דלג לתוכן

חשוב שתדעו: אלה המזונות המסרטנים שכולנו משלבים בתפריט

התזונה שלנו קשורה קשר ישיר לבריאות, ומחקרים רבים כבר הוכיחו כי מדובר בגורם הסביבתי השני בחשיבותו, לאחר עישון, שעלול לגרום לסרטן. מאילו מזונות כדאי להיפרד לשלום ומה כן מומלץ לאכול כדי למזער את הסיכון למחלה? מומחים מסבירים: כל המזונות שמעלים - ומורידים - את הסיכון לסרטן

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/10/2017
4 דקות קריאה

"העובדה שלמזון שאנחנו אוכלים יש השפעה על הבריאות שלנו היא אינה סוד. מחקרים מוכיחים שתזונה היא הגורם השני בחשיבותו למניעת סרטן.

למעשה, יש באפשרותנו למנוע 43% משעור התחלואה בסרטן, אם רק נקפיד על אורח חיים בריא שכולל פעילות גופנית קבועה, שמירה על תזונה עשירה במזונות ממקור צמחי כמו ירקות, פירות, קטניות שמנים צמחיים, תוך שמירה על משקל תקין  מסבירה לימור בן חיים, דיאטנית קלינית.

וזה לא הכל: בן חיים מציינת שכ- 35% ממקרי התמותה מסרטן מושפעים באופן ישיר מהרגלי התזונה שלנו. "למעשה התזונה היא הגורם השני בחשיבותו המשפיע על התפרצות המחלה בקרב גורמים סביבתיים הניתנים לשליטה (לאחר עישון העומד בראשם)".

"באופן כללי, קשה מאד לבדוק הרגלי תזונה של מרכיבים ספציפיים במזון באופן מדויק. חלק גדול מהמחקרים הם תצפיתיים עם יכולת אומדן מוגבלת. למעשה, מרבית הממצאים האובייקטיביים לגבי רכיבים ספציפיים של המזון וסיכון לסרטן אינם חד משמעיים,  מסביר ד"ר רונן ברנר, מנהל המכון האונקולוגי, "המרכז הרפואי וולפסון". "עם זאת, ניתן להצביע על מספר ממצאים שחוזרים על עצמם במחקרים רבים. ראשית, קיימות הוכחות מוצקות לכך שעודף משקל מגביר סיכון לסרטן. כמו כן, לאחרונה הודגם במספר מחקרים קשר מובהק בין צריכת בשר מעובד לבין הסיכון לחלות במחלה".


"קיים קשר בין עודף משקל וליקויים תזונתיים מסוימים לבין סוג הסרטן"

כפי שציין ד"ר ברנר, אחד מהגורמים שנמצאו כמשפיעים ביותר על ההיתכנות לחלות בסרטן הוא משקל יתר. "הנושא קשור לכ-20% ממקרי הסרטן. זאת בניגוד לאנשים בעלי משקל מומלץ שלהם סיכון מופחת לחלות בסרטני ושט, קיבה, מעי גס, כבד, רחם, שחלה, כיס מרה, לבלב, כליה ובלוטת התריס".


בן חיים מוסיפה בהקשר זה כי "נשים לאחר גיל המעבר שאינן נוטלות הורמונים, הסובלות מעודף משקל מועדות לחלות יותר בסרטן השד. גם היקף מותניים גבוה בקרב נשים וגברים עשוי להעיד על סיכון מוגבר לחלות בסרטן זה". כמו כן, היא מציינת כי מחקרים מסוימים שבחנו לעומק את השפעת התזונה על הסיכון לחלות בסרטן הגיעו למסקנה שקיים קשר ישיר בין סוג רכיב התזונה או המזון  לבין הסיכון לסוג הסרטן מסוים. "כך נמצא למשל כי צריכה נמוכה של סיבים תזונתיים מעלה את הסיכון לסרטן המעי הגס, וצריכה של בשר אדום, ובשר מעובד נקשרה עם כלל סוגי הסרטן השונים הנפוצים במערכת העיכול. 

להדפיס ולשמור: אלה המזונות המסרטנים שאתם צריכים להוציא מהתפריט 

ד"ר ברנר מדווח על אנליזה מחקרית שבה בוצעה סקירת מספר גדול של מאמרים שפורסמה לפני כשנתיים ובה דווח על  קשר בין סרטן וצריכת בשר מעובד ובשר אדום. הקשר החזק והמשמעותי ביותר הודגם בין בשר מעובד וסרטן המעי הגס. "המחקר הראה כי ככל שהצריכה גבוהה יותר כך עולה הסיכון לחלות במחלה. מסקנת האנליזה היא כי בשר מעובד הוא קרצינוגני (גורם לסרטן כמו עישון ואסבסט), ומומלץ להימנע מצריכתו. הקשר זה פחות ברור לגבי בשר אדום. כמו כן, הראו מחקרים שונים קשר בין עצמת חריכת הבשר לבין הסיכון לסרטן. ככל שהבשר שרוף ועשוי יותר כך צריכתו מעלה את הסיכון למחלה".


לגבי צריכת שומנים כללית במזון, ד"ר ברנר טוען כי לא נמצאו ראיות וודאיות שהוכיחו קשר מובהק בין הדברים, אם כי הוכח קשר רופף בין צריכת שומנים גבוהה מן החי, המצויים במוצרים כמו בשר אדום ומוצרי חלב לבין סרטן הערמונית.


מחקרים מוכיחים: קשר בין צריכת בשר מעובד ובשר אדום להתפתחות סרטן 

 

ומה לגבי צריכת פירות וירקות? 

"בניגוד למחקרי עבר רטרוספקטיביים ולסברה הרווחת, מחקרים חדשים מבוקרים מראים כי גם כאן ההוכחות לאפקט מגן של מזונות אלה הן חלשות ואם קיים אפקט כזה הוא מצומצם", מסביר ד"ר ברנר. "למשל, מספר מחקרים הדגימו קשר חלש בין צריכת ירקות ופירות להפחתת הסיכון לסרטן מעי גס וקשר מסוים הודגם בין צריכת עגבניות לבין הפחתת שעור התחלואה בסרטן הערמונית".


וזו לא הידיעה היחידה שתפתיע אתכם ככל הנראה, וכדאי שתקשיבו היטב למה שיש לד"ר ברנר לומר בנושא צריכת אלכוהול: "אמנם נמצא קשר מסוים בין צריכה מתונה של אלכוהול לבין צמצום הסיכון להתקפי לב, אך דווקא בנושא הסרטן הכיוון הוא הפוך. למשל, במחקר שבדק כמליון נשים למשך זמן מעקב ממוצע של 7.5 שנים, נמצא כי כל  10 גרם של אלכוהול שנצרך באופן קבוע בכל יום, מעלה ב 6% את הסיכון לסרטן, בייחוד לסרטני ראש- צואר, ושט, רקטום ושד. מחקר אחר הראה כי ניתן ליחס כ-10% ממקרי הסרטן בגברים וכ-3% מהם באירופה לצריכת אלכוהול".

קראו עוד: סובל משיעול מתמשך? 15 סימני אזהרה שעלולים להעיד על סרטן

מה לגבי ויטמינים ותוספי מזון?

"בעוד שיעילות צריכתם למניעת סרטן אינה מוכחת, נמצא כי הם אפילו עלולים להזיק. ויטמין  E למשל נמצא קשור לעלייה בסיכון סרטן ערמונית בקרב גברים שנטלו אותו באופן קבוע, בהשוואה לקבוצה מדגמית שעשתה שימוש מקביל בפלצבו. כך גם נטילת מינונים גבוהים של בטא קרוטן תרמה לעלייה בשכיחות סרטן ריאה".


אבל יש גם חדשות טובות: ד"ר ברנר מציין כי לגבי הרכב כללי של דיאטה (בניגוד למרכיב ספציפי אחד של המזון),  תזונה ים תיכונית העשירה בפירות, ירקות, אגוזים, דגים ושמן זית, נמצאה בשני מחקרים גדולים, כמפחיתה במובהק את שעור התחלואה הכללי בסרטן.


החברה האמריקאית לסרטן קובעת: הנחיות התזונה העיקריות למניעת סרטן 

1. אכלו כל יום לפחות 5 מנות ממגוון ירקות ופירות בקליפתם ממגוון צבעים ובכל אופן הכנה

2. העדיפו תבואות מלאות (כגון לחם מחיטה מלאה, אורז מלא וכו) במקום תבואות מעובדות

3. צמצמו את צריכת הסוכר

4. הגבילו את צריכת המזון העשיר בשומן – בעיקר מן החי וצמצמו את צריכת הבשר האדום 

5. הימנעו מצריכת בשר מעובד

6. הימנעו משתיית משקאות אלכוהוליים 

7. שמרו על משקל תקין באמצעות שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית מותאמת


קראו עוד: מפולן ועד סויה: כל המזונות המומלצים - והאסורים למחלת הסרטן 

הנחיות לתזונה המצמצמת את הסיכון לסרטן שד בקרב נשים המצויות בקבוצות סיכון מוגבר

1. הקפידי על שמירת משקל תקין

2. אכלי מזון מגוון בכמות המתאימה למשקלך

3. העשירי את התפריט במזונות צמחיים

4. העדיפי דגנים מלאים וקטניות

5. גווני בצריכה יומית של ירקות ופירות בקליפתם ב- 5 צבעים

6. הקטיני שימוש בשמן

7. צרכי במתינות שמן זית, קנולה, אגוזים, זרעים ואבוקדו

8. שלבי 2-3 פעמים בשבוע דגי ים צפוני כמקור לאומגה 3

9. הימנעי משימוש בבשר מעובד ובשר אדום 

10. הימנעי מצריכת אלכוהול 

11. העדיפי בישול ביתי

"ניתן להפחית משמעותית סיכון לסרטן על ידי שינוי הרגלי חיים. פרט לשינויים הברורים כמו הפסקת עישון, גם הימנעות מצריכת בשר מעובד ואלכוהול, שמירה על משקל מומלץ ואימוץ תפריט כמו דיאטה ים תיכונית יכולים לעזור לנו להישמר מתחלואה", מסכם ד"ר ברנר. 


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן השד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו