייבים בדיקה נוירולוגית
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

הבן שלי בן 14 וחצי, סובל מכאבי ראש חזקים, במיוחד בחודש וחצי האחרונים. לטענתו הכאב מתרכז באזור המצח מאחורי העיניים בשני הצדדים ומלווה בהבזקי אור וברגישות לאור חזק. הכאבים מלווים מידי פעם בהתקפי זעם. יש לציין שסבל מכך בעבר, אבל אף פעם לא בעוצמות כאלו.

תשובה:
הסיבות לכאבי ראש הן רבות מאד, לחלקן המנגנון ברור ולחלקן אין אנו יודעים מהי הסיבה. כאבי ראש המסווגים כמיגרנה הינם כאבי ראש שאין אנו מבינים לחלוטין את מנגנון הופעתם, ותיאור המקרה של בנך יכול להתאים לכאב ראש מסוג מיגרנה (כאבי ראש חזקים בעוצמתם, מלווים בהבזקי אור). כאבי ראש כשלעצמם יכולים להוביל להתקפי זעם. אולם, חולים הסובלים ממיגרנה בד"כ אינם מציגים ממצא פתולוגי בבדיקתם, ולבנך נמצאה פפילאדמה (בצקת של מוצא עצב הראיה). פפילאדמה הינה ממצא המעיד על קיומו של לחץ תוך-גולגולתי מוגבר, וזו הסיבה שבנך נשלח לביצוע CT. לאנשים עם מיגרנה בד"כ אין פפילאדמה, ואין עלייה בלחץ התוך-גולגולתי. עלייה בלחץ התוך-גולגלתי בהחלט יכולה להוביל לכאבי ראש איומים, והסיבות לה הן רבות, החל מדימום מוחי, גידול מוחי, לחץ דם מאד גבוה, הפרעה במערכת הניקוז של נוזל השדרה וחדרי המוח, דלקות או זיהומים בקרומי המוח ועוד. כמובן שחסר מידע לגבי מצב בריאותו הבסיסי של בנך. האם הוא ילד בריא? האם התפתחותו תקינה? האם סבל בעברו ממחלות אחרות או כאבי ראש? אבל בכל אופן הרופא האמור לסייע לכם בנוגע לכאבי ראש הינו נוירולוג ילדים. בפנייתכם לנוירולוג ילדים, תעברו תשאול מסודר בנוגע לכל ההיסטוריה הרפואית והלא רפואית של בנך. לאחר מכן תבוצע בדיקה נוירולוגית מקיפה, ואז הנוירולוג יוכל לסייע באבחנה. ייתכן שתישלחו לבצע בדיקות נוספות, כגון EEG או בדיקות דם. מובן שכדאי להגיע גם אל הנוירולוג עם ה-CT. תיאור הממצא ב-CT מוח נראה חסר. האם קיימים סימני לחץ? מהו גודל המוקד? על מנת לקבל מידע מדוייק יותר עליכם להתייעץ בנוירולוג או בנוירוכירורג. רפואה שלמה. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד