דלג לתוכן

קרוהן: 10 צעדים שיעזרו לכם להתמודד עם המחלה

קחו אחריות, נקו את התזונה שלכם, שתו מספיק מים ושנו הרבה: אם אובחנתם כסובלים מקרוהן - זה הזמן לקחת את הבריאות שלכם בידיים. 10 צעדים שיעזרו לכם להשיג רגיעה מהמחלה

מאת: עדי זוסמן
תאריך פרסום: 03/06/2015
4 דקות קריאה

מחלת קרוהן (Crohn's disease) היא מחלת מעיים דלקתית היכולה לבוא לידי ביטוי לאורך כל צינור העיכול ואף מחוצה לו. המחלה מתנהלת בין תקופות של התקפים (התלקחות הדלקת) לבין תקופות של רגיעה (רמיסיה). הסימפטומים בזמן ההתקף כוללים שלשולים, כאבי בטן עזים, חולשה, חום ואנמיה, ויכולים להיות גם כאבי פרקים ודלקות עיניים.

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים המחקרים על כך שבאמצעות שורה של שינויים בהתנהגות החולה ניתן להגיע ולשמור יותר זמן על הרגיעה המיוחלת. לפניכם הצעדים החיוניים להשגת הרגיעה במחלה. רובם ככולם בדוקים "בשטח" ומחזירים מעט שליטה על הגוף.

קראו עוד: 6 ויטמינים שחסרים לכם - ואתם בכלל לא יודעים

ההנחה היא שכל מי שסובל מקרוהן יכול להגיע למצב של רגיעה, ברמה זו אחרת. הדבר תלוי בגורמים רבים, כמו "הוותק" עם המחלה, מצב המעי ויכולות כאלה או אחרות. צריך רק להתחיל, לנסות, ולא לפחד מעליות ומורדות.

1. קחו אחריות 

זה הגוף היחיד שיש לכם, ואתם הבעלים היחידים שלו. הרופאים, הדיאטניות, המטפלים והמאמנים הם רק יועצים, מדריכים שיכולים לעזור לכם בדרך. הם לעולם לא יוכלו לעשות במקומכם את השינוי הפנימי. לכן, במקום לחשוב "מי יפתור לי את הבעיה" (חשיבה שלרוב מביאה לאכזבות), נסו לחשוב "מי יעזור לי לטפל בעצמי הכי טוב?", חשיבה שלרוב פותחת אפשרויות ונוסחת אופטימיות.

2. שנו את ה"סיפור" שלכם 

זה לא עוזר לחזור שוב ושוב על אותן מחשבות מדכאות, גם אם הן מאוד צודקות. אם רוב הזמן אתם חושבים ומספרים כמה קשה וכמה המחלה הזו ארורה, עד כמה קופת החולים לא מאשרת לכם את התרופות והרופא לא מבין אתכם, שאין חיי חברה או אהבה - כך בדיוק זה יישאר. השינוי יכול להתרחש רק כאשר אנחנו בונים לנו "סיפור" חדש, אופטימי יותר, כזה שמסתכל קדימה מתוך אמונה בטוב ובכוחות הטמונים בנו. 

3. נקו את התזונה שלכם 

מחלת קרוהן נפוצה רק במדינות מפותחות, מערביות. אחד הגורמים הקשורים לכך הוא, ככל הנראה, התזונה המערבית. אנחנו יודעים כיום שמרכיבים מזעריים המתווספים למזון כדי להאריך את אורך חיי המדף שלו, ליצור מרקם חלק יותר או להעשיר את הטעם שלו, עלולים לגרות את רירית המעי העדינה ולגרום להחרפת הדלקת. לכן חשוב להבהיר כי מזונות מתועשים אינם המזון המתאים למעי שלכם. כשלב הראשון בשינוי מומלץ להוציא את המזונות המוכנים או המוכנים למחצה (קפואים) מהתפריט, וגם חטיפים, משקאות קלים, רטבים ואבקות, מזונות דיאטטיים וכדומה. אם זה קשה, אפשר לעשות זאת בהדרגה. כל המשפחה תרוויח מכך.

קרוהן. נקו את התזונה שלכם

4. פירות וירקות 

במשך שנים היה מקובל להנחות חולי קרוהן להימנע מפירות וירקות טריים. התוצאה מכך הייתה תפריט דל במרכיבי תזונה חיוניים, כמעט נטול ויטמינים ומינרלים, ההכרחיים לחיזוק המערכת החיסונית. כיום אנחנו מבינים שזו לא הדרך. התייעצו וחפשו דרכים להכניס פירות וירקות לתפריט שלכם. עשו זאת בעדינות ובהדרגה, בהתאם ליכולת העיכול הקיימת. למשל, אפשר להתחיל ממחית בננות ותפוחי עץ, מרק טחון מירקות כתומים, מעט מיץ סחוט טרי מגזר ולהתקדם בהדרגה לעוד מזונות.

5. תוספי תזונה 

קשה עד בלתי אפשרי לספק את כל מרכיבי המזון החיוניים כשהמעי שלכם חולה ולא מסוגל לעכל ולספוג מספיק מזונות. לכן רוב הסובלים ממחלות מעיים זקוקים בשלב זה או אחר של חייהם לתוספי התזונה המתאימים. מצאו את המומחה איתו תוכלו להתאים לכם את הוויטמינים, המינרלים, צמחי המרפא וחומצות השומן החיוניות. למשל, ברזל, סידן, ויטמיני D, חומצה פולית ו-B12, כורכומין ועוד.

קראו עוד: 15 טיפים שיהפכו אתכם לבריאים יותר

6. מנוחה 

הגוף יכול להפעיל מנגנוני ריפוי עצמי רק כאשר נותנים לו מספיק מנוחה. לכן חשוב להקפיד על שמונה שעות שינה בלילה, ורצוי גם מנוחה קלה באמצע היום. נסו לנצל את סופי השבוע להרפיה ושינה מרובה. למדו לתרגל מדיטציות ודמיון מודרך - כלי יעיל ופשוט להרגעה והרפיית הגוף, גם באמצע יום העבודה, על הכיסא במשרד או על הדשא באוניברסיטה.

7. אוויר צח 

כל תא ותא בגופינו זקוק לחמצן כדי לחיות. בתאים שיש בהם מחלה החמצן עוד יותר חיוני להחלמה. זה אולי נשמע בנאלי, אבל רוב האנשים לא נושמים כראוי. למדו לנשום נשימה בטנית, רצוי באוויר הצח, בבוקר ולפני השינה. כך תכניסו את החמצן הדרוש להפעלת תהליכי ריפוי ותעזרו לעצמכם להירגע. 

עדיין מעשנים? עישון נמצא כאחד הגורמים הוודאיים להתפתחות של סרטן והוא ידוע כמחמיר התקף של מחלת קרוהן. זה הזמן לחפש מסגרת מתאימה לגמילה מעישון, יש כאלה בכל קופת חולים, ולחזור לנשום.

קרוהן. קחו אחריות על המחלה שלכם

8. מים 

אחרי החמצן, הגוף זקוק לנוזלים. הנוזל המרכזי של הגוף הוא מים. בעורקים ובוורידים שלנו לא זורמים קפה או קולה, שמגרים את הרירית הרגישה של המעי ומעלים סיכון לאוסטיאופורוזיס. שלשול גורם לאיבוד נוזלים רב יותר ממצב של יציאה תקינה. לכן, אם הקפה עדיין נמצא בתפריט מספר פעמים ביום, כדאי להיגמל בהדרגה ולשתות יותר מים ותה ירוק. 

ישנם חולי קרוהן שלא מרגישים טוב לאחר שתיית מים. אם זה קורה לכם, מומלץ לנסות יותר חליטות צמחים, מים פושרים, לשתות לאט מאוד, בכמויות קטנות. יש שיעדיפו מים עם מעט טעם - כמה טיפות לימון או עלי נענע. טיפ: נסו מים שהוקפו והופשרו.  כמה? כשני ליטר ביום או עד שהשתן שקוף.

9. תרגיעו 

או כמו שאריק איינשטיין שר "סע לאט, לא יתחילו בלעדינו". כמה פעמים ביום אתם נלחצים ומתעצבנים? בכל פעם כזאת שרירים ונימי הדם סביב המעיים שלכם מתכווצים, ושוב חמצן ורכיבי תזונה חיוניים לא מגיעים למקום החולה. למדו להרפות את הגוף, את הבטן ואת הראש. איך? נשימות עמוקות, הרפיית הכתפיים, מדיטציות ויוגה יכולים להתאים.

10. תזיזו את עצמכם 

פעילות גופנית מזרימה את הדם, משפרת את מצב הרוח, מעלה הפרשת החומרים נוגדי הדלקת מהשרירים ועוזרת בבניית שריר בריא. כל פעילות גופנית חיונית לבריאות המעיים. התחילו בהדרגה, בפעילות שאהובה עליכם ונוחה עבורכם, והתקדמו בהדרגה. הליכה, ריצה קלה, TRX, ריקוד, פילאטיס ויוגה - בחרו מה שכיף וזמין לכם, ותרגישו בהבדל.

וטיפ נוסף, לא פחות חשוב: הקיפו את עצמכם באנשים טובים באמצע הדרך. הדרך מאתגרת ומפותלת, אל תלכו בה לבד. כל שינוי דורש הרבה מאמץ בהתחלה. גייסו תמיכה, מצאו לכם שותפים ומלווים בתהליך: משפחה וחברים, קבוצות תמיכה (וירטואליות או אמתיות), רופא, דיאטנית, מאמן או פסיכולוג, מטפל ברפואה משלימה - כולם ישמחו להיות שם בשבילכם. דעו להיתמך בהם!

הכותבת היא דיאטנית קלינית, חברת עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית.
ד"ר משה נדלר
ד"ר משה נדלר גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו