דלג לתוכן

עקירת שן בינה (Wisdom tooth extraction)

Wisdom tooth extraction

מתאים לטיפול ב:

  • כאב שיניים
  • דלקת חניכיים
  • עששת
המומחים של Infomed מסבירים:

עקירת שן בינה היא הליך כירורגי להסרת שן בינה אחת או יותר על-ידי כירורג/ית פה או רופא שיניים. שיני בינה הן ארבע השיניים הקבועות הממוקמות בזוויות האחוריות של הפה, בחלק העליון והתחתון[1].

שיני בינה הן השיניים הקבועות האחרונות שמופיעות (בוקעות) בפה. שיניים אלו מופיעות בדרך כלל בין הגילים 17 עד 25. יש אנשים שלעולם לא מפתחים שיני בינה, בעוד שאצל אחרים, שיני בינה בוקעות כרגיל - בדיוק כמו שיניים טוחנות אחרות - ולא גורמות לבעיות[1].

ההחלטה על עקירת שיני בינה תתקבל במקרים בהם השן צומחת בצורה א-סימטרית וישנה סכנה לכך שהיא תפגע בשיניים אחרות. בנוסף תישקל עקירת שן בינה כלואה, כלומר שן בינה שמתחילה לצמוח אך סובלת ממחסור במקום, בשל צפיפות של השיניים האחרות. הדבר נגרם בשל העובדה ששיני הבינה הן האחרונות להתפתח, ולכן לעתים אין להן מקום בלסת והן נותרות כלואות או בוקעת באלכסון, כאשר לעתים הן אף עלולות לגרום נזק לשיניים אחרות. במקרים אלו ייתכן שיומלץ לבצע עקירת שן בינה כלואה.

מתי מתבצע

כאמור, אנשים רבים מפתחים שן בינה כלואה - שן שאין לה מספיק מקום לבקוע לתוך הפה או להתפתח כרגיל. שן בינה כלואה יכולה לבקוע באופן חלקי או לא לבקוע בכלל. צמיחה לא תקינה של שן בינה כלואה כוללת[1]:
 

  • צמיחה בזווית לכיוון השן שלצידה (טוחנת שנייה).
  • צמיחה בזווית לכיוון החלק האחורי של הפה.
  • צמיחה בזווית ישרה לשיניים האחרות, כאילו שן הבינה "שכובה" על עצם הלסת.
  • צמיחה בזווית ישרה למעלה או למטה כמו שיניים אחרות, אך נשארת כלואה בתוך עצם הלסת.

המקרם בהם יש צורך בעקירת שן בינה כלואה, הם כאשר צצות בעיות כגון[1]:
 
  • כאב.
  • מזון ופסולת נלכדים מאחורי שן הבינה.
  • זיהום או מחלות חניכיים.
  • עששת בשן בינה שבקעה באופן חלקי.
  • נזק לשן סמוכה או לעצם שמסביב.
  • התפתחות שק מלא נוזל (ציסטה) סביב שן הבינה.
  • סיבוכים בטיפולי יישור שיניים לצורך יישור שיניים אחרות.

כדי למנוע בעיות עתידיות אפשריות, חלק מרופאי/ות השיניים ומנתחי/ות הפה ממליצים על עקירת שן בינה גם אם השיניים הכלואות אינן גורמות לבעיות.
ההחלטה על עקירת שן בינה תתקבל לאחר בחינת הפרמטרים הבאים: גיל המטופל, פוטנציאל הבקיעה העתידי של השן ועד כמה היא מציקה. בנוסף ייבדק מנח השן בפה (האם היא כלואה, חצי כלואה, הזווית שלה והיחס לשיניים סמוכות) וכן ייבדק הסיכון בעקירת השן

חשוב להדגיש כי ההחלטה שתתקבל תעשה אך ורק לאחר צילום פנורמי של הלסת, ולא בהכרח על פי הכאב שאותו חשים. פעמים רבות לא יהיה כלל כאב, אך השן תגרום לנזק רב ולכן יהיה צורך בעקירתה.

חשוב להקפיד שעקירת שן בינה תבוצע על ידי רופא או רופאת שיניים בעלי ניסיון בכירורגיה דנטלית ועקירות שיניים.

הכנות לטיפול

לפני עקירת שיני בינה, תינתן זריקת הרדמה מקומית כדי להרדים את השן וסביבתה. במקרה בו מטופל/ת חרדים במיוחד מההליך, רופא/ת השיניים יכולים לתת כדור או זריקת הרגעה כדי לעזור להירגע[2].

לעתים נדירות יש צורך בהרדמה כללית לצורך עקירת שן בינה כלואה. במצב זה משתמשים רק במקרים נדירים, והליך זה מתבצע בעזרת רופא/ה מרדים/ה בבית חולים. עם זאת, גם במקרה זה, לרוב ניתן לחזור הביתה כבר באותו יום של ההליך[2].

אופן הטיפול

עקירת שן בינה כלואה (בחניכיים או בעצם) מתחילה עם חשיפה של השן על ידי חתכים, מה שמאפשר גישה אליה. ברגע ששיני הבינה גלויות, הרופא/ה ישחרר בזהירות את השיניים ויוציא אותן מהשקעים. לאחר מכן יתבצע ניקוי של האזור ותפירת הפצע. ברוב המקרים, התפרים ייפלו מעצמם בתוך מספר ימים[3].

בדרך כלל, עקירת שיני בינה אורכת כשעה או פחות. במקרים מורכבים יותר ההליך יכול להימשך זמן רב יותר[3].

אחרי הטיפול

עקירת שן בינה היא תהליך ניתוחי ולכן הוא עלול להיות מלווה בתחושות של כאב ואי נוחות. כל התופעות שמצוינות כאן הן טבעיות, אך אמורות להתמעט בהדרגה ולחלוף בתוך מספר ימים. אם הדבר אינו קורה, יש לפנות לרופא/ת השיניים על מנת לבדוק מה מקור הבעיה ולהעניק טיפול נוסף במקרה הצורך.
 

  • נפיחות - נפיחות באזור העקירה היא דבר נורמלי ואינה מדאיגה. רופא/ת השיניים יכולים להפנות אתכם לטיפול אנטיביוטי על מנת לטפל בה.
  • כאב - בימים שלאחר העקירה ייתכן ויופיע כאב קל. גם כאן מדובר בתופעה רגילה. אם הכאבים אינם חולפים לאחר מספר ימים, מומלץ לפנות לרופא/ה שביצעו את עקירת השן.
  • סימנים על הלחי - ייתכן ובעקבות העקירה יופיעו סימני חבורה (מעין סימנים כחולים) על הלחי, באזור בו הייתה שן הבינה. סימנים אלו אמורים גם הם לחלוף בתוך מספר ימים.
  • דימום - לעתים עלול להיוותר מצב של דימום לאחר עקירת שן בינה, באזור בו בוצע התפר. הדימום אמור להיות קל בלבד, ולכן אם הוא מתמשך או מתגבר – חשוב לפנות באופן מידי לרופא/ת השיניים.
  • הגבלה בפתיחת הפה - ישנם מקרים בהם מופיעים קשיים בפתיחה מלאה של הפה. הקשיים יכולים להופיע גם מספר ימים לאחר עקירת שן הבינה. הקשיים אמורים לחלוף עם הזמן, אך אם הדבר לא קורה ניתן לבצע פיזיותרפיה באזור העקירה.

ישנם טיפולים אחרי העקירה שעשויים להקל על תהליך ההחלמה. הנה כמה מן הדברים שניתן לעשות[4]:
 
  • שימוש במשככי כאבים – במקרים מסוימים יינתנו משככי כאבים מראש. גם איבופרופן וגם פרצטמול יכולים לעזור להקל על הכאב לאחר ההליך. חומצה אצטילסליצילית (כמו אספירין) אינה מתאימה לפני או לאחר העקירה מאחר שהיא מגבירה את הסיכון לדימום.
  • במשך כמה ימים לאחר ההליך, החזקת שקית קרח על הלחי יכולה לעזור להפחית את הנפיחות.
  • כדאי להימנע מעישון סיגריות או שתיית מיצי פירות ומשקאות חמים בימים הראשונים, מאחר שאלו יכולים להאט את תהליך ההחלמה. משקאות כמו מים פושרים או תה קמומיל פושר מתאימים יותר.
  • גם מזון קשה גורם לפעמים לבעיות. עדיף לבחור במרקים לא חמים מדי ומזונות שאינם דורשים לעיסה אינטנסיבית וקלים יותר לאכילה, כמו תפוחי אדמה, דגים, פסטה.
  • עדיף להימנע מפעילות גופנית מאומצת או מהליכה לסאונה בימים הראשונים, שכן הדבר עלול לעכב את תהליך הריפוי, גם אם כבר מרגישים טוב יותר.

סיכונים

אם הכאב חוזר לאחר ארבעה או חמישה ימים, הוא מחמיר ומלווה בנפיחות או בריח רע מהפה, ייתכן שהפצע העקירה הזדהם. זה יכול לקרות אם הדם שהתייבש על הפצע הוסר מוקדם מדי, והשאיר את הפצע לא מוגן. מי פה או ג'לים מחטאים יכולים לסייע במניעת סיבוכים מסוג זה. בדרך כלל אין צורך לקחת אנטיביוטיקה[4].

במהלך עקירת שיני בינה עצבים וכלי דם עלולים להיפגע. מצב זה יכול לגרום לדימום ובדרך כלל לחוסר תחושה זמני בלשון או בפנים. במקרים נדירים מאוד עלולים להתרחש זיהומים חמורים. חלק מהאנשים עלולים לסבול מבעיות קבועות כתוצאה מההליך, כגון חוסר תחושה או נזק לשיניים הסמוכות. הסיכון לכך תלוי בהיקף ההליך[4].

האם יש חלופות לעקירת שן בינה כלואה?

[5]
  • משככי כאבים פשוטים כמו אקמול יכולים לעזור לשלוט בכאב קל הנגרם משיני בינה.
  • אנטיביוטיקה ושטיפה במים חמים ומלוחים או מי פה עם כלורהקסידין יכולים לעזור כאשר האזור סביב שן הבינה מזוהם.
  • הסרת החניכיים שמעל השן הכלואה יכולה להיות אפשרית במקרים מסוימים אם שן בינה בוקעת בחלקה.
  • אם שורש השן נמצא קרוב לעצב השפה התחתונה, ניתן יהיה להסיר רק את עטרת השן.

חשוב לציין כי בחירה לא לעבור עקירת שן בינה בניגוד להמלצת רופא/ה עלולה לגרום להחמרת התסמינים או לחזרתם, וקיים סיכון ללקות בזיהום חמור ומסכן חיים[5].

תוצאות

היתרון המשמעותי של עקירת שיני בינה הוא בכך שהיא מפחיתה את הסיכון לבעיות בריאות פה עתידיות כגון מחלות חניכיים, עששת, נזק לשיניים סמוכות, אובדן עצם ונזק ללסת. במקרה שבו כבר הופיע כאב בגלל שיני הבינה, עקירה יכולה להקל על אי הנוחות כמעט מיד ולהחזיר את המטופל/ת למסלול אופטימלי של בריאות הפה[3].

    רופאים בתחום

    כירורגיית פה ולסת
    ד"ר אלי רוזנפלד
    5.0
    ( 11 חוות דעת )
    "לאחר הבדיקה ד"ר רוזנפלד שיקף לי היטב את המצב, את החלופות ואת התלבטויות. קיבלנו החלטה משותפת בדרך הטיפול. הטיפול עבר במינימום כאב. מהמרפאה יצאתי מצוייד בדף הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה."
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר הילטון קנגיסר
    4.9
    ( 30 חוות דעת )
    "אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו