פירות יבשים יתרונות וחסרונות
לפירות יבשים יתרונות וחסרונות תזונתיים רבים, לרגל חג הט"ו בשבט, רגע לפני שאתם רצים ומתענגים על כמות מכובדת של פירות יבשים. כדאי שתדעו כמה עובדות.
2 דקות קריאה
מקורו של ייבוש פירות כאחת השיטות העתיקות ביותר שהיו נהוגות לשימור אוכל. על מנת לשמור אספקה לתקופות מחסור נהגו חברות קדומות לייבש את הפירות על ידי פריסתם בשמש. אידוי הנוזלים של הפירות גרם לאיבוד בממשקלם ולכן היו קלים לשינוע, צבעם וטעמם השתנה גם כן. בימינו, מדובר תהליך תעשייתי המתבצע בתנורים גדולים, במהלכו מוסיפים חומרים משמרי טעם, ריח וצבע כל זאת בכדי להגדיל חיי המדף והאטרקטיביות שלהם.
לפירות היבשים יתרונות וחסרונות תזונתיים רבים, לרגל חג הט"ו בשבט, רגע לפני שאתם רצים ומתענגים על כמות מכובדת של פירות יבשים. כדאי שתדעו כמה עובדות:
יתרונות תזונתיים :
פירות יבשים מומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית או במצבי של מצבור סוכר נמוך משום שאלו מאופיינים בריכוז סוכר גבוה ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית. יתר על כן, הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים העוזרים לטיפול במצבים של עצירות ולפעולת מעיים תקינה, חשוב מאוד לסובלים מבעיות אלו לשתות מים במקביל. יתרון נוסף, ריבוי המינרלים בפירות. זרחן, אשלגן, סידן ומגנזיום ובויטמינים A ו- B, ברזל וחומצות שומן המצויות באגוזים ופיצוחים והחיוניים לבריאות הלב. יש לציין כי, פירות יבשים ופיצוחים בצריכה מחושבת יכולים להוות ארוחת ביניים זמינה ומזינה. לא די בכך, לסובלים מתת משקל, פירות יבשים הינם מקור אנרגיה ועדיפים בהרבה משוקולדים או ממתקים.
חסרונות תזונתיים:
חשוב להתייחס לתהליך הייצור של הפירות היבשים בו מוסיפים לחלקם גופרית דו חמצנית כדי לשפר את צבעו של הפרי לאחר הייבוש. הגופרית הדו חמצנית עשויה לגרום לחולים במחלות נשימה כרוניות התקפי אסטמה או ברונכיט. בנוסף, בתהליך הייבוש מעבד הפרי את הויטמין C שבו. פירות יבשים הינם עתירי קלוריות ביחס למשקלם, פי 5-7 מכמות הקלוריות שניתן למצוא בפירות טריים. במשמש המיובש למשל יש כ- 238 קלוריות ל- 100 גרם וזאת לעומת המשמש הטרי, המכיל 48 קלוריות ל- 100 גרם.
אושרת ברעם, תזונאית המרכז הרפואי זיו מסבירה שהבחירה הנכונה לצריכת פירות יבשים נמצאת באיכות ובכמות. "רצוי לצרוך פירות אורגניים, פירות שעברו תהליך ייבוש ללא תוספת חומרים משמרים. כדאי לפסוח על הפירות המסוכרים ולצרוך בצורה הטבעית ללא קלייה פיצוחים, שקדים ואגוזים לשימור חומצות השומן וויטמיני B, ללא תוספת מלח. כמו כן מומלץ להימנע מצריכת פירות בוהקים בצבעם הזוכים לתוספת חומרי זיגוג ולצרוך את הפרי היבש בצורה מגוונת אך מדודה. כדאי לדעת כי 100 גרם פרי יבש מכיל כ- 270 קלוריות, ו- 100 גרם שקדים ואגוזים מכילים בין 600-700 קלוריות".
לפירות היבשים יתרונות וחסרונות תזונתיים רבים, לרגל חג הט"ו בשבט, רגע לפני שאתם רצים ומתענגים על כמות מכובדת של פירות יבשים. כדאי שתדעו כמה עובדות:
יתרונות תזונתיים :
פירות יבשים מומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית או במצבי של מצבור סוכר נמוך משום שאלו מאופיינים בריכוז סוכר גבוה ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית. יתר על כן, הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים העוזרים לטיפול במצבים של עצירות ולפעולת מעיים תקינה, חשוב מאוד לסובלים מבעיות אלו לשתות מים במקביל. יתרון נוסף, ריבוי המינרלים בפירות. זרחן, אשלגן, סידן ומגנזיום ובויטמינים A ו- B, ברזל וחומצות שומן המצויות באגוזים ופיצוחים והחיוניים לבריאות הלב. יש לציין כי, פירות יבשים ופיצוחים בצריכה מחושבת יכולים להוות ארוחת ביניים זמינה ומזינה. לא די בכך, לסובלים מתת משקל, פירות יבשים הינם מקור אנרגיה ועדיפים בהרבה משוקולדים או ממתקים.
חסרונות תזונתיים:
חשוב להתייחס לתהליך הייצור של הפירות היבשים בו מוסיפים לחלקם גופרית דו חמצנית כדי לשפר את צבעו של הפרי לאחר הייבוש. הגופרית הדו חמצנית עשויה לגרום לחולים במחלות נשימה כרוניות התקפי אסטמה או ברונכיט. בנוסף, בתהליך הייבוש מעבד הפרי את הויטמין C שבו. פירות יבשים הינם עתירי קלוריות ביחס למשקלם, פי 5-7 מכמות הקלוריות שניתן למצוא בפירות טריים. במשמש המיובש למשל יש כ- 238 קלוריות ל- 100 גרם וזאת לעומת המשמש הטרי, המכיל 48 קלוריות ל- 100 גרם.
אושרת ברעם, תזונאית המרכז הרפואי זיו מסבירה שהבחירה הנכונה לצריכת פירות יבשים נמצאת באיכות ובכמות. "רצוי לצרוך פירות אורגניים, פירות שעברו תהליך ייבוש ללא תוספת חומרים משמרים. כדאי לפסוח על הפירות המסוכרים ולצרוך בצורה הטבעית ללא קלייה פיצוחים, שקדים ואגוזים לשימור חומצות השומן וויטמיני B, ללא תוספת מלח. כמו כן מומלץ להימנע מצריכת פירות בוהקים בצבעם הזוכים לתוספת חומרי זיגוג ולצרוך את הפרי היבש בצורה מגוונת אך מדודה. כדאי לדעת כי 100 גרם פרי יבש מכיל כ- 270 קלוריות, ו- 100 גרם שקדים ואגוזים מכילים בין 600-700 קלוריות".
האם המאמר עניין אותך?
האם אפשר להוריד כולסטרול LDL ללא תרופות?
מאת: מערכת אינפומד
10/09/2024
בלי תרופות ובלי תוספי תזונה. אפילו רק שינוי באורח החיים יכול לתרום רבות להורדת הכולסטרול "הרע" LDL. איך עושים את זה...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
שימו לב ללב
מאת: ד"ר בן בן אברהם
30/01/2024
אי ספיקת לב היא מחלה שאם אינה מטופלת בזמן היא עלולה להוביל לתמותה. החדשות הטובות הן שטיפול מוקדם משפר משמעותית את ה...
לכתבה המלאה
מתנדבים/ות בזמן המלחמה? מסתבר שזה בריא
מאת: מערכת אינפומד
18/10/2023
ההתגייסות של העורף הישראלי בימים קשים אלו אינה מובנית מאליה כלל וכלל. מאידך, כשמבינים כמה תורמת ההתנדבות לנפש ולגוף...
לכתבה המלאה
מצבים בריאותיים שמעלים את הסיכון למחלת כליות
מאת: ד"ר נטע לב
31/08/2022
ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית מתפתחת בשל קיום של מחלות רקע שונות המשפיעות על תפקוד הכליות, רובן שכיחות. אספנו עבור...
לכתבה המלאה
חובבי אספרסו? זה משפיע על הכולסטרול שלכם
מאת: מערכת אינפומד
23/05/2022
איך שאתם שותים את הקפה שלכם יכול להשפיע על רמות הכולסטרול בגוף, כך עולה ממחקר חדש. אז אם אתם/ן אנשים של אספרסו, הכת...
לכתבה המלאה
5 גורמים מפתיעים לרמות שומן גבוהות בדם
מאת: מערכת אינפומד
20/02/2022
אֻבחנת עם טריגליצרידים גבוהים בדם? תזונה מאוזנת ופעילות גופנית אינם הפרמטרים היחידים שיש לקחת בחשבון. הנה עוד כמה ג...
לכתבה המלאה
פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
מאת: ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי
09/12/2021
תסחיף ריאתי הוא אחד מהסיבוכים מסכני החיים המשמעותיים ביותר של פקקת ורידים עמוקה. מהי פקקת ורידים עמוקה, מה גורם להת...
לכתבה המלאה
מפרצת באבי העורקים הבטני: האם קיימת דרך למנוע את סיבוכי המחלה הקטלנית?
מאת: ד"ר ג'ורג' גרינברג
05/12/2021
היא נחשבת לאחת מהמחלות הקטלניות ביותר, מתפתחת לרוב במשך שנים ללא כל תסמינים ונפוצה יותר בגברים מאשר בנשים: מהן הסיב...
לכתבה המלאה
הקשר המפתיע בין מחלות לב והמבנה משפחתי
מאת: מערכת אינפומד
19/07/2021
מה הקשר בין מספר האחים במשפחה והסיכוי לחלות במחלות לב? ואיך המיקום שלכם בסדר הילודה משפיע על בריאות הלב שלכם? מחקר ...
לכתבה המלאה