גיל המעבר (מנופאוזה) (Menopause)
גיל המעבר, מנופאוזה, או ההפסקה המוחלטת של הופעת הווסת והפסקת הפוריות, הוא תהליך ביולוגי טבעי ולא מחלה. יחד עם זאת, התסמינים הגופניים והנפשיים של גיל המעבר עלולים לשבש את השינה, להחליש את רמת האנרגיה ובאופן עקיף לפחות לגרום לתחושות של עצב ואובדן.
שינויים הורמונאלים הם הגורם לתסמינים הגופניים של גיל המעבר, אולם אמונות שגויות באשר לשינויים המתרחשים בגיל המעבר, הן בחלקן תוצאה של השינויים הנפשיים. ראשית גיל המעבר אין משמעו שהסוף קרב – מחצית מהחיים עדיין לפניך. שנית גיל המעבר אינו מחריב את הנשיות והמיניות. למעשה, נשים רבות מוצאות שהיכולת להפסיק להיות מוטרדת מהיריון ומהמחזור החודשי משחררת מאד.
החשוב מכל, גיל המעבר אינו מחלה, כדאי לפנות לקבלת טיפול כאשר מופיעים תסמינים חמורים. קיימים סוגים רבים של טיפולים, החל מהתאמת סגנון החיים ועד טיפולים הורמונליים.
צילום: Shutterstock
סימפטומים
מבחינה טכנית, גיל המעבר מגיע רק שנה לאחר הופעת הווסת האחרונה. בארה"ב זה קורה בממוצע סביב גיל 51, אולם הסימנים והתסמינים של גיל המעבר, לעיתים רבות מופיעים לפני שחולפת שנה מהופעת הווסת האחרונה והם כוללים:
· ירידה בפריון.
· יובש בנרתיק.
· גלי חום.
· הפרעות שינה.
· מצבי רוח משתנים.
· השמנה באזור הבטן.
· דילול השיער
. הזעת לילה.
· הצטמקות השדיים.
סיבות וגורמי סיכון
באופן טבעי גיל המעבר מתחיל כאשר השחלות מתחילות לייצר פחות אסטרוגן ופרוגסטרון - ההורמונים שמסדירים את המחזור. התהליך מתחיל בשנות השלושים המאוחרות. בשלב זה מבשילות בשחלות פחות ביציות פוטנציאליות בכל חודש וקשה יותר לקבוע מתי יתרחש הביוץ. בנוסף, העלייה החדה והפתאומית ברמת הפרוגסטרון בתקופה שלאחר הביוץ – פרוגסטרון הוא ההורמון שמכין את הגוף להיריון – הופכת להיות פחות דרמטית. רמת הפוריות יורדת בחלקה, בשל השינויים ההורמונליים.
השינויים הללו בולטים יותר בשנות הארבעים לחיים וכמוהם גם השינויים במחזור החודשי. הווסת יכולה להתארך או להתקצר, להיות כבדה יותר או קלה יותר ולהופיע בתדירות גבוהה או נמוכה יותר. בסופו של תהליך השחלות "נסגרות והווסת חדלה להופיע. קיימים מקרים נדירים בהם הווסת מופיעה כל חודש, ממש עד שמגיע המחזור האחרון. אולם סביר יותר להניח שהפסקת הווסת תתרחש בהדרגתיות.
למרבה הצער, אין דרך לדעת בדיוק איזה מהמחזורים החודשיים יהיה האחרון. ניתן לקבוע באופן רשמי, שמחזור מסוים הוא האחרון, רק 12 חודשים לאחר הופעתו. בחודשים האחרונים לפני הפסקת הווסת עדיין ניתן להיכנס להיריון, אך הסבירות לכך היא נמוכה מאד.
מאחר והתהליך אורך מספר שנים, גיל המעבר מחולק על פי רב לשני שלבים:
התקופה שלפני הפסקת הווסת (פרה מנופאוזה). זהו השלב בו מתחילים להרגיש בתסמינים של גיל המעבר, למרות שהמחזור החודשי עדיין קיים. רמת ההורמונים עולה ויורדת באופן בלתי אחיד ועלולים להופיע גלי חום ותסמינים נוספים. שלב זה יכול להימשך ארבע עד חמש שנים או יותר.
התקופה שלאחר הפסקת הווסת (פוסט מנופאוזה). בחלוף 12 חודשים מהווסת האחרונה מתחיל גיל המעבר. השחלות מייצרות הרבה פחות אסטרוגן, אינן מייצרות כלל פרוגסטרון ואינן משחררות ביציות. השנים הבאות מכונות פוסט מנופאוזה.
גיל המעבר הוא בדרך כלל תהליך טבעי. אולם ניתוחים מסוימים, טיפולים רפואיים מסוימים ובעיות רפואיות מסוימות עלולים לגרום לכך שהוא יופיע מוקדם מהצפוי. מצבים אלו כוללים:
כריתת רחם. כריתת רחם בה מסירים את הרחם אך לא את השחלות, בדרך כלל אינה גורמת להפסקת המחזור החודשי. למרות שהווסת אינה מופיעה, השחלות ממשיכות לשחרר ביציות ולייצר אסטרוגן ופרוגסטרון. אולם ניתוח בו מסירים את הרחם והשחלות (כריתת רחם טוטאלית וכריתה של שתי השחלות) גורמת להפסקת המחזור החודשי, באופן כזה שהשלב שלפני הפסקת הווסת (פרה מנופאוזה) אינו מתרחש. הווסת מפסיקה להופיע באופן מיידי ועל פי רב מופיעים גם גלי חום וסימפטומים נוספים של גיל המעבר.
כימותרפיה והקרנות. טיפולים אלה במחלת סרטן יכולים להביא להפסקת הווסת ולהופעת תסמינים כמו גלי חום במשך תקופת הטיפול, או עד שלושה עד ששה חודשים לאחר תום הטיפול.
הפסקה מוקדמת בפעילות השחלות. בקרב אחוז אחד מהנשים, הווסת מפסיקה להופיע לפני גיל 40. הפסקת הווסת היא לעתים תוצאה של הפסקה מוקדמת של פעילות השחלות – כאשר השחלות מפסיקות לעבוד לפני גיל 40 – הנובעת מסיבות גנטיות או ממחלות אוטואימוניות (מחלות חיסון עצמי), אך לעתים קרובות הסיבה לכך אינה ידועה.
אבחון ובדיקות
הסימנים והסימפטומים של גיל המעבר הם המבשרים לאישה שהתהליך מתחיל. במידה והמחזור החודשי אינו סדיר או שמופיעים גלי חום, ניתן להתייעץ עם הרופא. במקרים מסוימים מומלץ לבצע בדיקות נוספות.
בנסיבות מסוימות הרופא יבקש בדיקת דם לבירור רמת ההורמון המגרה זקיק (FSH) ולבדיקת רמת האסטרוגן (אסטרדיול). במהלך גיל המעבר רמת ההורמון המגרה זקיק (FSH) עולה ורמת האסטרדיול יורדת. יתכן שהרופא יבקש גם בדיקת דם לקביעת רמת ההורמון המגרה את בלוטת התריס (TSH), משום שתת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם) עלולה לגרום לתסמינים זהים לאלו של גיל המעבר.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
מספר מחלות כרוניות עלולות להופיע לאחר הפסקת הווסת כתוצאה ממעבר אל גיל המעבר.
הכרתן עשויה לסייע בהקטנת הסיכון להופעתן:
מחלה קרדיווסקולארית (מחלה של מערכת הלב וכלי הדם). כשרמת האסטרוגן יורדת הסיכון למחלה קרדיווסקולארית עולה. מחלות לב הן הגורם מספר 1 למוות בקרב נשים וגברים. יחד עם זאת, ניתן להקטין באופן משמעותי את הסיכון לחלות במחלת לב. הצעדים להקטנת הסיכון כוללים הפסקת העישון, הורדת לחץ דם גבוה, אימון אירובי באופן קבוע והקפדה על תזונה דלה בשומנים רוויים ועשירה בדגנים מלאים, פירות וירקות.
אוסטאופורוזיס (דילול העצם). בשנים הראשונות לאחר הפסקת הווסת עלולה לחול ירידה חדה בצפיפות העצם, שמעלה את הסיכון למחלת האוסטיאופורוזיס. מחלת האוסטיאופורוזיס גורמת לעצמות להיות עדינות וחלשות, עובדה שמעלה את הסיכון לשברים. נשים בתקופת הפוסט מנופאוזה (התקופה שלאחר הפסקת הווסת) מועדות במיוחד לשברים באגן הירכיים, בפרק כף היד ובעמוד השדרה. לכן חשוב לצרוך בתקופה זו רמה תקינה של סידן וויטמיןD - כ- 1,200 עד 1,500 מיליגרם של סידן ו- 800 יחידות בינלאומיות של ויטמין D מידי יום. כמו כן חשוב להתעמל באופן קבוע. תרגילי חיזוק ומאמץ, הליכה וריצה, יעילות במיוחד לשמירה על עצמות חזקות.
אי שליטה במתן שתן. מאחר ורקמות הנרתיק והרחם מאבדות מגמישותן, עלול להופיע לעיתים תכופות צורך פתאומי ודחוף למתן שתן, המלווה בבריחת שתן (דחף בלתי נשלט), או בריחת שתן תוך כדי שיעול, צחוק או הרמה (אי שליטה בזמן מאמץ).
השמנה. נשים רבות עולות במשקל במהלך גיל המעבר. לעתים, על מנת לשמור על המשקל הרגיל יש לאכול פחות – 200 עד 400 קלוריות פחות ליום – ולהתעמל יותר.
סובל מקטרקט? שאל את המומחה בפורום קטרקט >>>
טיפולים ותרופות
הפסקת הווסת עצמה אינה דורשת כל טיפול רפואי. הטיפולים מתמקדים בהקלה על הסימנים והסימפטומים ובמניעה של מחלות כרוניות שעלולות להופיע עם הגיל, או בהקלה עליהן. 
טיפולי גיל המעבר כוללים:
· טיפולים הורמונליים. נטילת אסטרוגן היא ללא ספק הטיפול היעיל ביותר להקלה על תופעת גלי החום.
· מינון נמוך של נוגדי דיכאון.
· גבאפנטין (נוירונטין).
· קלודין (קטפרס, אחרים).
· ביספוספונטים.
· Modulators מסוג רצפטור סלקטיבי לאסטרוגן (SERM). קבוצת תרופות הכוללת את רלוקסיפן (אוויסטה).
· אסטרוגן וגינלי. להקלה על היובש בנרתיק, ניתן להשתמש באסטרוגן באופן מקומי בדמות טבליות וגינליות, התקן או משחה.
טיפולים אלטרנטיביים
קיימות שיטות רבות להקלה על התסמינים של גיל המעבר.
להלן מספר טיפולים אלטרנטיביים ומשלימים שנחקרו בעבר או נחקרים כעת:
פיטואסטרוגנים. אלו הם אסטרוגנים שנמצאים באופן טבעי במזונות מסוימים. קיימים שני סוגים עיקריים של פיטואסטרוגנים – איזופלאבונים וליגנאנים. איזופלבונים מצויים בפולי סויה, בחומוס ובקטניות אחרות. ליגנאנים יש בזרעי פישתה, בדגנים מלאים ובחלק מהפירות והירקות. החוקרים החלו להתעניין בפיטואסטרוגנים כאשר הם הבחינו שנשים ביפן ובסין, שתזונתן עשירה באיזופלאבונים מדווחות על סימנים וסימפטומים של גיל המעבר ולוקות במחלות לב ובאוסטיאופורוזיס, פחות מנשים במערב. עדיין לא ברור אם האסטרוגנים המצויים במזונות הללו מסוגלים להקל על גלי חום, סימנים וסימפטומים אחרים של גיל המעבר. רב המחקרים מצאו שהם אינם יעילים.
איזופלאבונים משפיעים מעט על הגוף בדומה לאפקט האסטרוגנים, לכן יש חשש שהם עלולים להגדיל את הסיכון לסרטן. מומלץ לנשים שחלו בסרטן השד להתייעץ עם הרופא לפני שימוש בגלולות איזופלאבונים כתוסף מזון. מומחים מתייחסים על פי רב למזונות המכילים סויה ואיזופלאבונים כמזונות בריאים ובטוחים, בתנאי שצורכים אותם במידה.
לסיכומו של עניין, פיטואסטרוגנים הם אסטרוגנים ואין הוכחה לכך שמינון אפקטיבי לא יגרום לאותן בעיות, שידוע לנו שנגרמות משימוש בתרופות מרשם, המכילות אסטרוגן.
ויטמין E. לעיתים ויטמין E עשוי להקל על גלי חום קלים, אצל נשים מסוימות. יחד עם זאת, מחקרים מדעיים לא הצליחו להוכיח את יעילותו בהקלה על גלי חום באופן כולל.
הצמח קוהוש שחור. באירופה נעשה שימוש נרחב בקוהוש שחור לטיפול בגלי חום, בארה"ב הוא פופולארי בקרב נשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר. השימוש בו בטוח, אך אין סיבה מבוססת להאמין שהוא יעיל להקלה על תסמיני גיל המעבר.
שאלות ותשובות
- אני בת 39. רמת ה- FSH בבדיקת דם שנעשתה ביום ה-6 לאחר קבלת המחזור היתה 57.0. רמת ה- TSH היתה 1.77, רמת ה- E2 היא 25, רמת ה- LH היא 29.9, רמת הפרולקטין היא 27. הבנתי מהגינקולוג שלי שסיכויי להיכנס להריון הם אפסיים. האם זה נכון? אני אם לבת בגיל 14
- האם פרוגילוטון היא התרופה המתאימה ומספיקה לאישה בגיל המעבר ולהמשך כל חייה ?
- אני בת 56, לאחר גיל המעבר. הופיע אצלי דימום וגינלי חד-פעמי, לא חזק, והוא נמשך כ-3 ימים. בדיקת אולטרסאונד, בדיקה וגינלית פנימית, ובדיקות דם שעברתי לא הראו ממצאים חריגים, פרט לבדיקה הווגינאלית ובה נמצא "שרירן בקוטר 16 מ"מ". מה ניתן להסיק
- אני בת 50, וסובלת מתסמינים של תחילת מנופאוזה, גלי חום והזעות לילה, למרות שהווסת עדיין פחות או יותר סדירה. לאחרונה ביצעתי בדיקות לבירור קרישיות יתר. לשתי אחיותיי יש בעיות קרישה (פקטור 5 ליידן ופקטור 8). בבדיקה נמצאו ערכים גבוהים של LAC-KCT ו-LAC-RVV
- האם הגיל בו תיפסק לי הווסת מושפע מגנטיקה? לאמא שלי הוא הפסיק בגילי, 39. והאם יש קשר בין מספר הלידות וההריונות לבין הגיל בו מתחילה המנופאוזה? עברתי 11 הריונות ו-8 לידות.
- אני בת 53 , המחזור החודשי נפסק לי לפני כשנה , לא סבלתי במיוחד מתופעות גיל המעבר, לפני כשבועיים התחילו כאבים ורגישות בחזה כמו לפני מחזור, ולאחר כשבוע קיבלתי דימום שנמשך כמחזור רגיל. הייתכן שלאחר כשנה אקבל פתאום מחזור? אילו בדיקות עלי לעשות?
- האם ייתכן הריון אחרי הבלות? אני בת 60, המחזור הפסיק בגיל 52.
- אני בת 47. לפני תשעה חודשים בבדיקת דם ביום ה-3 למחזור, היתה רמת הפרוגסטרון שלי 3.2, ובחודש האחרון, ביום ה-4 למחזור, היתה רמתה 7.2. לאחר הזרקת 8 יחידות מנוגון ביום ה-9 היתה התוצאה 2.5, ולאחר 4 יחידות נוספות ביום ה-11 היא היתה 5.4. האם יתכן כי רמת
- אני בת 48, כבר שבעה חודשים ללא וסת, עם בטן נפוחה וגלי חום. בבדיקה אצל רופא נשים נמסר לי מרשם של נובופם, הורמונים לגיל המעבר. אני מפחדת לקחת את ההורמונים. האם אני יכולה להיות רגועה?
- אני בת 35. חליתי לפני 3 שנים בלימפומה פוליקולרית וקיבלתי כמותרפיה. השנה, בפרופיל הורמונלי אובחנה מנופאוזה. לאחר טיפולי הפריה הריתי בשעה טובה ואני בשבוע 6. היום בבדיקות דם המטולוגיות הראו המדדים mpv - 6.6 ו - 32.4 - mch והם חורגים מהנורמה. ברצוני ל
מאמרים בנושא גיל המעבר (מנופאוזה)


מבין הזוגות המטופלים בבעיות אי-פוריות, כשליש מטופלים בשל חסימה בחצוצרות ולהם סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר להיכנס להר... לכתבה המלאה


כל שלוש מתוך ארבע נשים בגיל המעבר סובלות מגלי חום והזעות לילה, עד כדי פגיעה מהותית באיכות החיים. אך כמה זמן הסימפטו... לכתבה המלאה


הוא מופיע סביב גיל 50 ומביא עימו, בין היתר, גלי-חום, הזעות לילה, נדודי שינה ויובש נרתיקי. אז איך ניתן לטפל בגלי החו... לכתבה המלאה


בין אם זה גלולות למניעת הריון או טיפול הורמונאלי בגיל המעבר, רוב הנשים יאלצו לנטול הורמונים במהלך חייהן. האם זה באמ... לכתבה המלאה


האם טיפול הורמונלי מתאים לכל אחת, האם הנזק עולה התועלת ומהו הטיפול המשלים? כל ההמלצות המעודכנות שפרסמה האגודה הבינל... לכתבה המלאה


בקרב רוב הנשים הפסקת תפקוד השחלות תתרחש אחרי גיל 40, כאשר הקימו משפחה והביאו ילדים לעולם. אך כ-1% מהנשים לפני גיל ז... לכתבה המלאה


מהם השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגיל המעבר? אילו תסמינים עשויים להתפתח ומהו הטיפול שעשוי לשים סוף לתופעות גיל המ... לכתבה המלאה


תרופה חדשה לתסמיני גיל המעבר אושרה בארה"ב לכתבה המלאה


על מטפל סיעודי, מטופל ומה שביניהם לכתבה המלאה


גיל המעבר בגברים? טיפים לזיהוי מחסור בטסטוסטרון לכתבה המלאה