ברונכיטיס, דלקת סימפונות (Acute Bronchitis)
ברונכיטיס, המכונה גם דלקת הסמפונות, היא הופעה של דלקת וגירוי במערכת הצינוריות (הסמפונות) אשר אחראיות על הכנסת האוויר לריאות. כאשר מתרחשת דלקת מסוג זה, הסמפונות נפוחות, בצקתיות ומייצרות כיח. כתוצאה מכך החולים בברונכיטיס צפויים להשתעל.
ישנם שני סוגים של ברונכיטיס:
ברונכיטיס אקוטית (דלקת סמפונות חמורה) - מתפתחת בדרך כלל במהירות, ותחושת הטבה מגיעה בדרך כלל לאחר כשבועיים עד שלושה שבועות. מרבית בני האדם, הבריאים בדרך כלל, אשר סובלים מדלקת סמפונות חמורה, מחלימים ממנה ללא הופעתם של סיבוכים כלשהם.
ברונכיטיס כרונית (דלקת סמפונות כרונית) - מחלה החוזרת ונשנית, אשר נמשכת על פני תקופה ארוכה יחסית, במיוחד אצל בני אדם הנוהגים לעשן. משמעותה של דלקת סמפונות כרונית היא הופעה של שיעול המלווה בכיח במרבית הימים במשך שלושה חודשים או יותר בשנה, וזאת על פני תקופה של שנתיים ברציפות.
סימפטומים
התסמין הנפוץ ביותר המלווה ברונכיטיס הוא שיעול, תחילה שיעול יבש. לאחר מספר ימים השיעול הופך להיות מלווה בכיח, לעיתים אף בגניחת דם (ליחה עם דם). תיתכן הופעה של חום גוף נמוך יותר מאשר בדרך כלל, ותחושת עייפות.
התסמינים המלווים ברונכיטיס אקוטית מתחילים בדרך כלל שלושה עד ארבעה ימים לאחר הופעתה של הדלקת. מרבית בני האדם חשים שיפור במצב לאחר כשבועיים עד שלושה שבועות. אולם, ייתכן כי חלק מבני האדם יסבלו משיעול גם מעבר לפרק זמן של ארבעה שבועות.
דלקת ריאות עלולה להיות מלווה בתסמינים הדומים לאלה של ברונכיטיס אקוטית. מכיוון שדלקת ריאות היא מחלה רצינית, חשוב מאוד להבחין בין שתי המחלות. התסמינים של דלקת הריאות כוללים בין השאר חום מאוד גבוה, צמרמורות קור וקוצר נשימה.
סיבות וגורמי סיכון
ברונכיטיס נגרמת בדרך כלל על ידי נגיף. מרבית בני האדם לוקים במחלה לאחר שחלו בדלקת בדרכי הנשימה העליונים, כגון התקררות או שפעת. במקרים נדירים במיוחד דלקת סמפונות חמורה יכולה להיגרם על ידי חיידק.
ברונכיט יכולה להיגרם גם מגירוי כתוצאה משאיפה של גורמים זרים אל תוך הריאות, כגון עשן. המחלה יכולה להיגרם גם כתוצאה משאיפה של מזון או קיא אל תוך הריאות.
אנשים הנמצאים בסיכון, ועליהם לפנות לקבלת טיפול רפואי במידה והם לוקים בברונכיטיס הם אנשים שמעשנים, אנשים אסתמטיים או אנשים הלוקים במחלה כרונית אחרת. בנוסף, כאשר מפתחים חום גבוה וממושך (מעל 38 מעלות ליותר משלושה ימים), אם סובלים משיעול מתגבר, כיח מוגלתי, כאבים בחזה, קוצר נשימה, כאב אוזניים חד, כאב בפנים ונזלת מוגלתית במשך יותר משבוע, מומלץ לפנות לרופא.
אבחון ובדיקות
הרופא המטפל ישאל לגבי התסמינים ויבצע בדיקה גופנית. הליך זה מספק בדרך כלל את כל המידע הדרוש לרופא על מנת לקבוע אבחנה לברונכיטיס אקוטי.
במקרים מסוימים של ברונכיטיס, ייתכן והרופא המטפל יבקש לבצע בדיקת רנטגן של אזור החזה, וזאת על מנת לשלול את קיומה של דלקת ריאות או בעיית ריאות אחרת.
סיבוכים אפשריים
ברונכיטיס עשויה להתפתח לכדי דלקת ריאות, בעיקר בחולים הסובלים ממחלות ריאה כרוניות או ממחלות כרוניות אחרות, ובחולים המעשנים.
כאשר סובלים מברונכיטיס כרוני או בדלקת סמפונות חוזרת ונשנית, עלול לעלות חשד למחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).
טיפולים ותרופות
מרבית בני האדם יכולים לטפל בתסמינים המלווים ברונכיט אקוטית באמצעות טיפול ביתי.
יש להקפיד לשתות כמות מספקת של נוזלים. ניתן ליטול תרופות הנמכרות ללא מרשם רופא בשילוב תרופה להוצאת הכיח, על פי המלצת הרופא. תרופה זו יכולה לסייע בפליטת כיח, שהצטבר בריאות באמצעות שיעול. ניתן למצוץ לכסניות למציצה נגד שיעול על מנת להרגיע את הגרון היבש והכואב. טיפות או סירופ נגד שיעול אמנם לא יפסיקו לחלוטין את השיעול שלך, אך הם ישפרו את הרגשתך בגרון.
מרבית בני האדם אינם זקוקים לאנטיביוטיקה על מנת לטפל במחלת ברונכיטיס, אך לעיתים נעשה שימוש באנטיביוטיקה, ולרוב נהוג ליטול מוקסיפן (בהוראת הרופא). כמו כן, אנשים אסתמטיים או מעשנים יכולים להיעזר באינהלציות ובטיפול מרחיב סמפונות.
יש לעדכן את הרופא המטפל במידה וסובלים בנוסף ממחלת לב או ריאות כגון כשל לבבי, ריאה חסימתית כרונית COPD) - chronic obstructive pulmonary disease) או אסתמה. ייתכן ויהיה צורך בטיפול נוסף.
מניעה
על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות של ברונכיטיס, מומלץ:
• להימנע מעישון סיגריות. עשן הסיגריות מעלה את הסיכון לברונכיטיס כרוני.
• להתחסן. אמנם ישנו מספר רב של גורמים לברונכיטיס אקוטי, אך מקרים רבים נגרמים מנגיף השפעת. כמו כן, אפשר לשקול גם חיסון נגד סוגים של דלקת ריאות.
• לשטוף ידיים. בכדי להפחית את הסיכון של הדבקה בווירוס, יש לשטוף את הידיים בתדירות גבוהה, ולהשתמש בחומרים על בסיס אלכוהול לחיטוי הידיים באופן קבוע.
• ללבוש מסכה כירורגית. אנשים החולים במחלת ריאות חסימתית כרונית, צריכים לשקול שימוש במסכה בעבודה במידה וקיימת חשיפה לאבק ולאדים, וגם כאשר נמצאים בקרב אנשים רבים, כמו למשל בנסיעה בתחבורה ציבורית.
שאלות ותשובות
- בעלי בן 34, בריא בדרך כלל. לפני כחודשיים הוא סבל מדלקת ריאות. בצילום ביקורת שבוצע לפני יומיים עקב כאבים, בעיקר בשעות הלילה, התגלו הממצאים הבאים: "תפליט פלאורלי בסדק בין אונתי מימין נסוג במקצת. הופיע תפליט פלאורלי בינוני מימין מלווה באטלקטזה של R
- אני אמא לשני ילדים בני 3 וחצי ושנה. בני בן השלוש וחצי היה חולה מאוד בחורף שעבר, עם קוצר נשימה, שיעול ממושך, נזלת וחום. השנה נתתי לו טיפול מונע של סינגולייר ופליקסונאז וכן חיסון נגד שפעת. בינתיים אין לו קוצר נשימה, אך בימים חורפיים הוא משתעל ברצף עד
- אני בן 33, סובל מחום גבוה, שיעולים קשים מלווים בליחה, וכאב בגב העליון. כל זה נמשך כשבוע. חיידק בגרון שלילי. בצילום חזה נשללה דלקת ריאות. הרופא העריך לאור שמיעת חרחורים בריאה הימנית כי מדובר בדלקת בסימפונות. לקחתי כמוסות אזניל והחום לא ירד. האם זה
- עקב שיעול חזק ושיקוף ריאות שמצביע על ברונכיטיס קבלתי אנטיביוטיקה בשם " רוליד " . מהי אנטיביוטיקה זו? אבקש לדעת פרטים נוספים לגבי המחלה "ברונכיטיס".
- אני בת 29. האם יש קשר בין שיעול לבין כאב בבטן תחתונה או אולי ברחם? התחלתי להשתעל חזק השבוע, סביר להניח שזו סתם הצטננות, ואני מרגישה בזמן שאני משתעלת כאבים ממש חזקים באזור הרחם, כך לפחות נראה לי. מה זה יכול להיות?
- אני בן 32. במשך כעשר שנים אני סובל מכיח ירוק שיוצא בשיעול חזק. הכיח יוצא כל הזמן, ללא קשר לשינוי מזג האוויר. הוא מופיע כשעה אחרי אוכל או כמה דקות אחרי שאני שותה, ויוצא דרך צד שמאל של הגרון (הצד שתמיד נפגע בצרידות או דם). במשך השנים קיבלתי המון אנטי
- בבדיקת CT של המוח אצל אימי נמצא חשד לאוטם לקונרי בלנטיפורם משמאל. רציתי לדעת מה משמעות החשד וממה הוא יכול לנבוע. אימי בת 78 ולפני חודש היא חלתה בברונכיטיס די קשה. עד היום היא מרגישה תחושת אוטם ורדימות באיזור המוח, כלשונה. מצבה הכללי טוב מאוד ואינ
- האם מותר לתת לתינוק בן שנה ו-3 חודשים סירופ טוסוסדן? אם כן, מה המינון הנכון? אשמח לקבל שמות של התרופות אחרות המקילות על שיעול עמוק במקרה של ברונכיטיס.
- בצילום חזה התקבלה התשובה הבאה: ללא תסנין תבליט או גודש צל הלב לא גדול שינויים ברונכיאליים כרונים סביב שערי הריאות בהתאם לברונכיט כרונית הדגמת צל פטמה ימין. אודה על הסבר של תוצאות אלה.
- אמי בת 62 ובצילום CT חזה שלה התגלה נודול/גרנולומה בגודל 4 מ"מ בריאה. אמי סובלת מדי שנה מברונכיטיס, ויש לה אלרגיות ואסתמה. האם הממצא הזה קשור לאלרגיות ולבעיות בנשימה?
מאמרים בנושא ברונכיטיס, דלקת סימפונות



אורית זוזוט, רוקחת ממונה בחברת מדיצ'י מדיקל, מציעה מספר עצות שיסייעו לנו לצלוח את עונת השפעות ומה לעשות אם בכל זאת ... לכתבה המלאה