מיגרנה (Migraine)
מיגרנה היא מחלה כרונית המתבטאת באירועים נשנים של כאבי ראש, המלווים בתופעות גופניות ונפשיות נוספות.
מקור המילה מיגרנה הוא בשפה היוונית Hemicrania, שתרגומה המילולי הוא חצי גולגולת. השם נובע מאחד ממאפייני המיגרנה, המתבטא בכאב ראש הממוקם בדרך כלל בחצי ראש.
שכיחות המיגרנה גבוהה מאוד באוכלוסיות מערביות, והיא פוקדת כ-12% מהאנשים. כ-70% מהלוקים במיגרנות הן נשים, וההתקף הראשון לרוב מתרחש לאחר גיל ההתבגרות ועד גיל 40. לאחר גיל 40 מתחילה ירידה בשכיחות ככל שעולה הגיל. השכיחות הגבוהה ביותר בנשים היא בגיל 55-25.
סימפטומים
מיגרנה מסווגת למיגרנה ללא אאורה (66% מההתקפים) ולמיגרנה עם אאורה.
התקף מיגרנה מתחלק לארבעה שלבים, ואין חובה לעבור את כל השלבים במהלך ההתקף:
השלב המקדים (Pro-drome) – חל יום-יומיים לפני ההתקף.
• שינויים במצב הרוח
• עצירות
• עלייה בתיאבון
• צמא מוגבר והשתנה מוגברת
• פיהוקים תכופים
• קשיחות בצוואר
שלב האאורה – לרוב לא מופיע, אך במידה וכן מתרחש סמוך מאד להתקף (15-60 דק' לפני תחילת ההתקף).
• הפרעות בראייה
• עקצוצים בגפיים
• קושי בהפקת דיבור
• חולשה או חוסר תחושה בצד אחד של הפנים או הגוף
• ירידה בשיווי המשקל
שלב כאב הראש – נמשך בין שעה ל-72 שעות במידה ולא מטופל.
• כאב ראש פועם, לרוב בצד אחד של הראש אך יכול להיות גם בשני הצדדים
• רגישות לאור, לצלילים ולעיתים למגע ולריח
• בחילות והקאות
• רצון עז להסתגר ולשכב בחדר שקט וחשוך
לאחר ההתקף (Post-drome) – נמשך עד 24 שעות לאחר כאב הראש.
• בלבול
• שינויים במצב הרוח
• סחרחורות וחולשה
• רגישות לאור ולצלילים
• שלב ההחלמה. רוב התקפי המיגרנה חולפים בהדרגה מעצמם. אצל חלק מהאנשים מסייעת השינה בהקלת הסימפטומים וחלק מדווחים על הפסקה פתאומית של כאבי הראש בעקבות הקאה.
תדירות ההתקפים אצל חולי מיגרנה היא פעם בחודש בממוצע, אך יש חולים שחווים מספר התקפים בשבוע ויש התקפים שנמשכים מעל 3 ימים ללא הפסקה (סטטוס מיגרנוזוס).
סיבות וגורמי סיכון
הסיבה למיגרנות אינה ידועה במלואה, וקיימים הסברים רבים למנגנון היווצרות ההתקף – ירידה בפעילות המוחית, זרימת דם מוגברת, היצרות של כלי הדם בגלל שינויים כימיים ועוד.
עם זאת, מיגרנה נחשבת מחלה עם תרומה משפחתית ניכרת. ל-70% מחולי המיגרנה יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה שלוקה אף הוא במיגרנה, ולקרובי משפחה מדרגה ראשונה של חולה מיגרנה יש סיכוי ללקות במיגרנה פי 1.5-2 מאשר לאוכלוסייה הכללית. כשיש היסטוריה משפחתית של מיגרנה עם אאורה, הסיכוי עולה עד פי 4.
כמו כן, ידוע שהפגיעה הגנטית מתרחשת במספר גנים (תורשה מולטי-פקטוריאלית) ושהופעת המיגרנה מושפעת גם מגורמים סביבתיים.
בין הגורמים המובילים להתקף, מקובל להתייחס לשינויים הורמונליים סביב תקופת הווסת (מכונה "מיגרנה וויסתית"), שינויים במצב הרוח (סטרס, דיכאון, חרדה ואף התרגשות), עייפות והפרעות שינה, עבודה במשמרות, יציבה לא טובה, מאמץ גופני רב, יחסי מין, הריון, הפסקת הווסת, ארוחות לא סדירות, התייבשות, אלכוהול (בייחוד בירה ויין) וסוגים שונים של מזון (שוקולד, מזונות מלוחים מאוד, קפאין, אספרטיים, מונוסודים גלוטמט ועוד).
כמו כן, יש אנשים הרגישים לאורות מהבהבים, לעישון, לרעשים חזקים, לריחות חזקים, לשינויי אקלים, לגלולות למניעת הריון ולתרופות שינה.
אבחון ובדיקות
נוירולוג יכול לאבחן את המחלה על סמך הסיפור של החולה (אנמנזה) ועל סמך בדיקה נוירולוגית תקינה. הבדיקה הנוירולוגית הגופנית של החולה, כמו גם בדיקות העזר שלו, כדוגמת בדיקות דם, CT מוח, MRI מוח או EEG, מפורשות בדרך כלל במיגרנה כתקינות, ועל פי רוב אין צורך לבצע בדיקות כלל.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
מיגרנה גורמת לפגיעה קשה באיכות החיים, לאובדן ימי עבודה ולהפסדים כלכליים.
נוסף על כך, קיימות מספר מחלות והפרעות המקושרות למיגרנה:
• מחלות קרדיווסקולריות (לב וכלי דם) – נמצא כי מיגרנה עם ובלי אאורה מקושרת לסוכרת, ליתר לחץ דם ולעלייה ברמות הכולסטרול. כמו כן, עבור שני סוגי המיגרנות נמצא כי קיימת עלייה בסיכון להתקף לב ולהתפתחות צלעת, אך הסיכון גבוה יותר עבור אנשים הסובלים ממיגרנה המלווה באאורה.
הסיכון לשבץ איסכמי, מצב שבו אספקת הדם למוח נחסמת, עולה באנשים שסובלים ממיגרנה עם אאורה מסיבה לא ידועה. גורם סיכון נוסף ללקות בשבץ איסכמי הוא שימוש בגלולות למניעת הריון מהסוג המשולב של אסטרוגן ופרוגסטרון. לכן, מומלץ לנשים הסובלות ממיגרנה עם אאורה להשתמש בגלולות מסוג אחר.
מסיבה זו, אנשים הסובלים ממיגרנה צריכים לנקוט באמצעים להפחתת גורמי סיכון למחלות קרדיו-וסקולריות, כמו עודף כולסטרול, הפסקת העישון, איזון סוכרת, הפחתת לחץ הדם והורדה במשקל.
• בעיות נפשיות – מיגרנה קשורה לעלייה בסיכון התפתחות דיכאון, מאניה-דיפרסיה והפרעות והתקפי חרדה.
• דימום וכיבים במערכת העיכול – משככי כאבים רבים ממשפחת נוגדי דלקת לא-סטרואידים (NSAIDS), כמו אדוויל, נורופן ואספירין, מעלים את הסיכון להתפתחות הפרעות במערכת העיכול במידה ונעשה בהם שימוש נרחב לאורך זמן.
• תסמונת הסרוטונין – מצב מסכן חיים בו קיים מינון יתר של סרוטונין למוח, העלול להיגרם כתוצאה משילוב של תרופות לטיפול במיגרנות ממשפחת הטריפטאנים לבין נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI או SNRI. במידה ואתם נוטלים תרופות נוגדות דכאון ותרופות לטיפול במיגרנות, יש להיוועץ ברופא מומחה בנוגע לפעילות הגומלין בין התרופות.
טיפולים ותרופות
הטיפול במיגרנה מורכב משלושה סוגי טיפול:
1. טיפול התנהגותי המייצר הרגלים בריאים כדוגמת שינה סדירה, ארוחות סדירות, הימנעות ממאכלים מסוימים (מכילי קפאין, תיראמין, מונוסודיום גלוטאמאט, או ניטראטים).
2. טיפול בתרופות למניעת התקפים: ניתן רק במקרה של ריבוי התקפים או התקפים ממושכים וקשים במיוחד.
3. טיפול להקלה בתסמינים בעת התקף:
- תרופות נוגדות כאב או בחילה (כדוגמת פרצטמול ואופטלגין), אספירין ותרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, ועד לתרופות אופיואידיות או שילובים של תרופות ממספר קבוצות.
- תרופות ייחודיות נגד מיגרנה.
מניעה
למרות שלא ניתן למנוע לחלוטין מיגרנה, קיים סיכוי להקטין את בתדירות ההתקפים בדרכים הבאות:
• הקפדה על פעילות גופנית ידועה כמפחיתה את תדירות ההתקפים.
• ניהול 'יומן מיגרנה' היכול לסייע בניטור תדירות ההתקפים ואת הגורמים להם.
• הימנעות מגורמים המעוררים את ההתקפים.
• הפחתת השפעת האסטרוגן באמצעות טיפול הורמוני או גלולות למניעת הריון המכילות מינון נמוך של אסטרוגן.
• נטילת תרופות המונעות התקפי מיגרנה.
• קיימות בשוק תרופות שונות המפחיתות התקפי מיגרנה ומטפלות במחלות אחרות, כמו פרכוסים, תרופות נוגדות דכאון, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, בלב ובמחלות כלי דם כליליים. יש להיוועץ עם הרופא למציאת הטיפול המתאים ביותר עבורך.
• יש הגורסים כי טיפולים אלטרנטיביים, כמו דיקור, ביופידבק, תוספי תזונה, צמחי מרפא ועיסויים מסייעים בהפחתת תדירות ההתקפים.
שאלות ותשובות
- אימי, בת 48, סובלת כבר יומיים ברציפות מכאב ראש חזק מאוד, במיוחד באזור הרקות. היא ניסתה לקחת כדורים שונים - אופטלגין, אדויל, אלגוליזין ועוד - וכלום לא עוזר. יש לה בחילות, אך אין קשיון עורף ואין רגישות לאור. האם יש סיבה לדאגה לגבי משהו שצריך טיפול מי
- אני מבקשת לדעת את כתובת הייצרן של התרופה זומיג לטיפול במיגרנה וכן דואר אלקטרוני או פקס על מנת ליצור קשר איתם.
- אני בת 16, ואני סובלת מכאבי ראש כבר 4 חודשיים. עשיתי בדיקות שונות, ביניהן בדיקות דם, לחץ דם, דופק, ו-CT, וכל הבדיקות תקינות. אם כל הבדיקות תקינות, למה הכאב לא מפסיק? בעבר סבלתי מכאבי ראש אבל הם חלפו, ולפעמים לקחתי אקמול להקלת הכאב, אבל זה עזר הרבה.
- אני בת 14 וחצי. יש לי כאב ראש כבר כשלושה שבועות, והוא לוחץ בצד אחד של הראש. חשוב לציין שאני לא מתעוררת בלילה, ואני חיה כרגיל. יש לי מידי פעם בחילות, אבל הכאב איתי כל הזמן מהרגע שאני קמה. הלכתי לרופא והוא שלח אותי לצילום סינוסים. מה דעתכם?
- אני בת 32, בשבוע ה-8 של ההריון. אני סובלת מכאב ראש כרוני המוגדר כמיגרנה. לאחרונה קבלתי המלצה על שימוש במוצר טבעי בשם אוליגופיטום. נאי חוששת להשתמש במוצרים כאלה בזמן הריון. מה דעתך המקצועית?
- אני בחור בן 19.5. לאחרונה סבלתי מכאב ראש בצד שמאל עם לחץ בעין שמאל. הופניתי למיון על-ידי רופאת היחידה בה אני משרת. רופא העיניים אמר לי שראייתי תקינה והפנה אותי לנוירולוגית. בבדיקה המוטורית הכל היה תקין, והיא הציעה לי לעשות בדיקת CT על מנת להיות שקט.
- אני בת 24. לפני כחודשיים התחלתי ליטול כמוסות טבעיות למניעת מיגרנות של חברת סולגר המכילות חרצית ריחנית (Feverfew). לאחר קריאת מאמרים בנושא התברר לי כי צמח זה פועל על עיכוב פעילות הפרוסטגלנדינים. על האריזה כתוב שלנשים בהריון מומלץ להיוועץ עם רופא. איננ
- האם תסמיני המיגרנה פוחתים עם התבגרות הילד?
- האם ניתן למנוע את כאבי הראש?
- אני סובלת ממיגרנה עוד מגיל צעיר. טופלתי בכל מיני תרופות, גם בטופאמאקס. לאחרונה, עקב ריבוי ההתקפים, החליפה לי הנוירולוגית את התרופה ל- baclosal במינון של 10 מ"ג. לפי מה קראתי, התרופה לא משמשת כלל כתרופה למניעת התקפי מיגרנה. האם זה טיפול נכון?
מאמרים בנושא מיגרנה


סיכון מוגבר לפתח שבץ מוחי באנשים הסובלים ממיגרנות לכתבה המלאה


פאראצטאמול יעיל ובטוח למיגרנות לכתבה המלאה


התקפי מיגרנה מגבירים סיכון של שבץ מוחי לכתבה המלאה


מיגרנה מגבירה את הסיכון לרעלת הריון לכתבה המלאה


כאבי ראש הם התלונה השכיחה ביותר בעולם. כמעט כל אדם סבל מצורה זו או אחרת של כאבי ראש – מיגרנות, סינוסיטיס, כאבי ראש ... לכתבה המלאה


היא גורמת לכאבי ראש עזים, רגישות לאור, צליל ולעיתים אף לבחילות והקאות. כעת טוען מחקר חדש כי באמצעות ניתוח פלסטי בפנ... לכתבה המלאה



אקופונקטורה יעילה לטיפול במיגרנות לכתבה המלאה


7% מהילדים, ואחוז גבוה יותר של מתבגרים, סובלים מכאבי ראש הפוגעים בתפקודם ובאיכות חייהם. מתי טיפול תרופתי ומנוחה מספ... לכתבה המלאה


חברת נוברטיס קונסיומר, המשווקת את התרופה אקסדרין לטיפול במיגרנות, הודיעה על הסרתה מהמדפים יחד עם עוד מספר תרופות, ע... לכתבה המלאה