תזונה לשמירה על בריאות הלב
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו.
3 דקות קריאה
החגים עברו ואיתם ארוחות השחיתות עתירות הקלוריות ומנגד הקילוגרמים העודפים.
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
מאת עדי בצלאל - דיאטנית ראשית במרכז הכושר השיקומי O2
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.
שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.
עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר. קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד 1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.
ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
(-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
(-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
(-) להגביר צריכת אומגה 3
(-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
(-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
(-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
(-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
(-) לשתות הרבה מים
(-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
(-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
האם המאמר עניין אותך?
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
שימו לב ללב
מאת: ד"ר בן בן אברהם
30/01/2024
אי ספיקת לב היא מחלה שאם אינה מטופלת בזמן היא עלולה להוביל לתמותה. החדשות הטובות הן שטיפול מוקדם משפר משמעותית את ה...
לכתבה המלאה
מתנדבים/ות בזמן המלחמה? מסתבר שזה בריא
מאת: מערכת אינפומד
18/10/2023
ההתגייסות של העורף הישראלי בימים קשים אלו אינה מובנית מאליה כלל וכלל. מאידך, כשמבינים כמה תורמת ההתנדבות לנפש ולגוף...
לכתבה המלאה
מצבים בריאותיים שמעלים את הסיכון למחלת כליות
מאת: ד"ר נטע לב
31/08/2022
ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית מתפתחת בשל קיום של מחלות רקע שונות המשפיעות על תפקוד הכליות, רובן שכיחות. אספנו עבור...
לכתבה המלאה
חובבי אספרסו? זה משפיע על הכולסטרול שלכם
מאת: מערכת אינפומד
23/05/2022
איך שאתם שותים את הקפה שלכם יכול להשפיע על רמות הכולסטרול בגוף, כך עולה ממחקר חדש. אז אם אתם/ן אנשים של אספרסו, הכת...
לכתבה המלאה
5 גורמים מפתיעים לרמות שומן גבוהות בדם
מאת: מערכת אינפומד
20/02/2022
אֻבחנת עם טריגליצרידים גבוהים בדם? תזונה מאוזנת ופעילות גופנית אינם הפרמטרים היחידים שיש לקחת בחשבון. הנה עוד כמה ג...
לכתבה המלאה
פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
מאת: ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי
09/12/2021
תסחיף ריאתי הוא אחד מהסיבוכים מסכני החיים המשמעותיים ביותר של פקקת ורידים עמוקה. מהי פקקת ורידים עמוקה, מה גורם להת...
לכתבה המלאה
מפרצת באבי העורקים הבטני: האם קיימת דרך למנוע את סיבוכי המחלה הקטלנית?
מאת: ד"ר ג'ורג' גרינברג
05/12/2021
היא נחשבת לאחת מהמחלות הקטלניות ביותר, מתפתחת לרוב במשך שנים ללא כל תסמינים ונפוצה יותר בגברים מאשר בנשים: מהן הסיב...
לכתבה המלאה
הקשר המפתיע בין מחלות לב והמבנה משפחתי
מאת: מערכת אינפומד
19/07/2021
מה הקשר בין מספר האחים במשפחה והסיכוי לחלות במחלות לב? ואיך המיקום שלכם בסדר הילודה משפיע על בריאות הלב שלכם? מחקר ...
לכתבה המלאה
היתרון הנוסף שהתגלה בסטטינים
מאת: מערכת אינפומד
18/07/2021
התרופות הנפוצות שנועדו במקור לאזן רמות של כולסטרול גבוה, התגלו בעבר כמפחיתות סיכון לסרטן. כעת, מחקר חדש מצא עוד יתר...
לכתבה המלאה