האם כדאי לוותר גם על הסוכר בקפה?
כבר ידוע שצריכה מוגברת של סוכר מזיקה לבריאות, אך כעת מחקר חדש בדק מה ההשלכות של צריכת סוכר שאינה מופרזת על הגוף שלנו. התוצאות לפניכם
צריכת סוכרים, המצויים בפירות ובירקות, היא חלק טבעי מהתזונה שלנו. עם זאת, חלק נרחב מהמזון המעובד מכילים תוספת של סוכרים, שמטרתם לשפר טעמים, מראה ומרקם של מזונות ומשקאות רבים.
מחקר חדש (1) של חוקרים מאוסטריה ומשוויץ, אשר פורסם בכתב העת Journal of Hepatology, רצה לבדוק את ההשלכות של צריכת סוכר מתונה, ומצא עדויות נוספות לגבי הסכנות הטמונות בתוספת זו של סוכר.
Ispania | Shutterstock
הבדל בין המינים
המחקר, שנערך בשנים 2013-2016, בחן 94 משתתפים גברים בגילאים 18-30 ובעלי BMI של פחות מ-25, הנחשב למשקל תקין. המחקר לא כלל גברים שכבר צרכו משקאות מומתקים על בסיס יומי או שעשו פעילות גופנית למעלה מ-3 פעמים בשבוע.
המחקר בחן גברים בלבד מאחר שההשפעות של פרוקטוז על גופן של נשים הוא שונה. כך למשל, בניסוי (2) שנעשה על חולדות בשנת 2015 נמצא כי צריכת פרוקטוז בטווח הארוך משפיעה באופן שונה על תפקוד חילוף החומרים וכלי הדם בין זכרים ונקבות.
יתרה מזו, צריכת פרוקטוז במהלך היריון מביאה לשינויים שונים בין המינים של העובר, לפיהם נראה כי נקבות היו פגיעות יותר מבחינה מטבולית בתקופה הראשונה לחייהן, כך עולה ממחקר (3) משנת 2011.
למרות שצריכת הקלוריות הייתה זהה, המצב הבריאותי התדרדר
במחקר החדש, החוקרים ביקשו מהמשתתפים להימנע מצריכה של משקאות מומתקים במשך 4 שבועות. לאחר מכן הם ביקשו מקבוצה אחת של משתתפים להמשיך להימנע ממשקאות מומתקים, בעוד משתתפים מקבוצה אחרת התבקשו להתחיל לשתות 3 פעמים ביום משקאות מומתקים בפרוקטוז, גלוקוז או סוכרוז. צריכה זו שווה ל-80 גרם צריכה יומית של סוכר כלשהו.
המשתתפים בקבוצה שצרכה משקאות מומתקים לא צרכו יותר קלוריות מאשר לפני המחקר. עם זאת, למרות שצריכת הקלוריות לא השתנתה, המצב הבריאותי הכללי של צורכי המשקאות המומתקים דווקא השתנה: אלו ששתו משקאות מומתקים בפרוקטוז ייצרו פי 2 יותר שומן מאלה ששתו משקאות מומתקים בגלוקוז ומאלה שלא שתו משקאות מומתקים כלל.
ממצא מפתיע במחקר הוא שסוכרוז (סוכר שבני אדם בד"כ צורכים) שעבר סינתזה לשומן היה מעט גבוה יותר בהשוואה לכמות זהה של פרוקטוז. עד היום, עולם המדע ראה בפרוקטוז (4) שחקן מוביל בהפקת שומן מוגברת לכבד ולשריר השלד, כמו גם בעל עמידות לאינסולין שעלול להעלות את הסיכון להתפתחות של סוכרת מסוג 2.
לצד כל זה, חשוב לציין כי ההמלצה הרשמית (5) של ארגון הבריאות העולמי (WHO) היא כי בצריכה יומית ממוצעת של כ-2000 קלוריות ליום, כמות הסוכר המומלצת היא פחות מ-25 גרם (6 כפיות סוכר). ולכן, מה שחוקרים אלו מגדירים כצריכה מתונה של סוכר, אינה עומדת בקנה אחד עם ההמלצות העולמיות.
המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.
מקורות(1) Journal of Hepatology. Published: March 05, 2021. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jhep.2021.02.027.
(2) Cell Physiol Biochem, Vol.37, No. 4 November 2015. https://doi.org/10.1159/000430405.
(3) Endocrinology, Volume 152, Issue 4, 1 April 2011, Pages 1378–1387, https://doi.org/10.1210/en.2010-1093.
(4) Eur J Nutr. 2016; 55(Suppl 2): 17–23. Published online 2016 Nov 23. doi: 10.1007/s00394-016-1340-8.
(5) https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children.