הגלולה שתאפשר לרגישים לצרוך גלוטן
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.
על ההתקדמות החדשנית בכתבה המלאה
2 דקות קריאה
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.
גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. לדברי החוקרים, בדומה לרגישים ללקטוז, הנוטלים גלולה המסייעת להם לעכל מוצרי חלב, כך הגלולה החדשה תסייע בעיכול גלוטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the American Chemical Society.
לרגישות לגלוטן דרגות חומרה שונות - החל מרגישות קלה, הגורמת לפריחה בעור, נפיחות בבטן, הפרעות עיכול ושלשולים, אנמיה וחוסר ריכוז, ועד למצבים קשים, כמו במחלת הצליאק, בהם צריכת גלוטן עלולה לסכן את חיי החולה.
מחלת הצליאק (כרסת, בעברית) היא מחלה אוטואימונית המתפתחת עקב תגובה חיסונית של הגוף כנגד חלבון הגלוטן. תגובה חיסונית זו עלולה לגרום לנזקים קשים לרירית המעי הדק ולהפרעות בספיגת המזון. אדם אחד מכל 1000 איש סובל מהמחלה, אשר במקרים רבים עוברת בתורשה מההורים לילדיהם.
לדברי החוקרים, החשיפה של רגישים לגלוטן לחלבון עצמו גורמת להתלקחות דלקתית במעי. אנזימים שונים מפרקים את הגלוטן ליחידות חלבוניות קטנות יותר (פפטידים). עבור רוב בני האדם, פפטידים אלו אינם מזיקים, אולם עבור הרגישים לגלוטן פפטידים אלו מעוררים דלקת אוטואימונית הגורמת לכאבי בטן עזים. כיום, אין פתרון תרופתי וחולי צליאק ויתר הרגישים לגלוטן נדרשים להתבסס על תפריט תזונתי נטול גלוטן.
החוקרים מדגישים כי לו היו האנזימים ממשיכים לפרק את פפטידי הגלוטן לרכיבים קטנים יותר הניתנים לספיגה, היו חולי צליאק מסוגלים לצרוך מזונות המכילים גלוטן. לצורך כך, הנדסו החוקרים בתנאי מעבדה אנזים ייחודי אותו הם מכנים KumaMax, אשר בכוחו לפרק את הגלוטן ליחידות זעירות אשר יאפשרו לגוף לספוג אותן.
הניסויים הראשונים עם האנזים החדש מצביעים על פירוק של מעל 95% מפפטידי הגלוטן, אותם חלבונים הגורמים לתופעות של רגישות לגלוטן ולצליאק. החוקרים מציינים כי הניסויים נערכו גם בתנאים המדמים את התנאים הכימיים של מערכת העיכול, מה שמבטיח יעילות של האנזים גם בדרגות החומציות הגבוהות ביותר המאפיינות את מערכת העיכול.
לסיכום, אומרים החוקרים, עמידות האנזים לדרגות חומציות אלו תאפשר לפתח ממנו גלולה שניתן יהיה לבלוע לפני צריכת מזונות מכילי גלוטן, האנזים יגיע לדרכי העיכול וימנע את היווצרות התגובה המסוכנת.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. לדברי החוקרים, בדומה לרגישים ללקטוז, הנוטלים גלולה המסייעת להם לעכל מוצרי חלב, כך הגלולה החדשה תסייע בעיכול גלוטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the American Chemical Society.
לרגישות לגלוטן דרגות חומרה שונות - החל מרגישות קלה, הגורמת לפריחה בעור, נפיחות בבטן, הפרעות עיכול ושלשולים, אנמיה וחוסר ריכוז, ועד למצבים קשים, כמו במחלת הצליאק, בהם צריכת גלוטן עלולה לסכן את חיי החולה.
מחלת הצליאק (כרסת, בעברית) היא מחלה אוטואימונית המתפתחת עקב תגובה חיסונית של הגוף כנגד חלבון הגלוטן. תגובה חיסונית זו עלולה לגרום לנזקים קשים לרירית המעי הדק ולהפרעות בספיגת המזון. אדם אחד מכל 1000 איש סובל מהמחלה, אשר במקרים רבים עוברת בתורשה מההורים לילדיהם.
לדברי החוקרים, החשיפה של רגישים לגלוטן לחלבון עצמו גורמת להתלקחות דלקתית במעי. אנזימים שונים מפרקים את הגלוטן ליחידות חלבוניות קטנות יותר (פפטידים). עבור רוב בני האדם, פפטידים אלו אינם מזיקים, אולם עבור הרגישים לגלוטן פפטידים אלו מעוררים דלקת אוטואימונית הגורמת לכאבי בטן עזים. כיום, אין פתרון תרופתי וחולי צליאק ויתר הרגישים לגלוטן נדרשים להתבסס על תפריט תזונתי נטול גלוטן.
החוקרים מדגישים כי לו היו האנזימים ממשיכים לפרק את פפטידי הגלוטן לרכיבים קטנים יותר הניתנים לספיגה, היו חולי צליאק מסוגלים לצרוך מזונות המכילים גלוטן. לצורך כך, הנדסו החוקרים בתנאי מעבדה אנזים ייחודי אותו הם מכנים KumaMax, אשר בכוחו לפרק את הגלוטן ליחידות זעירות אשר יאפשרו לגוף לספוג אותן.
הניסויים הראשונים עם האנזים החדש מצביעים על פירוק של מעל 95% מפפטידי הגלוטן, אותם חלבונים הגורמים לתופעות של רגישות לגלוטן ולצליאק. החוקרים מציינים כי הניסויים נערכו גם בתנאים המדמים את התנאים הכימיים של מערכת העיכול, מה שמבטיח יעילות של האנזים גם בדרגות החומציות הגבוהות ביותר המאפיינות את מערכת העיכול.
לסיכום, אומרים החוקרים, עמידות האנזים לדרגות חומציות אלו תאפשר לפתח ממנו גלולה שניתן יהיה לבלוע לפני צריכת מזונות מכילי גלוטן, האנזים יגיע לדרכי העיכול וימנע את היווצרות התגובה המסוכנת.
האם המאמר עניין אותך?

עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד 30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה

אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד 21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה

מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד 30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה

10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד 09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה

חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד 05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה

תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד 22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה

האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד 13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה

מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד 20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה

כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד 18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה

האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד 04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה







