זה אפשרי: לעבור את פסח ללא כאבי בטן

המצה היא סמל חג הפסח, אך עבור רבים היא הפכה לסמל הסבל ולסיבה המרכזית להפרעות עיכול וכאבי הבטן. למה זה קורה ומה לעשות בנידון?
כתבה פרסומית כתבת חסות


המצה היא סמל חג הפסח, אך עבור רבים היא הפכה לסמל הסבל ולסיבה המרכזית להפרעות עיכול וכאבי הבטן. למה זה קורה ומה לעשות בנידון?


אני זוכרת את עצמי בילדותי מכרסמת בהנאה מרובה מרובעים של מצות, לרוב תוך כדי קריאת ספר. הימים האלה כבר לא יחזרו, כי מאז הבטן שלי עשתה מהפך והפכה מרגילה לרגישה. אכן, יש אנשים שהמצות אינן משפיעות על העיכול שלהם כהוא זה, אך עבור אחרים החג הזה הפך לסמל לסבל. 


אנשים בעלי מעי רגיש מגיבים למצות כמו לסכינים בבטן. אנשים הסובלים ממחלות מעיים, כמו קרוהן, תסמונת המעי הרגיז או קוליטיס כיבית, לרוב מרגישים רע מאוד עם המצות. הם סובלים מכאבי בטן שמחריפים ומתופעות של אי סדירות ביציאות (שלשול או עצירות). אנשים שסובלים מתופעת הטחורים (פנימיים או חיצוניים) עלולים לסבול מהחרפתם וכן מדימומים ביציאות. אם יש פיסורה, והצואה נעשית קשה, הכאב עוד יחריף. בקיצור, ממש לא חגיגי.


קראו עוד: דיאטת פריכיות: לרדת במשקל - גם בפסח


למה זה קורה?

יש מספר סיבות שגורמות, כנראה, לסבל. הראשונה היא שהמצה היא מזון יבש מאוד, בעל אחוז נמוך של מים. זה גורם למזון  להיות קשה לעיכול, כיוון שהגוף צריך להזרים יותר נוזלים לצורך הריכוך והעיכול שלו. לא תמיד זה קורה, וגם אם כן - זה מאמץ למעי הרגיש.


עצירות. אפשר להקל

כאבי בטן בפסח. לא גזירת גורל


סיבה נוספת היא החיטה ממנה המצה עשויה. החיטה היא דגן שעבר שינוי בכמה עשרות שנים אחרונות, החל משנות ה-40 המוקדמות של המאה שעברה. ההתאמה לחקלאות המודרנית באמצעות הכלאות והתאמות גנטיות יצרו זן של חיטה קצרה. זהו זן שאינו מוכר לגוף שלנו, מה שמייצר תגובות דמויות אלרגיה או רגישות גבוהות.


בנוסף, נראה שהאהבה של הצרכנים למוצרי מאפה גבוהים ותפוחים דחפה את החקלאים לחפש זן בעל שיעור ומבנה גבוה של גלוטן. גלוטן הוא חלבון הנמצא בחיטה, שעורה, שיפון וכדומה. השפעתו העיקרית של הגלוטן ניכרת באפיה, והוא האחראי ליצירת מבנה גבוה ותפוח של הלחם ומוצרי המאפה.


קראו עוד: זהירות, פסח! כך תגנו על עצמכם מפני פציעות


מחקרים רבים מהשנים האחרונות מראים כי השינויים הללו הם שמובילים לרגישויות שונות לגלוטן, ולחיטה בכלל. המקרה הקיצוני ביותר הוא של צליאק, מצב בו הגוף רגיש באופן מוחלט לגלוטן וכל מולקולה שלו יוצרת גירוי ומעלה סיכון לסיבוכים חמורים. אבל אנו מודעים כיום לרגישויות פחותות מזו של הצליאק, שבאות לידי ביטוי בשורת תסמינים, ביניהם פסוריאזיס, מיגרנות, תופעות של המעי הרגיז, פגיעה בתפקיד המחיצה של המעי ואפילו תופעה חמורה, המוכרת בעיקר בקרב חולי קרוהן, המכונה "המעי הדליף".


זה הזמן לשנות חשיבה

אז מה, תשאלו, להימנע ממצות, קמח מצות ומכל המאפים והתבשילים הטעימים של פסח? ובכן, זה הכול עניין של גישה. מה שתחליטו עבור עצמכם, יהיה נכון עבורכם. אם, למשל, תחשבו "נגזר עליי לסבול, למנוע מעצמי תענוגות, זה לא הוגן, למה דווקא אני ולעזאזל המחלה הזאת", סביר להניח שתרגישו מאוד עצובים ועצבניים. סביר גם להניח שמצב רוח כזה יקשה עליכם מאוד לקבל החלטות נבונות ולחפש פתרונות מתאימים. מן הסתם תוכלו מצות - וכנראה שגם תסבלו מאוד. 


לעומת זאת, נסו להגיד לעצמכם: "אני כזה. רגיש, מיוחד. אני מבין ומודע לכך שמצה ומאכלי מצות מזיקים לבטן שלי. אני רוצה למצוא פתרונות אחרים, להתנסות במאכלים מחומרים חדשים. אני רוצה להרגיש טוב, ליהנות מבריאות ומבטן רגועה ולאכול מאכלים שטובים לי". איך זה מרגיש? נכון שיותר נעים? עכשיו אפשר ללמוד על הפתרונות.


אז מה אוכלים בפסח?

יש עולם שלם של אוכל כשר לפסח מחוץ לעולם המצות. כל הפירות והירקות כשרים לפסח. כל הבשרים, העופות, הדגים והביצים - כשרים לפסח. כמובן שגם האגוזים והשקדים למיניהם. אז קודם כל בואו נסכים: יש מה לאכול, ואפילו הרבה.


אז איפה הבעיה? התרגלנו ללחם או לפחמימה קבועה בתפריט שלנו, ולכן קשה לנו לוותר על התחליף - המצה. לכן, כשאנו באים לדון באכילה בריאה יותר, שלא תגרום לכאבי בטן וגזים, עלינו לבחור בפחמימות אחרות, שאינן מצה. להלן ההצעות שלי:


אורז: לאוכלי קטניות אני ממליצה על אורז, על סוגיו. אם אתם סובלים מנפיחויות וגזים, שלשולים, דימומים וחסימות מעי (כלומר אתם למעשה בהתלקחות של מחלת המעי שלכם, מה שאני מכנה "השלב האדום"), כמובן שעדיף לבחור באורז לבן. אורז עגול מתאים במיוחד למצב של שלשול, אורז בסמטי לכל השאר. אם העיכול שלכם "עצל", כלומר יש לכם נטיה לעצירות, תעדיפו אורז מלא. אני ממליצה להשרות אותו במי ברז לפני הבישול. אורז מלא עגול מתקתק יותר וקל יותר לעיכול מאורז מלא ארוך.


תפוחי אדמה ובטטה: בחירה מצוינת לפחמימה מורכבת. מומלץ להכין אותם בתנור או בבישול, אבל תמיד בקליפתם. כך תקבלו את רוב הויטמינים הנמצאים ממש מתחת לקליפה. כמובן שיש לקלף לאכילה. אפשר גם להכין מהם לביבות (לא רק בחנוכה), פשטידות ולשלב אותם במאכלי קדירה.


קמח תפוחי אדמה וקמח אורז: אפשרויות טובות להכנת פנקייקס, לשימוש בייצוב בפשטידות ולאפיית עוגיות כשרות לפסח. 


מצות מקמח כוסמין: אם בכל זאת אתם מתעקשים לאכול מצה, נסו מצות מקמח כוסמין. כוסמין (SPELT) הוא דגן המכונה גם "אם-החיטה". הוא לא עבר הכלאות והתאמות חקלאות (עדיין). הכוסמין אמנם מכיל גלוטן, אך בכמות "המקורית". המבנה המוקלקולרי של הגלוטן שבכוסמין שונה מהגלוטן של החיטה, אינו תופח באותה מידה וכך כנראה אינו "מתפיח את המעיים", כמו שהתבטאה מטופלת שלי שמצאה מזור למעי הרגיש שלה במעבר לכוסמין. נראה שגם שיפון טבעי נמצא באותו מעמד, אם כי הקמח שלו "כבד" יותר וקשה יותר לאפיה.


מצות מקמח מלא: אם אתם סובלים רק מעצירות בעקבות מצות, תוכלו לאכול מצות מקמח מלא, מצה קלה שעשירה בסובין חיטה. אבל היו ערניים לתגובת הגוף: אם לא תרגישו טוב, עברו למצה מכוסמין או הימנעו ממצה כלל. 


הרטיבו את המצות: בכל מקרה, מומלץ להרטיב את המצה שבחרתם לאכול. כך תכניסו הרבה יותר נוזלים למוצר היבש הזה ותקלו על העיכול שלכם. ניתן להכין גלילות ממצה רטובה, ממולאים בירקות מאודים, אגוזים וצימוקים טחונים. שוב - בזהירות רבה, תוך בדיקת ההרגשה האישית.


קמח שקדים או קמח אגוזי מלך: אלו קמחים דלים מאוד בפחמימות, עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ובריאות מאוד, חלבון, ויטמינים מסוג E, מינרלים כמו ברזל, אשלגן, סידן ומגנזיום. לקבלת קמח יש לטחון היטב במעבד מזון חזק. קמח שקדים ניתן להשיג בחנויות טבע, אם כי מחירו גבוה. לאחר הקניה/ההכנה יש לשמור אותו בקירור/הקפאה, לשמירת הערך התזונתי של השומנים. מקמחים אלה ניתן לאפות כמעט כל דבר. היעדר הפרוקטנים ועמילנים, שיכולים להיות קשים לעיכול של מעי רגיש וחולה, מבטיח לרוב מעבר קל ונעים במעיים, ללא כאבי הבטן.  ניתן גם להשתמש בקמח קוקוס. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות לכ-20 דקות לאחר מכן מכבים את התנור ונותנים לו להתקרר עוד כמה דקות לפני שחותכים אותו.


הכותבת היא דיאטנית, חברת עמותת עתיד, הצוות המוביל של הפורום לטיפול בהתנהגויות אכילה. מנהלת המרכז לבריאות מערכת העיכול "דרך הבטן"



פורומים תזונה ותוספי תזונה

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
ויטמין E אנה 08/02/2017 17:39
  • שלום רב, ברצוני לצרוך ויטמין E באופן זמני, בעקבות טנטון באוזן. יש כל מיני סוגים ושאלתי היא איזה סוג כדאי לצרוך? יש בטיפות שמן יש בכדורים יבשים, וכו', אשמח לעצתך בתודה מראש,

  • + הוסף תגובה
E ד"ר דולב גילמור (Ph.D) 12/02/2017 15:25
  • לא כל כך משנה. המינון חשוב יותר מהצורה. אם אין לך לחץ דם גבוה, את יכולה להתחיל עם 400 יב"ל ולעלות. איני יכול לומר עד איזה מינון אפשר להגיע בלי לדבר איתך. אם זה מצליח לעזור, אני מאוד מבקש שתשתפי אותי בחוויתך.

  • + הוסף תגובה
ויטמין E מינון אנה 04/03/2017 18:01
  • שלום ד"ר, רציתי לשאול לגבי מינון, קניתי ויטמין E בכמוסות, על הקופסא כתוב ליטול 2 כדורים ביום עם הארוחה, כמות כל כדור היא 400יחב"ל מהויטמין, סך הכל זה יוצא 800 יחבל, אולם במקומות אחרים קראתי שלא מומלץ ליטול לאורך זמן יותר מ400 יחבל ליום, מה המינון המומלץ לדעתך. בריאה בדרך כלל עם טינטון קל באוזניים

  • + הוסף תגובה
E ד"ר דולב גילמור (Ph.D) 04/03/2017 19:18
  • אני מופתע לשמוע שכך מומלץ על המוצר, ומבקש שתבדקי שוב. בכל אופן, ברוב המקרים אין בעיה ליטול 800 יב"ל, אבל איני יכול לתת המלצה טיפולים במסגרת זו.

  • + הוסף תגובה
E אנה 04/03/2017 20:41
  • שלום ד"ר, קראתי שוב..וכך אכן כתוב, כמות הרכיב בכל כמוסה של הויטמין 400 יב"ל, הנחיות שימוש:2 כמוסות ביום עם האוכל. אכן 2 כמומלץ אך לאחר שקראתי הבנתי שזה לא מומלץ. מקווה שלא נעשה נזק, בנטילה ליום אחד של 800 יב"ל. תודה על תגובתך

  • + הוסף תגובה
מינון E ד"ר דולב גילמור (Ph.D) 05/03/2017 08:31
  • מטופלים רבים שלי נוטלים ויטמין E במינון של 800 יב"ל, ובמקרים מסוימים מגיעים אפילו ל-2000 יב"ל.

  • + הוסף תגובה
ויטמין E טנטון אנה 16/05/2017 18:26
  • שלום רב, אז ביקשת שאשתף אם זה מצליח לעזור... אז ככה, התחלתי את הנטילה לפני בערך שלושה חודשים (בערך התאריך שכתבתי את השאלה) כ400 מ"ג ליום, עם אוכל שומני, לאחר תקופה שאני לא זוכרת כמה...הטנטון עבר לגמרי (אני לא יודעת עד כמה חמור הוא היה אבל הוא היה קיים) אני פשוט לא שמתי לב שהוא עבר פשוט ככה. וכיום הפסקתי את הויטמין בערך שבועיים בלי, ובימים האחרונים הרגשתי שהוא חזר בשתי האוזניים ברמות כאלה ואחרות במהלך היום והלילה...(כנראה שרק שהוא חוזר מרגישים אותו וכשהוא נעלם מתרגלים גם לזה). לשאלתי, רכשתי כעת ויטמין E של חברה אחרת, ואם הקודם עזר לי לבעיה הספציפית הזאת האם כדאי להמשיך לנטול את הויטמין הקודם שנטלתי של חברה אחרת או שאפשר להחליף בין החברות? כמו כן, כתבת שאם אין לי לחץ דם גבוה אפשר להעלות מינון, כשבדקתי לאחרונה לחץ דם הוא היה נמוך מאוד...מה דעתך על כך? שמחתי לשתף בחוויותי..

  • + הוסף תגובה
המשך... אנה 16/05/2017 18:30
תודה! ד"ר דולב גילמור (Ph.D) 17/05/2017 20:58
  • שמחתי לשמוע. בנוגע לוויטמינים, בדרך כלל כל החברות פחות או יותר מוכרות חומר איכותי, אז ניתן להחליף. אני מעדיף ויטמין E שיש בו גם סלניום, העובר עמו בצורה סינרגסטית. איני חושב שוויטמין E קשור ללחץ דם נמוך.

  • + הוסף תגובה
ויטמין e לטנטון גליה 26/09/2020 16:25
  • אנה שלום, קראתי על כך שויטמין e עזר לך לטנטון ורציתי לשאול של איזו חברה לקחת והאם הטנטון עבר גם בפעם השניה שהופיע? תודה רבה גליה

  • + הוסף תגובה
לילך צרפתי שי 10/07/2016 12:10
  • שלום ד"ר דולב. ברצוני לקנות את התוסף תזונה שעשוי מהצמח לילך צרפתי.קראתי שהוא ניקרא galega officinalis X או goats rue זה טיפול להורדת סוכר בדם.אודה לך אם תעזור לי. הרבה בריאות שי

  • + הוסף תגובה
אינני מכיר את זה. ד"ר דולב גילמור (Ph.D) 11/07/2016 11:02
הורדת סוכר בדם סוכרייה 22/02/2020 17:59
  • שלום לדר דולב. איך ניתן להוריד רמת סוכר בדם למישהו שהוא גבולי.98...? תודה

  • + הוסף תגובה
שי שי 22/09/2020 23:36
  • 98 זה גבולי מאוד.יש הרבה מידע על הורדת סוכר באינטרנט. תפחית בעיקר פחממות מלחם.תפא.אורז.עוגות.ממתקים.תאכל ירקות.קטניות.עוף.דגים.מים. ותעשה הרבה ספורט.חתהיה רגוע...הסוכר ירד.

  • + הוסף תגובה
טיטניום דיאוקסיד E-171 מעורר התקף IBS אצלי טיטניום 09/07/2017 17:19
  • Titanium dioxide nanoparticle ingestion alters nutrient absorption in an in vitro model of the small intestine- this paper was published recently – GUO et al., 2017 NanoImpact 5 (2017) 70–82 I discovered that when I digest E-171 I develop severe gut irritation and it initiates severe IBS symptoms (IBS attack) which include severe cramps, bloating and trouble in coordinate peristaltic movements. How I discovered it? I suffer from IBS mixed symptoms (mostly C) for more many years, tried to discover what is the trigger- I was negative for lactose/fructose intolerance, negative for serology of celiac disease, no SIBO; no intestinal parasites. FODMAP diet that help me manage the symptoms but was limited in effects. Tried a lot of elimination diets- the only thing that was consistent is that I cannot consume red hot chili peppers I recently used a medication and supplement for my hair and nails that caused me (both)severe tummy ache and triggered symptoms. When I tried a generic medication which has the same active ingredient but different inactive substances - that did not contain E-171 I did not experienced this symptoms. I than started to look at supplements and medications which triggered my IBS in the past – for some I even did re-challenge to be sure that it is indeed the medication/supplement, guess what? All contain E-171 while alternative medication/supplements which have the same active ingredient without E-171 did not trigger IBS. As I said - I was negative for lactose/fructose intolerance, negative for serology of celiac disease, no SIBO; I had skin rash - reaction in the past for hand watch that was made out of metal and I did not remember which kind since it was more than twenty years ago. E-171 - White in color, Titanium dioxide is extracted from the naturally occurring mineral Ilmenite, (named after the Ilmen Mountains in Russia), an iron-black, heavy, metallic oxide mineral, composed of iron and titanium oxide. Thought not to be easily absorbed, although detectable amounts can be found in the blood, brain and glands with the highest concentrations being in the lymph nodes and lungs, it is excreted from the body with urine. Can be found in tablets and capsules, cottage and Mozzarella cheeses, horseradish cream and sauces, lemon curd, toothpaste, and white paint, also in sweets where it is often used to provide a barrier between different colors. Used to increase opacity in some sauces.

  • + הוסף תגובה
ועכשיו בעברית טיטניום 09/07/2017 17:20
  • הי חברים, אני מפיצה את התגלית האחרונה שלי בעניין גם בדפים באנגלית- בקיצור החומר טיטניום דיאוקסיד הידוע בשם- E171 שמשמש בתעשיית המזון והתרופות להלבנה מגרה אצלי התקף חמור של המעי - כל המהלך של איך גיליתי זאת מתואר בקטע באנגלית עמכם הסליחה, רק אומר שניסיתי הכל כולל דיאטת פודמאפ, הימנעות מגלוטן בדיקות לרגישויות, בעיית עיכול לקטוז פרוקטוז, סרולוגיה לצליאק, SIBO גסטרוסקופיות שליליות בקיצור הסיוט הרגיל הכל יצא תקין, כולל נוגדנים עצמיים- תקין. בדקו אם זה גם הטריגר או אחת מהסיבות לטריגר אצלכם. אם אתם לוקחים באופן קבוע תוסף תזונה או תרופה המכילה את החומר הזה שהוא לא חומר פעיל בתרופה אפשר לנסות לעבור לגנריקה שלא מכילה אותו ולראות אם יש שיפור כפי שהיה אצלי. בהשכלתי דוקטור לפרמקולוגיה, אם זה יביא מזור אפילו לנפש אחת זה מאוד ישמח אותי. לאחרונה ממש גם התפרסם מאמר שבמודל שאינו בחיה של מעי דק זה גרם להשטחת פני השטח באופן שידוע שגורם לבעיות ספיגה וקורה כתוצאה מדלקת

  • + הוסף תגובה
טיטניום דיאוקסיד רינה אבידור 12/10/2018 10:23
  • גם אני קבלתי כאבי בטן עם התכווצויות חזקות אחרי לקיחת כדור של מולטי ויטמין B ופרוביוטיקה שהכילו טיטניום דיאוקסיד.

  • + הוסף תגובה
דחוף יוסי 13/07/2020 18:40
  • אני שבועיים עם שלשולים ויעשו שם לב שיש במשחת שיניים את החומר הזה

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!