דלג לתוכן

תזונה לשמירה על בריאות הלב

עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/10/2010 תאריך עדכון: 25/07/2011
3 דקות קריאה
החגים עברו ואיתם ארוחות השחיתות עתירות הקלוריות ומנגד הקילוגרמים העודפים.
עודף המשקל אמנם מפריע לנו מבחינה אסתטית אבל הבעיה החמורה יותר היא לא זו שאנו רואים, אלא השפעת המזון וההשמנה על בריאותנו. תזונה עתירת שומנים וסוכרים מובילה לעלייה של רמת הכולסטרול הרע LDL)) ורמת הטריגליצרידים (TG) ולירידה של רמת הכולסטרול הטוב (HDL).
כמו כן התזונה משפיעה על רמת הסוכר בדם ועל הסיכון לסוכרת. להרגלי התזונה השפעה על התפתחות יתר לחץ דם. כל אלה בנוסף להשמנה, בעיקר כזו המרוכזת בבטן, הם גורמים המשפיעים על היווצרות של טרשת העורקים, שהיא גורם סיכון להתפתחות מחלות לב.


על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, יש להקפיד על הגבלת צריכת מזונות המעלים את הסיכון למחלות לב:
 
מזונות עתירי כולסטרול , שומן רווי ושומן טרנס, משפיעים ישירות על עליית רמת הכולסטרול בדם.
כולסטרול מצוי במזונות מהחי כגון: חלמון ביצה (מומלץ 2-3 בשבוע) איברים פנימיים, בשר בקר שמן, כבש, אווז, ברווז, נקניק, נקניקיות, עור ושומן העוף. מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן: שמנת, חמאה, גלידה, גבינות שמנות וכד'.
שומן רווי מצוי במזונות מהצומח כגון: קוקוס, שמן קוקוס ושמן דקלים ומעלה את רמת הכולסטרול הרע והטריגליצרידים ולירידה בכולסטרול הטוב.

שומן טרנס הינו שומן צמחי שהופך בתעשיית המזון לשומן מוקשה, במזונות כגון: מרגרינה, בורקס, ג'חנון, וופלים, עוגות ועוגיות, חטיפים וקרקרים. מומלץ פחות מ-1% שומן טרנס במזון .
 
מזונות עתירי מלח - הנתרן במלח גורם לצבירת נוזלים ועלייה בלחץ הדם. לכן מומלץ להפחית צריכת מלח ומזונות מועשרים במלח כגון גבינות קשות, שימורים, ירקות כבושים (זיתים וכד') ובשרים מעובדים.

עודף פחמימות וסוכרים - גורמים לעליית הסוכר בדם, טריגליצרידים ולעלייה במשקל ומצויים כמובן בסוכר, ממתקים, מיצי פירות ומשקאות ממותקים .
 

מומלץ להעשיר את התפריט במזונות המפחיתים סיכון למחלות לב:
 
שומן בלתי רווי – מכיל חומצות שומן חיוניות שהגוף אינו מייצר.  קיימים 2 סוגים:
אומגה 6 - מומלץ להגביל עד  1-2 כפיות ליום מכיוון שעודף מפחית את רמת הכולסטרול הטוב, גורם לחמצון הרע ומגביר מצב דלקת . מצוי בגרעינים ,שמן חמניות , סויה ומיונז .
אומגה 3 - מפחית טריגליצרידים ויתר לחץ דם ומשפר את תפקוד הלב. מצוי בעיקר בדגי-ים: מקרל , הרינג , סרדינים , סלמון , טונה , סול ובקלה. מומלץ כ 2-3 פעמים בשבוע . בצומח מצוי באגוזי מלך, זרעי ושמן פשתן, שמן קנולה, ירקות עליים ירוקים .
 
שומן חד בלתי רווי – גורם לעלייה של הכולסטרול הטוב ולירידת הרע. כמו כן מהווה נוגד חמצון. מצוי במזונות כגון: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה ואגוזים, פקאן, לוז, בוטנים, פיסטוקים וקשיו, אשר מפחיתים את הכולסטרול הרע ומעלים את הטוב. מומלץ לכלול בתפריט היומי כ- 2-3 כפיות שמן זית.

ירקות ופירות טריים – חשוב לצרוך מחמש קבוצות הצבע. הם עשירים בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים. במקרים של עודף משקל , טריגליצרידים וסוכרת מומלץ להפחית באכילת פירות שהם עשירים בסוכר..
 
דגנים מלאים: חיטה, גריסים, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, דוחן, קינואה, אורז מלא, תירס. קטניות: סויה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים. מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים ,סיבים ונוגדי חמצון. הסיבים תורמים להפחתת הכולסטרול ולחץ הדם, לאיזון הסוכר בדם ולמניעת עצירות.
 
לסיכום, ראשית יש לשמור על משקל גוף תקין. בנוסף חשוב:
   (-) להגביל צריכת כולסטרול , שומן רווי וטרנס
   (-) להעדיף שומן חד בלתי רווי
   (-) להגביר צריכת אומגה 3
   (-) להקפיד על צריכת פירות וירקות מ- 5 קבוצות צבע
   (-) להקפיד על צריכת דגנים מלאים וקטניות
   (-) להמעיט בצריכת מלח ומזונות עתירי מלח
   (-) להמעיט בצריכת סוכר ומתוקים.
   (-) לשתות הרבה מים
   (-) להמעיט בצריכת משקאות ממותקים
   (-) כמובן להקפיד על פעילות גופנית.
 
מאת עדי בצלאל - דיאטנית ראשית במרכז הכושר השיקומי  O2

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אחמד אבו אליונס
ד"ר אחמד אבו אליונס גריאטריה
מומחה לגריאטריה ופסיכוגריאטר
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
פרופ' אריאל פינקלשטיין
פרופ' אריאל פינקלשטיין קרדיולוגיה
רופא מומחה בקרדיולוגיה התערבותית ( צינתורים) המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי ת"א
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו