כולרה הינה מחלה מדבקת הנגרמת על ידי חיידק הויבריו כולירה, הפוגע במערכת העיכול. החיידק מפריש טוקסין הפוגע במעיים וגורם לשלשול קשה, לאיבוד נוזלים ומלחים (עד 10 ליטר נוזלים ליום), הקאות, ירידת טמפרטורת הגוף, דופק מהיר וחלש, התכוצויות כואבות של השרירים, התייבשות, הלם אנאפילקטי ואף לתמותה של 50% במקרים שאינם מטופלים. טיפול מיידי של עירוי נוזלים ומלחים, ושתייה מרובה מצמצם את אחוזי התמותה לפחות מ-1%, בשילוב עם אנטיביוטיקה נגד החיידק. החלמה ממחלת הכולרה אינה בהכרח מעניקה הגנה חיסונית כנגד כולירה בעתיד. החיידק מצוי במקורות מים מזוהמים, הפרשות מאדם נגוע, וכולרה מועברת באמצעות מזון ומים נגועים. סכנת ההדבקה גבוהה במיוחד במקומות בהם ההיגיינה נמוכה, כמו שווקים צפים ומסעדות רחוב, שבהן הכנת המזון נעשית קרוב לקרקע וסמוך לתאי השירותים. למניעת כולירה נדרשת רמה גבוהה של היגיינה אישית (רחצת ידיים יסודית לאחר יציאה מהשירותים ולפני טיפול באוכל), שתייה של מים מינרליים או מים רתוחים או מים שעברו חיטוי, ואכילת מזון מוכן ומבושל. מומלץ לקלף פירות וירקות ולהימנע מאכילת מזון לא מבושל ופירות־ים. בנוסף לשמירת היגיינה קיים חיסון נגד כולירה. החיסון מיועד למבוגרים ולילדים מגיל שנתיים הנוסעים לאזורים שבם קיימת שכיחות גבוהה של כולירה ו/או סיכון להידבק בחיידק האשריכיה קולי הגורם לשלשול, כמו בחלק מארצות אפריקה (נמיביה, קניה, אנגולה), אסיה (וויטנם, סייגון) ודרום אמריקה. בנוסף, החיסון מיועד להומניטרים כמו צוות רפואי ומתנדבים באזורי אסון ובמחנות פליטים, שבם קיים סיכון גבוה להידבקות. החיסון נגד כולירה מכיל חיידקי ויבריו כולירה מומתים בחום ובפורמלין, ואת הרעלן (טוקסואיד) בצורה הלא רעילה של חיידק הכולרה, בשיטת השיבוט. החיסון פועל מקומית במעיים וגורם ליצירת נוגדנים כנגד חיידק הכולרה ונגד הטוקסין המופרש על ידו. חיידק האשריכיה קולי גורם לשלשול על ידי הפרשת טוקסין הקרוי אנטרוטוקסין. רעלן הכולרה המשובט שבחיסון דומה במבנהו לאנטרוטוקסין המופרש מחיידק האשריכיה קולי, ולכן הנוגדנים שנוצרים כנגד כולירה טוקסין יעילים גם כנגד האנטרוטוקסין, וכך מתקבלת גם הגנה חיסונית נגד שלשול. ערכת החיסון כוללת שפופרת המכילה נוזל בצבע לבן שבו המרכיבים הפעילים של החיסון, ושקית אבקת סודה לשתייה בטעם אוכמניות, מומתקת בממתיק מלאכותי. החיסון ניתן בצורת שתייה תוססת, על ידי ערבוב תוכן השקית בכוס עם מים קרים והוספת תוכן השפופרת ליצירת משקה תוסס. החיסון מיועד למניעה ולהגנה נגד כולירה הנגרמת מזני החיידק שבחיסון ונגד שלשול מטיילים הנגרם מחיידק האשריכיה קולי. החיסון אינו משמש כתחליף לשמירת תנאי היגיינה נאותים, והימנעות ממזון ומים מזוהמים או ממקור לא ידוע, כאשר נדרש בכל מקרה חיטוי של מי השתייה. החיסון אינו מעניק הגנה חיסונית מלאה, אינו מגן בפני כולירה הנגרמת מזני ויבריו כולירה שאינם נכללים בחיסון ואינו מגן בפני שלשול הנגרם מסיבות אחרות מאשר חיידק האשריכיה קולי.
תוכנית חיסונים
החיסון נגד כולרה אינו חיסון שגרתי וכיום
אינו מומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי בגין שכיחות נמוכה של כולרה בעולם. מניעה עיקרית של כולרה הינה על ידי שמירת רמת הייגינה גבוהה.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי שדווחו היו בתדירות נמוכה (תופעות לוואי נדירות) וכללו בעיקר סימפטומים במערכת העיכול כמו כאב בטן, שלשול, בחילות והקאות, וכאבי ראש. תופעות לוואי נדירות (0.1-0.01% ): איבוד ו/או חוסר תאבון, גודש אף, שיעול, חום, חולשה וסחרחורת. תופעות נדירות ביותר (פחות מ-0.01%): התייבשות, הזעה, פריחה, כאבי פרקים, עייפות, צמרמורת, חוסר שינה, התעלפות, ירידה בחוש הטעם.
אופן נטילת החיסון
החיסון ניתן דרך הפה בשתייה תוססת. ילדים מגיל 2 עד 6 שנים: מתן 3 מנות חיסון, ברווח זמן של 1-6 שבועות בין המנות. אם עברו יותר מ-6 שבועות בין המנות, מומלץ לחזור על סדרת החיסון מהתחלה. מנת דחף מומלצת לאחר 6 חודשים. ילדים מגיל 6 ומבוגרים: מתן שתי מנות חיסון, ברווח זמן של 1-6 שבועות בין המנות. אם חלפו יותר מ-6 שבועות בין המנות, מומלץ לחזור על סדרת החיסון מהתחלה. מנת דחף מומלצת לאחר שנתיים. אופן מתן החיסון: יש לשפוך תוכן שקית האבקה ( 5.6 גרם) לכוס שתייה, להוסיף 150 מ"ל מים קרים ולערבב, להוסיף את תוכן השפופרת, לערבב ולשתות מיד או עד שעתיים מההכנה. לילדים מגיל שנתיים עד 6 שנים: מומלץ להשתמש רק במחצית הכמות של הנוזל התוסס (75 מ"ל בלבד), יש להכין 150 מ"ל כמו למבוגרים, ולרוקן מחצית מהכמות, תוך הוספת כל תכולת השפופרת. אין להוסיף כל נוזל אחר מלבד מים קרים.
הכנה לפני החיסון
לא נדרשת הכנה מיוחדת. אין לצרוך תרופות דרך הפה, מזון או שתייה שעה לפני מתן החיסון.
תחילת השפעת החיסון
כשבוע לאחר מתן סדרת החיסון הבסיסית
משך השפעת החיסון
א. הגנה נגד כולרה: מבוגרים וילדים מגיל שנתיים, דווחה הגנה חיסונית של 80-85% למשך 6 חודשים. 3 שנים לאחר סדרת החיסון הבסיסית (ללא מנת דחף) במבוגרים וילדים מגיל 6 שנים, דווחה הגנה חיסונית של 63%. ב. הגנה חיסונית כנגד שלשול הנגרם מחיידק האשריכיה קולי: נמדדה שונות רבה כתלות בשכיחות המחלה, עונת השנה ואזור גאוגרפי, ובממוצע דווחה הגנה חיסונית למשך 3 חודשים.
תדירות החיסון
א. מניעת שלשול מטיילים: למבוגרים וילדים מגיל שנתיים ומעלה, 2 מנות חיסון ברווח זמן של 1-6 שבועות בין המנות. מומלץ לקחת מנה ראשונה לפחות שבועיים לפני הנסיעה לאזור אנדמי, ואת המנה השנייה לפחות שבוע לפני הנסיעה לאזור אנדמי. אם חלפו יותר מ-6 שבועות בין מתן המנה השנייה והראשונה, יש לקבל את שתי מנות החיסון מחדש. מנת דחף: אם חלפו בין 3 חודשים עד 5 שנים מהמנה האחרונה, מומלצת מנת דחף אחת. אם חלפו יותר מ-5 שנים ממנת החיסון האחרונה, מומלצת סדרת החיסון של שתי מנות חיסון. ב. מניעת כולרה: 1. לילדים מגיל 2 עד 6 שנים: מתן 3 מנות חיסון, ברווח זמן של 1-6 שבועות בין המנות. מומלץ לקחת מנה ראשונה לפחות שלושה שבועות לפני הנסיעה לאזור אנדמי, מנה שנייה שבועיים לפני הנסיעה ומנה שלישית לפחות שבוע לפני הנסיעה. אם חלפו יותר מ-6 שבועות בין המנה הראשונה והשנייה, מומלץ לתת את סדרת שלושת החיסונים מחדש. מנת דחף: אם חלפו בין 6 חודשים עד 5 שנים מהמנה האחרונה, מומלצת מנת דחף אחת. אם חלפו יותר מ-5 שנים ממנת החיסון האחרונה, מומלצת סדרת החיסון של שלושת מנות החיסון. 2. מבוגרים וילדים מגיל 6 שנים ומעלה: מתן שתי מנות חיסון, ברווח זמן של 1-6 שבועות בין המנות, כאשר מנה ראשונה מומלצת לפחות שבועיים לפני נסיעה לאזור אנדמי, והמנה השנייה מומלצת לפחות שבוע לפני הנסיעה. אם חלפו יותר מ-6 שבועות בין המנה הראשונה והשנייה, יש לתת את סדרת שתי מנות החיסון מחדש. מנת דחף מומלצת לאחר שנתיים. אם חלפו בין 2-5 שנים ממתן מנת החיסון האחרונה, מנת דחף אחת מספיקה. אם חלפו יותר מ-5 שנים ממנת החיסון האחרונה, מומלץ לתת את סדרת שני החיסונים מחדש.
היכן ניתן לקבל את החיסון
* החיסון
אינו מומלץ לשימוש על ידי ארגון הבריאות העולמי, בגין שכיחות נמוכה של כולרה, עם סיכון נמוך של מטיילים להידבקות, כאשר הדגש הינו על מניעת הידבקות על ידי רמת הייגינה גבוהה. בנוסף, אף מדינה אינה דורשת הוכחת חיסון. * החיסון קיים בקנדה, אוסטרליה, בחלק ממדינות אירופה ובאמריקה הלטינית ועדיין אינו מאושר על ידי ה- FDA, ולא ניתן להשיגו בארץ.
סיכון
לא דווחו תופעות לוואי מיוחדות
הריון
בטיחות ויעילות בעת הריון לא נבדקה. מומלץ לא לחסן אישה הרה. החיסון ניתן דרך הפה ומכיל חיידקים מומתים (שאינם מתרבים) הפועלים מקומית במעיים, ולכן סביר שהסיכון לעובר הינו מינימלי. תועלת מתן החיסון לאישה הרה תישקל לעומת הנזק האפשרי.
הנקה
ניתן לתת החיסון בעת הנקה.
תינוקות וילדים
החיסון מיועד החל מגיל שנתיים, לא דווחו תופעות לוואי מיוחדות
קשישים
החיסון ניתן למבוגרים מגיל 65 ומעלה, אך קיימים דיווחים מעטים לגבי היעילות החיסונית. מכיוון שבאוכלוסייה מבוגרת כולרה ושלשול עלולים להיות מלווים בסיבוכים קשים, לכן, מומלץ לחסן גם מבוגרים מגיל 65 ומעלה, למרות הגנה חיסונית מוגבלת.
אזהרות מיוחדות
תגובות בין תרופתיות
1. לאנשים בעלי דיכוי חיסוני, אם מטיפול כמותרפי / הקרנות/ קורטיקוסטרואידים במינון גבוה, או ממחלה, התגובה החיסונית עלולה להיות חלשה יותר. במקרים של טיפול המדכא את המערכת החיסונית, מומלץ לדחות מתן החיסון עד השלמת הטיפול. 2. מומלץ לדחות מתן החיסון בעת מחלה אקוטית, בעת מחלה במערכת העיכול ובעת מחלה המלווה עם חום. 3. רגישות יתר למרכיבי החיסון, כולל רגישות יתר לפורמלין (פורמאלדהיד), או רגישות יתר למתן החיסון בעבר, נדרשת זהירות והשגחה. 4. מתן של חיסון נגד טיפוס הבטן וחיסון כנגד כולירה, יש להמתין 8 ימים בין המתנים 5. במתן של תרופות או חיסונים אחרים דרך הפה, יש להימנע ממתן שעה לפני ושעה אחרי החיסון נגד כולירה. 6. יש להימנע ממזון ושתייה שעה לפני ושעה אחרי מתן החיסון נגד כולירה (מלבד התמיסה התוססת של החיסון), מאחר ומרכיבי החיסון רגישים לחומציות הקיבה ונוכחות מזון/שתייה מגבירה חומציות הקיבה ועלולה להחליש את יעילות החיסון.