גמילה מפקסט ומעבר לצמחי מרפא בריכוז גבוהה האם יעיל?
פורום פסיכיאטריה
גולשים יקרים, מענה לשאלות חדשות יתאפשר במגוון הפורומים האחרים.
גמילה מפקסט ומעבר לצמחי מרפא בריכוז גבוהה האם יעיל? שי 03/10/2015 | 00:47שלום , ראשית כל רציתי לשאול האם טיפול ב- בפקסט מקבוצת SSRI יכול להזיק מוחית אם נעשה שימוש של קרוב ל-11 שנים ? אני סובל מחרדה ולחץ, ולוקח פקסט 10 מ"ג , לקחתי בעבר 20 מ"ג והרגשתי שאני לא חווה ולא מרגיש כלום עם עייפות רבה ,כיום אני מרגיש שאני תקוע( חוסר יכולת להתמודד עם לחץ) ולא יכול לקדם את החיים של מבחינה תעסוקה, הקמת משפחה, השכלה (רווק, בן 28). עיקר המשמעות תקוע עבורי- זה שישנו כאב בצידו הימני של הראש שבא מכיוון הצוואר וככל שרמת הלחץ בגוף או החרדה עולה הכאב נהיה יותר ויותר חד ומגיע לעין מצד ימין, התחושות של החוויה משתקות אותי למיטה מספר ימים עם כאבי ראש לפעמים כאבים על עמוד השדרה כאבים בחזה , חשבתי שמדובר בתחום הנוירולוגיה - כל נוירולוג זורק אותי לפיסיכאטר לא וויתרתי , חשבתי שמדובר בפיברומלגיה והלכתי לפרופסור מתחום הרמטולוגיה שאמר שקיים סיכוי גבוהה שמדובר בכדור שאני לוקח, הייתי פעיל ספורטיבית (קטרגל) עד מלפני שנה וחצי אך כיום אני הקטנתי את הפעילות לרמה הנמוכה ביותר ( בקושי זז על המגרש) אני חווה תחושה של חוסר חמצן במוח מתעייף מהר- קטרגל עבורי זה היה מפלט ויכולת להגשים את עצמי ולשכוח מהחרדות, אני דיי מיואש כי מצד אחד רמת החרדה שלי ירדה ואני מצליח לקיים חיים אבל חיים מוגבלים מאוד, כרגע אני שקוע בניסיון למצוא פתרונות אמיתיים לבעיה שלי , חשבתי ללכת על כיוון של גמילה מ-SSRI ומעבר למשהו טבעי , אך ידוע לי שהייתי במינון של 5 מ"ג כאב הראש היה עוצמתי יותר , האם יש מקום לבצע בדיקת הדמייה עם חומר ניגוד או מיפוי מוח ספקט ? אשמח לשמוע את תגובתכם ,
דיכאוןר.צ. 03/10/2015 | 08:58לשי שלום, בהמשך להודעה קודמת: אתה מתאר סימפטומים מובהקים של דיכאון (כולל חיפוש פתרון רפואי בתחומים אחרים של הרפואה). המדובר במחלה פיזית חמורה, אך כיום יש טיפולים יעילים. לאור התיאור המורחב שלך כעת, מומלץ טיפול בויאפקס או סימבלטה, שהן תרופות יעילות מאוד. עם שתיהן ניתן לשלב אדרונקס או וולבוטרין לזירוז ההחלמה והפחתת תופעות לוואי. נזק מוחי לא יהיה לך, נהפוך הוא: התרופות מחיות אזורים במוח אשר פעילותם ירודה כעת עקב המחלה. דרך אגב, מלבד נוירולוג, ראומטולוג ואחרים - עם פסיכיאטר התייעצת?
לר.צשי 03/10/2015 | 12:09תודה שהגבת לפנייתי , שאתה אומר דכאון זה מפתיע אותי כי אני לא מדוכא ואין לי מחשבות בסגנון, בעיקר חרדה ומתח, הכאב מגביל אותי תעסוקתית חיי חברה ועוד, וזה יוצר לי את תחושת "הבאסה" שזה לגיטימי. שלל על הסף מהלך של הדמייה, כדי לחולל שינוי מהותי , אני מבין ממך שצריך לשנות את כדור הפקסט , הזכרת את הסמבלטה מקבוצה SNRI , האם כדי להחליף כדור צריך לרדת בהדרגה ואז לבצע את השינוי לכדור חדש עם מינון התחלתי ? האם לדעתך יהיה נכון להיגמל מ-SSRI לכיוון של צמחי מרפא בלי תופעות לוואי כמו דיפרסון או משהו בסגנון? וטרם התייעצתי עם פסיכיאטר כי חשבתי ששם לא אמצא את הפתרון שלי. היום אני מבין ששם אמצא אולי אמצא את הפתרון (בלי קשר למה שאמרת ) ואני הולך על הכיוון הזה. ציינת שיש פתרונות יעילים , האם התכוונת לפסיכותרפיה (CBT EMDRׂ)? תודה רבה!
תשובהר.צ. 03/10/2015 | 18:55שי שלום, אתה מקשר את המונח 'דיכאון' למחשבות מסוימות שאמורות להופיע אצל אדם הסובל מדיכאון (לא פירטת אילו מחשבות). זה נכון שדיכאון משפיע על החשיבה, אך המחלה אינה מתבטאת רק בכך. בין היתר המדובר בעייפות, תחושת ייאוש ("באסה"), כאבים פיזיים ממערכת השריר והשלד (כאבים מוסקו סקלטליים), תחושת קוצר נשימה, תפקוד ירוד כפי שתיארת ועוד. אתה אמנם מקשר את תחושת הבאסה לאי התפקוד שלך, אבל האמת היא שגם תחושת הבאסה וגם אי התפקוד שניהם תוצאה של המחלה. כפי הנראה המדובר בדיכאון מסוג "דיכאון סמוי" / "דיסתימיה", שבו הסימפטומים אינם כה חמורים עד לכדי התפתחות מחשבות אובדניות ואי תפקוד כמעט מוחלט (כמו בדיכאון המג'ורי) עם זאת, אתה נמצא במצב של פגיעות יתירה לפתח דיכאון מג'ורי בהתרחש אירוע של סטרס כלשהו. האבחון של המחלה נעשה על ידי מומחה בתחום בריאות הנפש, לרוב פסיכיאטר. לא סתם נשלחת לפסיכיאטר על יד הרופאים האחרים, וזה לא אומר שהתחושות הפיזיות שלך הן פרי הדימיון / כאבים פסיכולוגיים כפי שרבים נוטים להתבלבל. לגבי בדיקות הדמיה לצורך אבחון המחלה , כמו MRI, הרי שאין בהם שום צורך מאחר ויש מספיק ניסיון מצוין באבחון קליני (שיחה אצל פסיכיאטר). בדיקות כאלה עושים רק במסגרת מחקרית. לגבי הפתרונות היעילים- כוונתי לתרופות בלבד. המלצתי לך על SNRI לאור הניסיון הטוב שלי וכן עקב הסימפטומים הפיזיים הבולטים אצלך. מאחר ויש לך רגישות לפאקסט, ייתכן שתגלה רגישות גם לSNRI , ובמצב כזה ניתן לשלב תרופות כפי שציינתי מניסיוני. אסור להיתקע במינון נמוך והתוספות עוזרות להגיע למינונים רצויים ולאפקטיביות של הטיפול. פסיכותרפיה יכולה לתמוך בך, אך לא יותר מזה. גם כל תוספי הצמחים לא עוזרים ולא ויטמינים, אומגה 3, דיקור במחטים מסין, רפלקסולוגיה, ועוד ועוד. הצמח היחיד שבא בחשבון הוא היפריקום (התרופה רמוטיב) אך לאור התיאור שלך לדעתי הוא לא יעזור לך וחבל בכלל לנסות. לגיב המעבר מפאקסט , לאור המינון האפסי שאתה נוטל לדעתי ניתן להפסיק בבת אחת ויום למחרת להתחיל ב SNRI , בהנחיית מומחה. רפואה שלמה
תוספת חשובהר.צ. 03/10/2015 | 19:11לפני הכל יש לערוך בדיקות דם מקיפות, כולל תפקוד בלוטת התריס, לזיהוי סטיות מהנורמה.
לר.צשי 03/10/2015 | 20:20מודה לך באמת מקרב לב על שהקדשת מזמנך , אגב לגבי בדיקות דם , כל הבדיקות דם שלי תקינות עשיתי מספר סבבים של בדיקות דם הכל בנורמה, פרט ל-B12 שהערך שלו מפעם לפעם יורד כעת אני על 228 (עדיין בטווח). כמו שאני מבין ממך אין מצב לרדת מתרופה כימית, ואם זה ככה אז לפחות לעשות בחירה נכונה, יש גם סיכון שזה יכול להכניס אותי לפינות שלא הייתי רוצה להיכנס אליהם (חוסר יציבות רגשית), ועל הדרך להרגיש טוב יותר ולחוות יותר ( עוד תופעת לוואי של ניתוק רגשי - שלא הזכרתי ). בכל מקרה אעדכן אותך אחרי שאפגש עם פסיכיאטר, תודה רבה ושבוע טוב.
לר.צשי 03/10/2015 | 20:33שכחתי לשאול , באיזה מינון צריך לקחת את הכדור החדש מקבוצת ה- SNRI סמבולטה או ויאפקס ? כדי שיוכל להשפיע עליי. תודה.
לשי שלוםר.צ. 03/10/2015 | 23:12לגבי מינוני התרופות: לכל תרופה יש את המינונים שלה. מתחילים במינון נמוך ומעלים לפי הקצב שהרופא מדריך אותך. ויאפקס נוטלים בין 75 ל 300 מ"ג ובמקרים חריגים אף מעבר ל300. סימבלטה: 30-120 מ"ג. ח ש ו ב ביותר להעלות בהדרגה. אתה יכול לבצע חיפוש בפורום פה לפי שמות התרופות ולקבל עוד מידע. תופעות הלוואי מוגבלות לשבועות הראשונים. תשכח את כל ההפחדות על ניתוק רגשי או חוסר יציבות רגשית- אלו דווקא תופעות שקשורות למחלה ולא לתרופות. לדעתי 2 התרופות יכולות להתאים באותה המידה ואין סיבה לחשוש שתיבחר התרופה הלא-נכונה, שתיהן מתאימות. תיתן לרופא לקבוע לך. מאחל לך לחזור לקטרגל בהקדם, אתה תראה שעם הזמן הכוחות הפיזיים חוזרים אליך ותחזור לכושר משחק מלא ואפילו יותר ממה שהיית רגיל בתקופות הטובות ביותר שלך. אני מדבר מניסיון.
לר.צ היקרשי 04/10/2015 | 03:15מהפה שלך לאלוהים !!! לא יודע מי אתה, אין לי ספק שאתה בנאדם מקסים, זכיתי להתייחסות מלאה לכל מה שהעלתי. המון תודה , אעדכן אותך בהמשך !
בהצלחה!ר.צ. 04/10/2015 | 08:16.
תשובת מומחה תשובה ד"ר קרני רובין 07/10/2015 | 17:04לשי שלום, ר.צ. עשה עבורי את כל העבודה. אני בדעה שכדאי לשנות את טיפולך לסימבלטה וזאת מאחר והסימבלטה יעילה מאוד כנגד דיכאון וחרדה ובנוסף היא יעילה מאוד נגד כאבים. מאחר והמינון של הפקסט שאתה לוקח נמוך מאוד, הייתי מפסיקה את הפקסט ומתחילה עם סימבלטה 30 מ"ג ליומיים ועולה ל60 מ"ג לשבוע, ועולה שוב ל90 מ"ג. הייתי מחכה על מינון זה כ3 שבועות כדי לראות אם חל שיפור והאם השיפור מספיק. צפוי כי הטיפול הזה ישפר את מצב כאבי הראש, את המוטיבציה ואת יכולת ההתארגנות שלך. בברכה, דר' קרני רובין
לד"ר קרני ור.צ שלוםשי 09/10/2015 | 04:59נפגשתי לראשונה מזה זמן רב עם מומחה בפסיכיאטריה בצפון הסברתי לו על הקושי שלי עם כאבי הראש ואת כל מה שתיארתי לכם בתחילת השרשור. הוא אומר שהוא לא רואה איזה מצב של דכאון/ דכאון סמוי, מדגיש שאני חרדתי. טוען שהפקסט ידוע בתופעת הלוואי של העייפות ובלי שום קשר מיוצר בארץ והחומר הפעיל שלו נמוך מזה של הסרוקסט, ממליץ להעביר אותי לתרופה אחרת מה- SSRI צ'פרלקס(שהחומר הפעיל שלה גבוה יותר) להתחיל מ- 5 מ"ג 3 ימים ואז לעלות ל- 10 מ"ג צפרלקס, יכול מאוד להיות שהוא לא הצליח להבין את הכאב הראש הלא שיגרתי מצד ימין , כנראה זה לא משהו שכיח שמתלוננים עליו ולכן אין לי ספק שמדובר בלחץ ומתח נפשי (כתוצאה משינוי פיזי במוח מטראומה והמערכת מתריעה על סכנה גם אם אין סכנה וישנה תגובת שרשרת לכך) לי אין מה לעשות עם זה חוץ מלהתמודד. הוא טוען בנוסף שתוך שלושה שבועות אמור להתבצע הטבה במצב, ואם במידה ואין שיפור יש לנסות לעבור לסמבלטה שהוא מטפל פחות טוב בחרדה אך מעדויות אנשים חיים טוב עם הכדור הזה. השאלה שלי האם לדעתכם זהו מהלך נבון ? קודם שינוי תרופה מקבוצת SSRI במידה ולא הולך מעבר ל- SNRI . תודה .
לדעתי כןמת לחיות 3 09/10/2015 | 12:51נסה ציפרלקס עד למינון מקסימלי ואם לא עוזר לך על סימבלטה. 2התרופות הנל פועלות מהר יחסית
לשי שלוםר.צ. 09/10/2015 | 20:11אני גם חושב שכדאי להיצמד להנחיות הרופא שראה אותך. הפגישה עם מומחה עדיפה על התייעצות בפורום. יש לי הסתייגות מלוח הזמנים שהצגת ומהמינונים: הניסיון עם הציפרלקס צריך להיות 3 חודשים לפחות, וכמו שרשם מת לחיות3 ייתכן שיהיה צורך להגיע אף ל20 מ"ג שהוא המינון המקסימלי. לאחר 2-3 שבועות על 10 מ"ג כדאי לעלות ל15 מ"ג ולאחר עוד 2-3 שבועות , אם אין שיפור מלא מ15 מ"ג, לעלות ל20 מ"ג. מקווה שלא תהיינה תופעות לוואי בלתי נסבלות, אך תזכור שיש פתרון לזה כמו שרשמתי בעבר.
למת לחיות 3 הטפילהצפת את כל השרשורים בפורום 10/10/2015 | 21:05יש שרשור בפורום הזה שאתה לא נדבק אליו? עלוקה. לא אכפת לך מד"ר קרני שצריכה לקרוא עוד מאה תגובות שלך מעבר למה שצריך? תתחשב ותמתן את עצמך קצת.
מילא אם היה לך משהו חכם להגידלמת לחיות 3 10/10/2015 | 21:33או תרומה כלשהי לפורום. אתה סתם משועמם ומציף.
תשובת מומחה תשובה ד"ר קרני רובין 12/10/2015 | 15:49לשי שלום, לגבי הפקסט, אני תמימת דעים עם הרופא שלך. בגלל כאב הראש הייתי שוקלת להתחיל טיפול בסימבלטה אשר אמור לטפל גם בחרדה וגם בכאבי הראש קרוב לוודאי שיידרש מינון של 90 מ"ג עד 120 מ"ג. בברכה, דר' קרני רובין
חוסר הצלחה במעבר מפקסט לצ'פרלקסשי 29/10/2015 | 07:19בהמשך לשירשור ניסיתי לעשות מעבר מהפקסט 20 לצ'פרלקס 10 אך ללא הצלחה , חשוב לציין שאת הפקסט אני נוטל את הכדור קרוב ל-10 שנים ומתפקד איתו. בשנים האחרונות הייתי על 10 מ"ג והצלחתי לקיים אורח חיים סביר- ברור לי שהייתי רוצה יותר מזה. במעבר בין התרופות לקחתי יומיים 5 מ"ג ו- 0 מ"ג ב- 4 ימים ניסיתי לראות מה ארגיש אם אצליח להיות בלי ה- SSRI ואז התחילו לי תופעות של כאבי בטן- לחצים על הבטן האמצעית בהתקפים, סיוטים בלילות, חוסר הנאה משינה, צפצופים באוזניים לא פוסקים, ואז נכנעתי כי לא הייתי מוכן לזה, הרבה זמן שלא חוויתי כאוס(וטוב שכך) והחוסן הפנימי נהיה נמוך. ואז התחלתי עם הטיפול של 5 מ"ג ציפקרלס ל-3 ימים ובהם הרגשתי הגברת התאבון עדיין הצפצופים באוזניים לא הפסיקו לי-דגש על תזוזת אישונים , עצבנות חוסר סבלנות להקשיב לסובבים אותי. ואז אמרתי סטופ ( אני יודע שאסור לשחק עם התרופות האלה ואני גם ככה לא מחפש הרפתקאות) החלטתי שאני חוזר אחורה לפקסט שלי מעדיף לסבול בשקט. אחרי שלושה ימים של 3 צ'פרלקס הורדתי ל- 0 מ"ג 3 ימים אחרונים, ואז אתחיל לקחת 5 מ"ג פקסט. לפי מה שמרגיש לי שהתופעות הקשות במאמץ שאני חווה זה מכוון לתופעות הלוואי של ה-SSRI קצת תזכורת , כאב ראש חד בצד הימיני של הראש שבא מאיזור הצוואר , כאבים על עמוד השדרה, תחושה של כל הגוף כואב , קושי בנשימה ברמה של לנשום בצורה מלאה , פיהוקים. (ברור שרמת החיים במצב כזה לא גבוהה במיוחד) אם אני אעבור לסימבלטה ב- SNRI האם קיים סיכוי שלא אחווה את התחושות הללו? או מעבר לתוספי מזון כמו שמכילים טריפטון להגבת הסירטונין כמו גאבא וככה לא יהיו תופעות הלוואי של ה- SSRI ? או שילוב של תוסף מזון עם SSRI? מאוד חשוב לי למצוא לכך פתרון ולכן, ד"ר קרני רובין ור.צ דעתכם חשובה לי תודה.
תודה רבה אדיוטמת לחיות 3 29/10/2015 | 09:59ושוב המון תודה לך על המחמאות אידיוט
תשובת מומחה תשובה ד"ר קרני רובין 29/10/2015 | 14:32למת לחיות 3 שלום, במקומך הייתי מתעלמת. זה פשוט לא לכבודך. בברכה, דר' קרני רובין
תשובת מומחה תשובה ד"ר קרני רובין 29/10/2015 | 14:37לשי שלום, כתבתי לך כבר שאין צורך בימים שאינך לוקח את התרופה. גם במעבר לסימבלטה אם תרצה אין צורך בכך. להיפך, אני תמיד מורידה מהתרופה שאני רוצה להחליף אותה ומתחילה להעלות בו זמנית בתרופה שאני רוצה להתחיל איתה. למשל 5 מ"ג פקסט עם 30 מ"ג סימהלטה במשך מספר ימים ואז מפסיקה את הפקסט ועולה ל60 מ"ג סימבלטה. בדרך כלל לסימבלטה פחות תופעות לוואי מאשר לשאר התרופות אך זה מאוד אינדיבידואלי. סך כל אינני נלהבת מתוספי המזון המכילים טריפטופן כמגבירי סרוטונין. לא ראיתי גדולות ונצורות מהם. בברכה, דר' קרני רובין
למת לחיות 3שי 29/10/2015 | 15:58האם התכוונת אליי? אין לי כל עניין לפגוע באף אחד , ואם הבנת ככה אז מתנצל מראש. למרות שלא זכור לי שאזכרתי אותך בשרשור שלי .
תשובת מומחה תשובה ד"ר קרני רובין 29/10/2015 | 18:02לשי שלום, בשום פנים ואופן לא התכוונתי אליך, אלא למחמאות שהוחלפו בין "הצפת את כל השרשורים בפורום" לבין "מת לחיות 3". בברכה, דר' קרני רובין
לשימת לחיות 3 29/10/2015 | 18:37לא התכוונתי אליך הכל בסדר. התכוונתי לפחדן שלא כותב את שמו אלא מכפיש ומקלל בעילום שם. פחדן ואדיוט.

פורומים נוספים בתחום
פורוםטיפולי פוריות
פורום טיפולי פוריות מנוהל ע"י פרופ' יעקב אשכנזי, מומחה בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית. היכנסו עכשיו והתייעצו עם מומחה/ית!
לפורום טיפולי פוריותפורוםהריון ולידה
פורום הריון ולידה ניתן להתייעץ עם ד"ר עמנואל אטלי, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום הריון ולידהפורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום פסיכיאטריהפורוםגניקולוגיה
בפורום גינקולוגיה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום גניקולוגיהפורוםגסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים
בפורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדיםפורוםחרדה
בפורום חרדה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום חרדה

פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
ד"ר עמנואל אטלי
מערכת אינפומד