ביצים: כמה באמת מומלץ לאכול?
אם בעבר קישרו בין אכילת ביצים למחלות לב, הרי שכיום מוכיחים מחקרים כי הן דווקא תורמות להורדת הכולסטרול ה"רע" ובעלות ערכים תזונתיים חיוניים. אז כמה ביצים בשבוע מומלץ לנו לאכול?
אם בעבר קישרו בין אכילת ביצים למחלות לב, הרי שכיום מוכיחים מחקרים כי הן דווקא תורמות להורדת הכולסטרול ה"רע" ובעלות ערכים תזונתיים חיוניים. אז כמה ביצים בשבוע מומלץ לנו לאכול?
בשנות ה-70 תעשיית הביצים חטפה מכה קשה כאשר התגלה לכאורה קשר בין אכילת ביצים לעלייה ברמות הכולסטרול בדם ומחלות לב. היה זה רק בשנת 2009 שפני הדברים השתנו, כששורה של מחקרים חשובים הראו, כי בניגוד למה שחשבו, ביצים כנראה אינן אשמות במחלות אלו, והסיבה להצטברות שומן בעורקים הינה הימצאות שומן רווי ושומן טראנס במזון.
מאז, הסירו ארגוני הבריאות וארגוני הלב את הנחייתם לא לאכול יותר משלוש ביצים בשבוע, להוציא אוכלוסיות מיוחדות כחולי סוכרת, אך אנשים רבים עדיין טועים להאמין שעליהם להימנע מאכילת ביצים. הנה כמה עובדות ידועות שאולי לא ידעתם על ביצים.
יתרונות בריאותיים
מחקרים אחרונים הראו שביצים למעשה עשויות להיות טובות ללב, הן מכילות בעיקר שומנים "טובים" הידועים בשם שומן בלתי רווי ושומן רב בלתי רווי שנחשבים כעוזרים דווקא להורדת הכולסטרול ה"רע" ולכן תורמים לבריאות הלב.
דו"ח שפורסם ב"מגזין הבריטי לרפואה" ושבחן 17 מחקרים שונים, שבדקו השפעת צריכת ביצים על הבריאות, הסיק כי אכילת כמות של עד ביצה אחת ביום אינה מקושרת כלל עם היווצרות מחלות לב או שבץ. הדו"ח קבע כי לאנשים בעלי רמות כולסטרול בריאות בדם אין בעיה לצרוך 7-8 ביצים בשבוע, אך לאנשים בעלי רמות כולסטרול גבוהות ההמלצה היא לא לצרוך מעל 3-4 חלמוני ביצים בשבוע.
חשוב לזכור שכולסטרול, המגיע הן בצורתו ה"טובה" (HDL) והן בצורתו ה"רעה" (LDL), הינו בעל תפקידים חשובים בגוף הכוללים יצור קרום התא, הורמונים, ויטמין D ומיצי מרה אשר עוזרים בעיכול השומן.
לכולסטרול הנמצא במזון השפעה קטנה יחסית על רמת הכולסטרול בדם. המחקרים העדכניים הראו כי רוב הכולסטרול בדם מקורו בשומנים רוויים מהמזון הנהפכים בכבד לכולסטרול.
בישול
כדי לשמור על בריאות הלב חשוב לבשל ביצים בדרך הבריאה – להימנע מטיגון ביצים עשיר בשמן ומאומלטים מכילי גבינות המלאים בשומן רווי. במקום זאת אפשר להרתיח את הביצים או לשלוק אותן. בנוסף, כשקונים ביצים כדאי להעדיף ביצים אורגניות או ביצי חופש מועשרות באומגה 3 שהוכח כי הינן מכילות רמות גבוהות יותר של חומרים מזינים בניגוד לביצי משק מעובדות.
בעיה המקושרת לאכילת ביצים, בעיקר לאוכלוסיות רגישות כמבוגרים, תינוקות ונשים בהריון מדברת על סכנת הזיהום בנגיף הסלמונלה. לכן צריכת ביצים ממקור מאושר וטרינרית, שנשמרו בקירור, הינה חשובה ביותר, וכן לבשלן היטב.
חלבונים
ביצים הן מקור עשיר לחלבונים, בהם הגוף משתמש לגדילה ולתיקון העור, העצמות והשרירים וכן לייצור הורמונים ואנזימים. ביצים מכילות חומצות האמינו ולכן הן מקור מושלם לחלבון. עבור צמחונים מדובר במקור מצוין לחלבון וכן עבור אנשים שעושים דיאטה דלת פחמימות. מחקרים מראים כי אכילת ביצים לארוחת בוקר יגרמו לתחושת שובע לאורך זמן וכתוצאה מכך לצריכה נמוכה בהרבה של קלוריות במשך היום.
ועוד כמה עובדות על החומרים המזינים בביצים:
ביצים מכילות נוגדי חמצון רבים כגון ויטמין A, כמה סוגים של ויטמין B, ויטמין D, ברזל, יוד, סלניום, אבץ ועוד. נוגדי חמצון עוזרים לשלוט בדלקות בגוף, דבר שעשוי למנוע מחלות לב.
ביצים עשויות להגן על העיניים מפני ליקויים בראייה כגון קטרקט וניוונים המתרחשים עם הגיל, זאת תודות לנוגדי החמצון שבהם ולעובדה שהם נספגים בצורה מצוינת בגוף תודות לנוכחות השומן בחלמון.
עובדה לא כל כך ידועה היא שאחד החומרים המזינים הנמצא בחלמון הביצה ונקרא כולין שצריכתו חשובה לנשים מניקות היות והוא חומר חיוני להתפתחות מוח התינוק.
ביצים עשירות בוויטמין D, ויטמין החיוני לבריאות העצמות והשיניים. ויטמין D הינו חיוני לגוף ומחסור בו עלול להוביל לדיכאון, לעייפות כרונית, למערכת חיסון חלשה, לכאבים כרוניים ולמחלות אוטו-אימוניות כגון טרשת נפוצה ודלקת מפרקים שגרונית.