שאלות ותשובות - עמוד 3

כיצד ניתן להקל על כאבים או אי נוחות בזרועות/בבית השחי לאחר ניתוח הרמת זרוע עליונה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

לאחר ניתוח הרמת זרוע עליונהמטופלים רבים חשים כאבים בזרועות או בבית השחי, בשל מתיחת העור והרקמה. משך הכאב נע בין שבוע-מספר שבועות, ומשתנה בהתאם למידת המתיחה, כמות הרקמה שהוסרה, מחלות הרקע של המטופל ועוד. ניתן לשכך את הכאב באמצעות שימוש במשככי כאבים רגילים, בכדורים או טיפות, וכן ע"י שימוש במחוך או חבישה אלסטית לוחצת, שנועדו לשמור על כיווץ הרקמה. יש לציין, כי במידה וישנם כאבים בלתי נסבלים, חשוב לפנות לרופא לבדיקה, על מנת לשלול דלקת/זיהום מקומיים של האזור או פגיעה בתפרים הניתוחיים.

קרא עוד
לאחר כמה זמן ניתן לשוב לפעילות סדירה אחרי ניתוח להרמת זרוע עליונה (ברכיופלסטיקה)?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

תהליך ההחלמה לאחר ניתוח הרמת הזרועות הינו תלוי בגיל המטופל/ת, כמות עודפי הרקמה שהוסרה, סוג העור, האלסטיות שלו ועוד. לרוב לאחר כשבוע-שבועיים יורדת הנפיחות הרקמתית באופן משמעותי, וניתן לבצע פעילות יומיומיות, כולל חזרה לעבודה. על מנת לאפשר ריפוי מקסימלי של הרקמה רצוי שלא לבצע פעילות גופנית נמרצת או פעילות גופנית ממוקדת לשרירי הזרוע לפחות למשך חודשיים לאחר הניתוח.

קרא עוד
אני נמצאת בשבוע 7 להיריון. מה עדיף לעשות- הפלה באמצעות כדורים או ניתוח גרידה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

קיים ויכוח בספרות הרפואית לגבי אופן ביצוע הפלה יזומה עד סוף שבוע 7 להיריון. היתרון בלקיחת הכדורים (2 מנות עוקבות), הוא שכך ניתן להימנע מביצוע פעולה חודרנית כמו גרידה, ולהימנע מהסיכונים הניתוחיים- הרדמה, פגיעה בדופן הרחם, זיהום וכו'. למרות זאת, הכדורים, אשר גורמים להתכווצויות רחמיות ופליטת חומר ההיריון החוצה, יכולים לגרום לתופעות לוואי אחרות לא נעימות- כאבי בטן חזקים, דימומים חזקים ובלתי פוסקים וכו', וכן אין ערבויות לכך שהטיפול תמיד עוזר לסילוק כל התוכן ההיריון. למעשה, יעילות הטיפול בכדורים עומדת על 80-90%, ולעיתים לא נדירות מתברר כי ישנן שאריות רקמה ברחם, המצריכות ממילא ניתוח גרידה.

קרא עוד
האם קיימות אלטרנטיבות ניתוחיות אחרות לניתוח החלפת מפרק שורש כף היד?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

התשובה היא כן. כיום קיימות מספר אלטרנטיבות טיפוליות ניתוחיות כחלופה לניתוח להחלפת מפרק שורש כף היד במפרק מלאכותי, ע"י ביצוע ניתוחים בסדר גודל קטן יותר, בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל, גילו וסוג הפגיעה. האלטרנטיבה הטיפולית העיקרית הינה ניתוח לאיחוי שורש כף היד (wrist fusion). ניתוח זה מפחית את הכאבים המפרקיים ע"י מתן אפשרות לעצמות המרכיבות את המפרק לגדול ולהתאחות יחד, כעצם יחידה. בצורה כזו פוחתים משמעותית הכאבים בעת הנעת המפרק, אולם החיסרון הגדול של השיטה הוא שאינה מאפשרת תנועה של המפרק. לרוב משתמשים בניתוח זה כניתוח ביניים עד להשתלת מפרק שורש כף יד מלאכותי.

קרא עוד
מדוע בסופו של דבר ישנו צורך בניתוח חוזר להחלפת מפרק שורש כף יד מלאכותי?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

הסיבה המרכזית המצריכה ניתוח חוזר להחלפת מפרק שורש כף יד מלאכותי לאחר שנים, היא העובדה כי המפרק המלאכותי עובר עם הזמן תהליך של רפיון. החלל המצוי בין המשטחים המפרקיים לבין שתל המתכת או הצמנט הולך ומתרחב עם השנים, וגורם לתהליך של התרופפות החוזק המפרקי, אשר גורם לכאבים ואי נוחות מרובה למטופל. במקרים אלו מחליטים האם ישנו צורך בביצוע ניתוח חוזר, או בביצוע טיפול חליפי לאיחוי עצמות המפרק (fusion).

קרא עוד
מהו הצפי להצלחת ניתוח מעקפים לבבי מבחינת חזרה לתפקוד?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

הצלחת ניתוח מעקפים לבבי תלויה רבות בגורמים הקיימים אצל המטופל, ובראשם גיל המטופל בעת הניתוח וחוסר מחלות רקע נוספות. מטופלים מבוגרים יותר בעלי מגוון מחלות רקע צפויים להצלחה פחותה בניתוח. מטופלים צעירים ובריאים פרט למחלה הלבבית יכולים לשפר את תוחלת חייהם ב-10-15 שנים ויותר. מבחינה תפקודית, מרבית החולים שבים לתפקוד יומיומי רגיל לאחר מספר שבועות מהניתוח, כולל ביצוע פעילות גופנית קלה. אין לבצע מאמצים רבים אשר יכולים לגרום ללחץ על שריר הלב ולבעיה מיידית נוספת באספקת הדם או בתפקוד הלבבי.

קרא עוד
מהו היתרון של ביצוע ניתוח מעקפים לבבי באמצעות שתל כלי דם עורקי מבית החזה לעומת שתל ורידי מהגפיים?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/04/2023

ביצוע מעקפים באמצעות עורק דופן החזה השמאלי -LIMA (left internal mammary artery) או הימני- RIMA, נחשבים טובים יותר מאשר ביצוע מעקף מורידי הרגליים (saphenous vein). הסיבה העיקרית, היא כי לאורך שנים, המעקף העורקי מחזיק מעמד טוב יותר מהוורידי, ונמצא כי לאחר עשר שנים מהניתוח, כ-90% מהמעקפים העורקיים נותרים פתוחים לעומת רק כ-50% מהמעקפים הורידיים. בנוסף, לקיחת כלי דם מבית החזה חוסכת ביצוע של חתך ניתוחי נוסף ביד או ברגל, ואת הבעיות הנלוות לכך (זיהומים וכו'). לכן, כאשר ישנה אפשרות, ואין בעיה בלקיחת ה- LIMA/ RIMA (למשל בעיה באספקת הדם לדופן בית החזה), מעדיפים אותו על פני כלי דם פריפריים אחרים.

קרא עוד
האם לאחר שתלי עצם יכולה להיווצר מחלת חניכיים חוזרת?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/04/2023

כן. לעיתים קורה כי נוצרת מחלה חניכיים חדשה סביב השתל. הדבר יכול לגרום לספיגה של העצם המושתלת ולהריסתה, בדומה לעצם השן המקורית. לכן, חשיבות הטיפול היסודי גם לאחר ניתוח חניכיים ושתלים היא עליונה. יש להקפיד על צחצוח נכון, ניקוי בחוט או אביזרי ניקוי מיוחדים וכו' ע"פ הוראות הרופא לאחר הניתוח, וכן יש להקפיד על מעקב שגרתי אצל הרופא וניקוי שגרתי אצל השיננית. טיפול נכון לאחר ניתוח הוא המוריד את הסיכויים להיווצרות מחלה מחדש באופן דרסטי עד אפסי.

קרא עוד
מה כולל הטיפול המשלים לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים בשיטת TK?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/04/2023

לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים בשיטת TK, הרופא המנתח יקבע תור למעקב יום אחרי הניתוח, שבוע אחרי, חודש, 3 ו-6 חודשים לאחר הניתוח, על מנת לשלול סיבוכים כגון זיהום עיני, בצקת או דימום של הקרנית וכד'. בנוסף, המטופל יידרש בטיפול קבוע למשך כחודש של טיפות אנטיביוטיות וטיפול בטיפות מונעות דלקת, על מנת להפחית את הסיכון בדלקת עינית לאחר הניתוח. במידת הצורך, המטופל ירכיב משקפי ראייה לתיקון קוצר הראייה שעלול להיווצר, למשך מספר ימים עד שבועות מהניתוח.

קרא עוד
מי אינו יכול לשמש כתורם לצורך השתלת מח עצם?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/04/2023

אדם יכול לשמש כתורם מח עצם, במידה ונמצא מתאים מבחינת סיווג הרקמות, וכן אינו סובל מבעיות רפואיות אחרות מסוג: זיהומים כגון HIV או הפטיטיס, מחלות סרטניות בעבר או בהווה, או מחלות המצריכות שימוש תכוף בתרופות מסוג סטרואידים- כגון אסטמה בינונית-קשה, מחלה נשימתית חסימתית, מחלות פרקים או דלקות של מערכת העיכול, ועוד. כמו כן יש לוודא כי האדם אינו השתמש מעולם בסמים בהזרקה, אינו סובל ממחלה נפשית כלשהי (למשל דיכאון). לעומת זאת, אדם שסבל מזיהום חולף בעת האחרונה, או החולה במחלות כגון יתר לחץ דם, מחלת לב או סוכרת, אנו מנוע מלשמש כתורם במידה ונמצא כמתאים.

קרא עוד
רופאים מומלצים
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
ד"ר אסף פרימן
ד"ר אסף פרימן עיניים
מנהל שירות הקרנית בבית חולים מאיר