דלג לתוכן

כריתת שד חלקית (Partial Mastectomy)

Partial Mastectomy

מתאים לטיפול ב:

  • סרטן השד
  • גינקומסטיה
המומחים של Infomed מסבירים:

מטרת הניתוח

ניתוח כריתת שד חלקית מטרתו הוצאת גידול (שפיר או ממאיר) של השד, כאפשרות ניתוחית משמרת שד, כלומר ניתוח המשמר את רקמת השד התקינה ככל האפשר ומוציא רק את רקמת הגידול המתגלה עקב סרטן שד.

כריתת שד חלקית, נעשית כאשר מתגלה תהליך שפיר או ממאיר בשד, ואשר מתברר כי אינו חודר מעבר לגבולות הרקמה, ולכן מאפשר כריתת הגוש בשלמותו, מבלי לכרות את כל השד, אולם עם כריתת שוליים נרחבים של רקמה תקינה סביב הגידול.

כריתת שד חלקית הינה אפשרות ניתוחית חדשה יחסית, בנוסף לכריתת גוש בשד (lumpectomy). בעבר נהגו לבצע כריתת שד מלאה (total/radical mastectomy) בכל מקרה של גידול בשד, ניתוח בעל השלכות קליניות ונפשיות קשות יותר עבור המטופלת. 

בשנים האחרונות נצפו במחקרים, כי תוצאות ארוכות טווח של ניתוח משמר שד, על אחת מאפשרויותיו, כולל טיפול משלים בקרינה (במקרה של סרטן), הינן זהות לאלו של ניתוחי כריתת שד מלאים, ולכן מעדיפים ברוב העולם כיום לא לבצע כריתת שד מלאה שלא לצורך, אלא רק במקרים בהם אין ברירה.

ניתוח כריתת שד חלקית כולל גם לקיחת ביופסיה מבלוטת הזקיף, הלוא היא קשרית הלימפה המנקזת את השד דרך בית השחי, על מנת לוודא כי אין תאי גידול חבויים בדרכי הלימפה. במידה ויש צורך, משלבים כריתת קשריות לימפה מבית השחי (axillary dissection).

 

הכנה לניתוח


לקראת הניתוח כריתת שד חלקית, הרופא יפנה את המטופלת לבדיקות לפי הצורך- בדיקות דם מסוג: ספירת דם, בדיקת כימיה בדם ותפקודי קרישה. כמו כן תתבצע בדיקת דם לרמת סמני גידול (לרוב לצורכי מעקב עתידי של חזרת המחלה). נשים מבוגרות יותר יתבקשו לערוך גם צילום חזה מקדים ואק"ג.

אצל כל הנשים תילקח ביופסיה של השד לפני הניתוח (לבדיקת סוג הגידול וממאירות), ובמידת הצורך גם תעשה בדיקת CT או PET-CT (אולם לרוב בדיקת הממוגרפיה או אולטרא-סאונד השד יספיקו).

ניתוח כריתת שד חלקית מתבצע בהרדמה כללית. יש להיוועץ עם הרופא לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. אין לשתות אלכוהול כ-48 שעות ולשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
 

תהליך הניתוח


הניתוח מבוצע ע"י כירורג שד. איזור בית החזה עובר חיטוי יסודי. הכירורג ממשיך בביצוע חתך בגבול התחתון של הגוש, כצפוי ע"פ בדיקות ההדמיה המקדימות. כאשר מאותר הגוש, הוא מוצא בשלמותו מתוך רקמת השד התקינה, בנוסף להוצאת שוליים תקינים של רקמה סביבו, שוליים הנראים "נקיים מגידול" למראית עין, ונשלחים לבדיקה פתולוגית (תחת מיקרוסקופ) תוך כדי מהלך הניתוח לאישור.

ניתוח כריתת שד חלקית, לעומת ניתוח לכריתת שד, מוצאים שוליים נרחבים יותר של רקמה תקינה- לרוב מספר ס"מ, על מנת להיות בטוחים כי לא נותרים תאים מיקרוסקופיים של גידול בשד.

בנוסף, במהלך הניתוח נצבעת בלוטת הזקיף, קשרית הלימפה המנקזת את אזור השד, באמצעות הזרקת צבע כחול, שייקלט בקשרית הלימפה ויקל על זיהוייה. גם קשרית הלימפה תשלח לבדיקה פתולוגית מיידית. לאחר שהתשובה הפתולוגית מאשרת כי אכן לא נותרו תאי גידול מיקרוסקופיים סביב הגוש או בקשריות הלימפה, המנתח יכול לסיים את הניתוח ולתפור בחזרה את רקמת השד התקינה.

במידה ומתברר כי עדיין ישנם תאים סרטניים מיקרוסקופיים ברקמה, המנתח מרחיב את החתך הניתוחי ואת כמות הרקמה המוצאת, אשר שוב נשלחת לבדיקה מיקרוסקופית. 

משך הזמן של כריתת שד חלקית הוא כשעה-שעתיים. המנתח ישאיר נקז או מספר נקזים דרך החתך הניתוחי על מנת לספוג את שארית הפסולת והנוזלים מהרקמה.
 

סיכונים בניתוח

סיכונים כלליים בניתוחים:


זיהום בפצע הניתוח- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.

דימום- בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום. פעולה זו יכולה להתבצע בהרדמה כללית או מקומית (מומלץ כללית).

צלקות- אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.

סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).
 

סיכונים ספציפיים לניתוח כריתת שד חלקית:

סרומה- הצטברות נוזלים ופסולת תת עורית, בשל חוסר ניקוז מספק של הרקמה לאחר הניתוח. לרוב הנחת נקז פותרת בעיה זו.


נמק של העור (נקרוזיס) בשד- בשל פגיעה באספקת הדם לאזור, נדיר.

בצקת בזרוע- לרוב רק במידה והוצאו קשריות לימפה מבית השחי, ונפגע הניקוז הלימפטי באותו צד.
 

הטיפול אחרי הניתוח


לאחר ניתוח כריתת שד חלקית ישנו צורך בהשגחה באשפוז למשך 24 שעות.

בימים שלאחר ניתוח כריתת שד חלקית עלולים להיות כאבים ואזור החזה נפוח. עלולים להופיע שטפי דם על פני החזה. במידה ובוצעה הוצאת קשריות לימפה מבית השחי, יתכנו כאבים בהזזת הכתף והזרוע. לרוב המנתח משאיר נקז או מס' נקזים בחתכים הניתוחיים, לצורך ניקוז מלא של הנוזלים והדימומים ברקמה. הנקזים יוצאו לאחר מספר ימים, עם הפחתת ההפרשות.

התפרים בחתך הניתוחי יוצאו לאחר 7-10 ימים.במידה וישנם כאבים, ניתן ליטול משככי כאבים במידת הצורך.
זמן ההחלמה הוא כעשרה ימים, ומומלץ בימים אלו להימנע מפעילות גופנית ולנוח.

במידה וישנם כאבים אשר לא חולפים למרות שימוש במשככי כאבים, עליית חום, קוצר נשימה או הפרשות מוגלתיות/דימום חזק מהנקז - יש לפנות מיידית לרופא.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

    רופאים בתחום

    כירורגיה
    פרופ' משה פפא מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    ד"ר רפאל אלון
    5.0
    ( 5 חוות דעת )
    "הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
    קראו עליי עוד
    כירורגיה
    ד"ר מיכל שמעונוביץ מור
    5.0
    ( 6 חוות דעת )
    "ד״ר שמעונוביץ מקסימה ורגישה וסבלנית וזה מאוד עוזר לחווית הטיפול"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא כריתת שד חלקית

    כריתת שדיים מניעתית - צעד חכם או מוגזם?
    כריתת שדיים מניעתית - צעד חכם או מוגזם?
    מרגנית בניש, מערכת אינפומד מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד 17/10/2012

    כריתה (מסטקטומיה) של שני השדיים מורידה את הסיכון ללקות בסרטן השד בכ- 90% בנשים בקבוצות סיכון בינונית-גבוהה. ניתוח ש... לכתבה המלאה

    שימוש ארוך טווח בתחליפי הורמונים מגביר את הסיכון לסרטן שד אונתי
    שימוש ארוך טווח בתחליפי הורמונים מגביר את הסיכון לסרטן שד אונתי
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 15/02/2002

    שימוש ארוך טווח בתחליפי הורמונים מגביר את הסיכון לסרטן שד אונתי לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

    בניהולו של ד"ר רונן ברנר
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו