דיאטה קטוגנית (Ketogenic Diet)
דיאטה קטוגנית היא דיאטה שמטרתה לגרום לגוף להפריש גופיפי קטו למחזור הדם, וזאת באמצעות הימנעות מצריכת פחמימות. גופיפי קטו מופרשים כאשר התאים, אשר מורגלים להפיק אנרגיה מפחמימות (גלוקוז), מתחילים לפרק מולקולות של שומן לגופיפי קטו, ואלה משמשים את התאים להפקת אנרגיה. פירוק זה של מולקולות שומן קורה בדרך כלל לאחר 2-4 ימים בהם צורכים פחות מ-20-50 גרם פחמימות ביום. דיאטה קטוגנית עשירה בשומנים ובחלבון ובדרך כלל מורכבת מכמות גדולה של בשר, ביצים, גבינות, דגים, שמנים, זרעים וירקות סיביים.
במקור, דיאטה קטוגנית פותחה כדיאטה טיפולית לילדים הסובלים מאפילפסיה, כאשר היא מלווה ברופא ותזונאית. עד היום לא ידועה יעילותה של דיאטה קטוגנית על ילדים אפילפטים. בטווח הקצר, דיאטה קטוגנית עשויה לסייע באיזון סוכרת מסוג 2.
במקרים רבים כיום השימוש העיקרי בדיאטה קטוגנית הוא לצורכי הרזיה, כמו במקרה של השמנת יתר, אך חשוב לציין כי דיאטה קטוגנית היא אינה דיאטה דלת פחמימות (דיאטת אטקינס), ואינה מומלצת לכלל האוכלוסייה. יש להתייעץ עם רופא ותזונאית בטרם התחלה של דיאטה קטוגנית.
הבעייתיות שבדיאטה קטוגנית נובעת מהקושי לדבוק בה, כמו גם מהנטייה להחליף את הפחמימות שיורדות מהתפריט בכמות גדולה מדי של חלבון ושל שומן לא איכותי ממזון מעובד. צריכה מוגברת של חלבון עשויה להיות מסוכנת לאנשים הסובלים מבעיות בכליות.