היי, אני כותבת פה מתוך הרבה בלבול, והעדפתי להתייעץ באופן אנונימי לפני (ואם) אני פונה לגורם מקצועי פנים מול פנים. אשתדל לעשות את ההודעה הזאת כמה שיותר אינפורמטיבית. הגעתי לכתוב אותה אחרי לא מעט בירורים ותחקירים. אני בת 26, סטודנטית. בצבא אובחנתי עם OCD אבל מעולם לא קיבלתי טיפול תרופתי. בעקבות זאת הלכתי לפסיכולוג במהלך השירות הצבאי, אך לא עשיתי זאת מאז שהשתחררתי לפני 6 שנים, אחרי שירות צבאי מלא. אין אבחנה רשמית נוספת. אני סובלת מהפרעות שינה מילדות: אי הירדמות, שינה קלה מאוד, סיוטים. הייתי במעבדת שינה ולא מצאו את הגורם להפרעה, אבל המדדים הראו על איכות שינה ירודה מאוד (כ-25% ביחס ל-90%+ אצל אנשים "בריאים"). בילדות הייתה גם הליכה מתוך שינה. אני ישנה בממוצע 4-3 שעות בלילה, וכאשר רוצה לישון יותר נוטלת 2 כדורי סטילנוקס. נוטלת את התרופה בתדירות של פעם בשבועיים עד פעמיים בשבוע בערך מגיל 20. כמו כן ביטחון עצמי ירוד מאוד, ברמה שתמיד תפסתי בתור הצד הנמוך של הספקטרום הנורמטיבי, אבל עדיין נורמטיבית. ביישנית למדי, מאוד רגישה למגע (שונאת מגע וחווה אותו ככאב) ולרעשים. לא ידוע לי או למשפחתי על טראומת ילדות ברקע. אני חווה בעיות זיכרון. יש לי מעט מאוד זכרונות מהילדות המוקדמת (עד גיל 8 או 9), ויש לי פערי זיכרון גם מגילאי העשרה, את רובם זיהיתי באופן רטרואקטיבי, ולא מתוך זה ש"התעוררתי" באמצע סיטואציה לא ברורה. בשנה האחרונה אני מתחילה לזהות תחושת אי רציפות בחוויה שלי. כאילו אני פועלת על טייס אוטומטי, אבל מנותקת מנטלית לחלוטין במהלך הפעילות שלו. פתאום מוצאת את עצמי בשיעור, או בבית, ולא זוכרת איך הגעתי לשם. ברמה שאין לי מושג, שהזיכרון הקודם שלי הוא מזמן אחר או ממקום אחר. מתקשה לאחזר אירועים שקרו גם בטווח קצר יחסית, למשל מה ואם אכלתי היום. לפעמים מגלה שהגשתי מטלה שבכלל לא זכרתי שעשיתי. לא ייחסתי לזה יותר מדי חשיבות עד שהתחלתי לזהות שלעתים מדובר בבלק אאוטים של מספר ימים. למשל, הלכתי לישון ביום שבת בערב, קמתי בבוקר וגיליתי שיום רביעי. בימים החסרים יש מקרים שאנשים מדווחים שנעדרתי מהעבודה/מהלימודים, ויש מקרים שאנשים מדווחים שדווקא הייתי נוכחת, ולפעמים אני גם מוצאת שיחות וואצאפ מהימים האלו שאני באמת לא זוכרת שהייתי בהם בכלל. במקרים פחות קיצוניים, הגוף שלי יכול "לתפוס עצמאות" באופן נקודתי. בדרך כלל זה יתבטא בניתוק של כמה שניות ואמירה של מילה בודדת, דוגמת "טיפשה", "מטומטמת", "תמותי". המילה נמצאת אצלי בראש, אני כמובן לא מתכוונת להגיד אותה, אבל אחרי שהיא מציפה את הראש באופן חוזרני היא נאמרת מאליה. לרוב פעם אחת בודדת, בקול נבחני מעט, וזה כמו טיק. אני לא בוחרת בזה. זה קורה לבד. הדבר הכי מוזר היה, במספר פעמים לקראת השינה ולאחר נטילת כדור, חברה טובה טוענת שדיברתי איתה כ"דמות" שאינה אני. חלק מהשיחות היו בההתכתבות ויש לי תיעוד שלהן כתוב. ההתנסחות שונה מההתנסחות שלי וכך גם דפוס הפיסוק, שימוש באימוג'ים וכו'. הדמויות היו עקביות בין שיחה לשיחה. זאת אומרת, דמות שצצה פעם אחת ולאחר מכן צצה שוב אופיינה בדופסי כתיבה ודיבור דומים בין ההופעות השונות. כמו כן היה מקרה בודד שבו התעוררתי עם 3 כוויות מכוערות ביד, ומצאתי שיחה (שלא זכרתי) מהיום הקודם בה כתבתי מפורשות שאני הולכת לעשות זאת. זה קרה פעם אחת, לפני מספר חודשים ולא חזר על עצמו. מאוד נזהרתי מחיפוש הסימפטומים באינטרנט. אני לא דוגלת באבחון עצמי על ידי ד"ר גוגל אבל רציתי לקבל איזשהו מושג כללי אם אני פסיכית לחלוטין. והיה חשוב לי לעשות את זה בחשדנות, ביסודיות ובאופן כמה שפחות מוטה. ראיתי שהתסמינים מתאימים בדפוס להפרעת זהות דיסוציאטיבית, אך יש לי כמה הסתייגויות מכך: 1. היעדר טראומה משמעותית ברקע 2. העדות העיקרית שגרמה לי לברר את הכיוון הזה היתה ההופעה של "הדמויות", שזוהתה במקור תחת השפעת תרופות. 3. לא דווח לי על מעשים קיצוניים ודרמטיים שביצעתי בזמן בלק אאוט. כן סופר לי על התבטאויות לא אופייניות, אבל בלמעלה ממחצית המקרים המשכתי להגיע ללימודים. אני לא יודעת אם "דמויות" מופיעות גם כשאני ערה, כי התיעוד שלי יותר מצומצם. שיחות וואצאפ שהתבצעו אצלי בזמן בלק אאוט הכילו תערובת של מניירות התכתבות שונות שלא כולן אופייניות לי, אבל לא היתה הצגה פורמלית של "דמויות" כמו שהיתה תחת השפעת התרופה. עשיתי מבחן MID וירטואלי (http://www.mid-assessment.com/) לא אפרט את כל התוצאות, אבל ארשום את הבלוקים שנראו לי חשובים גם על פי ה-manual לפיענוח (כמובן שהסתכלתי בו רק אחרי שסיימתי למלא את השאלון). מדדי דיסוציאציה: MID score: 38.2 mini MID score: 38.9 Severe dissociation: 133 of 168 Dissociative symptoms: 23 of 23 I have DID scale: 17.5 I have parts scale: 46.7 Amnesia symptoms: 26 of 31 Mean amnesia score: 36.1 מדדי תוקף: Defensiveness: 0 of 12 Rare symptoms: 0 of 12 Emotional suffering: 8 of 12 Attention seeking: 0 of 12 Factitious behavior: 1 of 7 BPD index: 7.6 קריטריון A: סימפטומים דיסוציאטיביים כלליים, 6 מתוך 6 קריטריון B: תופעות דיסוציאטיביות חלקיות (Intrusions), 11 מתוך 11 קריטריון C: תופעות דיסוציאטיביות מלאות (אמנזיה), 6 מתוך 6 שורות סיכום: Explicit Post-Traumatic Stress: Post-Traumatic Stress Disorder Pathological Dissociation: Dissociative Identity Disorder Somatization: Clinically insignificant (or no) somatization reported BPD Traits: Clinically insignificant (or no) borderline traits reported A MID Score of 31-40: Many cases of PTSD, DDNOS-1b/OSDD-1, and DID fall within this range. The test-taker's validity scores are well within acceptable limits. כאמור, התופעות הקיצוניות מפריעות לי פחות או יותר שנה, ולפניהן יש רק פערי זיכרון מתונים יותר. לאחרונה, בעקבות פגיעה בלימודיי התחלתי לחפש על זה עוד. לא פניתי לעזרה מקצועית מכמה סיבות. ראשית, כי אני מבולבלת ודואגת, והמנגנון הראשוני שלי להרגיע את עצמי הוא לנסות לחשוב על דברים בבהירות ולאסוף כמה שיותר נתונים. כמו שאפשר לראות בהודעה הזאת, אספתי הרבה נתונים. סיבה נוספת היא שאני ביישנית יחסית ומאוד מביך אותי לנהל שיחה פנים מול פנים, בעיקר עם אדם זר. זו אחת הסיבות שלא הלכתי לטיפול פסיכולוגי אחרי הצבא למרות האבחנה של OCD. אשמח לדעת: מה דעתך על פי הנתונים הללו? האם יש חומרי קריאה נוספים שכדאי לי לגשת אליהם מהבית לפני שאני עושה את הצעד של פנייה לגורם חיצוני? האם עליי לחשוש מפני DID? או מפני הפרעה דיסוציאטיבית אחרת? (למשל OSDD?) האם ניתן להסביר את הסימפטומים במלואם על ידי התרופות לשינה? אציין שאני מאוד חוששת להפסיק אותן כי מאוד קשה גם ברמה הפיזית וגם ברמה הנפשית לישון כל כך מעט, ועד שהגעתי לכדורים האלו התנסיתי בלפחות 12 סוגי כדורים שלא עזרו לי כלל. האם יש לך רעיון לכיוון אבחנתי אחר? כמו כן, במידה ולדעתך כן מדובר בהפרעה דיסוציאטיבית כלשהו, האם ניתן לקבל טיפול מבלי להתאשפז? האם רופאים ופסיכיאטרים בארץ מכירים בהפרעות מהסוג הזה? הבנתי שישנם רופאים שבכלל לא מאמינים בקיום של ההפרעות הללו למרות שהן נכללות ב-DSM. כמו כן, האם ידוע לך על מטפלים מומחים להפרעות מהסוג הזה, שפועלים מחוץ למסגרת אישפוזית? (שלהבנתי לעתים נוטה לעשות יותר נזק מאשר תועלת, ואני ממש לא חושבת שהמקום שלי הוא במסגרת כזאת). מצטערת על ההודעה הארוכה, ניסיתי להיות אינפורמטיבית עד כמה שאפשר. אודה לתשובתך, תמנון.