חרדות
פורום חרדה
גולשים יקרים, מענה לשאלות חדשות יתאפשר במגוון הפורומים האחרים.
חרדות אלמונית 05/10/2019 | 18:42ד"ר שלום? ב2013 התחלתי טיפול תרופתי בציפרלקס עקב התפרצות של חרדה קשה של תחושת ניתוק של כ10 מג ליום ולמעשה טיפול תרופתי זה היה כטיפול קבוע. טיפול זה הביא להטבה במצבי והביא להיעלמות התופעה ולתפקוד נורמטיבי אך במהלך השנים הרגשתי כי תופעות הלוואי של הכדור עייפות,אפתיה בחילות פגעו לי בתפקוד ברמה מסויימת ולפני כחצי שנה הגעתי להבנה שאני מעוניינת לעבור לטיפול טבעי בחרדות (תוספי תזונה,צמחים וכדומה) והרגשתי שאני על הדרך הנכונה. לפני כחצי שהה הפסקתי את הציפרלקס בהדרגה ועברתי את תקופת הגמילה בהצלחה מה שנקרא, התגברתי על תופעות הלוואי באמצעות תמיכה רגשית. הרגשתי טוב עם עצמי, הרגשתי שאני חוזרת לחיות מה שנקרא, הרגשתי שסוף סוף כל האפשרויות פתוחות בפניי ושאני סוף סוף חופשייה ולא תלויה בכדור כימי שמשחק לי ברגשות. אך לצערי הרב הרגשתי עם הזמן לאט לאט שאני מתחילה להיות מוצפת רגשית, מתקשה לקבל החלטות, מתחילה להרגיש שוב חסרת ביטחון, מרגישה מבולבלת, מתחילה להיות שוב אובססיבית ועם מחשבות טורדניות בלתי פוסקות וניסיתי להלחם בהן אבל ללא הצלחה. הרגשתי שאני לאט לאט יוצאת מאיזון וככה בהדרגה לאורך כל החצי שנה האחרונה שהייתה לא פשוטה עבורי. מעבר ממקום עבודה, שינויים תזונתיים שאני עדיין לא מצליחה להתמודד איתם, אובדן במשפחה - מות סבי וסבתי שקרו אחד אחרי השני, בחירת תחום לימודים, גם כל הזמן הייתי עסוקה בלנסות להפוך הכל למושלם, בעיקר בעצמי. הרגשתי שאני רוצה לנסות לברוח, אם זה לאקס הקודם, אם זה לבזבז כסף על קניות, אם זה ללכת לישון... הרגשתי שהמצב לאט לאט מחמיר ולמעשה לפני כשבוע כנראה שהנפש כבר לא יכלה לשאת את הכל התעוררתי בבוקר והרגשתי שוב את אותה הרגשה של הניתוק, שאולי הכל לא אמיתי, התחלתי להתעסק בשאלות כמו האם הסביבה באמת אמיתית? האם אני באמת נוכחת? ובוחן המציאות נשאר תקין, אני מודעת באופן מלא למה שעובר עליי ומתקשרת עם הסביבה ומבצעת פעולות באופן אוטמטי. באותו בוקר כשזה קרה לי פניתי למרכז לבריאות הנפש כי הרגשתי שאני חייבת עזרה ושם ראה אותי פסיכיאטר שהמליץ לחזור לציפרלקס ולמעקב פסיכיאטרי בהקדם. בנוסף הרופא רשם לי קלונקס 0.5 מג להרגעה בעת הצורך. כרגע אני לוקחת כבר מעל לשבוע ציפרלקס,לפי ההנחיות של הפסיכיאטרים הדחופים שראו אותי התחלתי עם 5 מג שבוע והעליתי מינון ל10 מג וכרגע אמנם אני פחות עם פאניקה אך אני עדיין עם אותה תחושה של תהיות האם הכל אמיתי, תחושה של ניתוק, תחושה של חרדה חברתית- לא מסוגלת לצאת מהבית שמא יקרה לי התקף חרדה כמו שקרה לי בערב החג כשנסענו לבית של סבא וסבתא זל לעשות את החג וברכב התחלתי להרגיש שמשהו לא בסדר איתי ובכניסה לבית הרגשתי שאני כאלו לא מזהה את הסביבה ושאני עומדת להתעלף ועם לחץ נוראי בראש. לילה לפני לא ישנתי כלל ויכול להיות שזה היה תוצאה של זה אך ברור לי שזה גם חלק מהתחושה של הניתוק. אני כרגע סובלת מבחילות וחוסר נוחות בבטן, כאבי ראש ועייפות נוראית. עברתי לקחת את הכדור סמוך לשינה כי הוא מרדים אבל ההרגשה עדיין נוראית. אני כרגע בבית, חוששת לצאת וחוששת מאוד מהסביבה הפחות מוכרת שהיא לא המשפחה ומרגישה חרדה מאוד מהמצב. למעשה בגין הדה ריאליזציה שחוויתי ב2013 התחלתי עם הציפרלקס שהביאו עם הזמן להטבה אך גם גרמו לי לטווח הארוך לתופעות לוואי לא נעימות שגרמו לי לרצות להפסיק ולהתחיל לחיות באמת. מרגישה שאני חוזרת לאותה נקודת התחלה, לכל הפחדים, כל החרדות, פתאום החרדה החברתית שאבחנו לי בגיל צעיר (13) מתחילה שוב, מרגישה חסרת אונים, חוששת שוב להיות תלוייה בכדורים ולסבול שוב מתופעות הלוואי שגרמו לי לא להרגיש, לבחילות, לעייפות שמקשה על התפקוד. הרגשתי שאני בדרך הנכונה ושאני מצליחה להגמל מהכדור תוך כדי שאני לוקחת בחשבון שזהו תהליך לא קצר והרגשתי שניצחתי.איני יודעת מה לעשות, מצד אחד חוששת להפסיק עם הכדור ומצד שני רוצה להגיע לשלב שבו אוכל להפסיק ובמקום הכדור אהיה נתמכת באופן טבעי. כעת ממתינה לפגישה אצל הפסיכיאטר באמצע החודש, ועד אז אני מלאת חששות שאצטרך שוב להכנס לסיפור הזה של כדורים, ביטוח לאומי, שוב להיות חסרת רגשות ולא להיות אני. חוששת נורא להיות תקועה עם התחושה של הניתוק, עם החרדות הבלתי פוסקות שהחלו לפני כשבוע לגבי תהיה אם הכל אמיתי. חוששת מהכל.
תשובת מומחה חרדות ד"ר יששכר הרמן 09/10/2019 | 19:11מה שאת מתארת הוא הפרעת חרדה המציקה לך כבר שנים רבות. משבשת את איכות החיים, ומאיימת לפגום בתפקוד הרגיל שלך. הפרעת חרדה פוגעת בהרבה מאד אנשים (סקר ב- 2012 הראה כי כ- 5% מהאוכלוסייה בישראל) סובלים מהפרעת חרדה. ניתן להעריך כי השיעור כנראה גבוה יותר. הפרעת חרדה היא הפרעה המופיעה בכל גיל בחיים. בלמעלה ממחצית המקרים היא נוטה להישאר, ולקבל מהלך ממושך של שנים רבות, עם תקופות של הרעה, ותקופות של הקלה יחסית. טיפולים פסיכולוגיים ב- CBT יכולים לתת כלים טובים מאד להלחם בהימנעויות שהחרדה גורמת, ואף להפחית את החרדה, אבל לצערנו זה כרוך במאבק בלתי פוסק ומאד מייגע רק כדי להמשיך לתפקד באופן תקין. יש מיעוט שמצליחים להעזר בכלים שנותן ה- CBT, ולהגיע לאיזון תקין, אך רבים מאד לא מצליחים בכך מסיבות שונות. הטיפול היעיל ביותר בהפרעת החרדה הוא בתרופות נוגדות דיכאון (SSRI, או SNRI). תרופות אלו אינן ממכרות, והן לרוב יעילות מאד ויכולות לסלק את החרדה ולאפשר תפקוד ואיכות חיים. פעמים רבות יש להיעזר בהן לתקופה ממושכת, אפילו לשנים, כיוון שהתרופות אינן יכולות לרפא את החרדה, אלא רק לסלק את הסימנים ואת הסבל. טיפולים בתרופות מרגיעות כמו ואבן אינם מומלצים, על אף ההקלה המהירה שהן נותנות, כי השפעת התרופה המרגיעה נוטה לדעוך מהר, ואז יש צורך להעלות מינון, ובמקרים רבים מגיעים להתמכרות. חרדה הנמשכת ולא מטופלת נוטה להחמיר, לפגום באיכות החיים יותר ויותר ולפגום בתפקוד, גרוע מכך ללא טיפול החרדה מתקבעת, ואז קשה יותר לטפל בה, ובמקרים רבי זה גורר החמרה בצורה של דיכאון. הטיפול התרופתי יכול במקרים רבים למנוע את כל הסיבוכים האלה. ועוד משהו: הרבה מקרב הסובלים מחרדה הנרתעים מהטיפול התרופתי השמרני מחפשים תחליף, ונופלים בפח של ה"טיפולים הטבעיים". יש מבחר עצום של טיפולים הנושאים כותרת של "טיפול טבעי". המשותף לטיפולים הטבעיים הוא שאין הוכחה מדעית ברורה ליעילותם. גרוע מכך, אין הוכחה ברורה לכך שהם בטוחים יותר. מסיבות שונות יש בציבור דעה שגויה כאילו טיפולים טבעיים הם בטוחים ויעילים יותר. בעוד שהאמת היא הפוכה. הטיפולים הנמכרים תחת הכותרת "טבעי" הם ללא פיקוח, רובם המכריע כלל אינו יעיל, ויש ביניהם שהם מסוכנים ממש. במקרים לא מעטים מדובר בהונאת הציבור, ויש פעילות אכיפה כנגדם (אמנם אכיפה שאינה מספקת ולא מספיק יעילה בשמירה על בריאות הציבור). מצער לראות כי יש רבים כמוך המחזיקים בדעה השגויה מאד שכדורים זה משהו "כימי" ש"משחק לך במוח". עמדה שגויה זו מנוצחת היטב ע"י שלל השרלטנים המוכרים את התכשירים הנמכרים תחת שם הקוד "טבעי". הטענה המטופשת ש"כדורים דופקים את המוח" מוכרת לי לעייפה. מדובר בטענה שאין לה בסיס במציאות, אבל היא מקודמת ע"י כאלו הדוגלים ברפואה "טבעית". האמת היא כמובן הפוכה לחלוטין. כדי שחברת תרופות תקבל רישיון להפיץ משהו כתרופה, היא מחוייבת להשקיע עשרות מיליוני דולרים במחקרים מדעיים מבוקרים ולהראות שני דברים: כי הדבר שהם מציעים כתרופה הוא 1) אכן יעיל 2) (חשוב עוד יותר) להראות שזה בטוח. ברגע שיש סימן כלשהו לנזק ממשי הליך המחקר מופסק, ואם התרופה כבר קיבלה אישור - האישור נלקח והתרופה מורחקת מהציבור. יש לכך דוגמאות רבות, ואציין רק אחת: לפני כ- 10 שנים הוציאה חברת תרופות פטנט על חומר שחסם קולטני קנביס במוח והראה כי זה יכול לשמש תרופה להרזיה. כמה שנים אח"כ זה הוצא משימוש כי הראו שבאחוז קטן זה גרם לדיכאון. מצד שני מצדדי התרופות האלטרנטיביות וה"טבעיות" מבססים את טענותיהם ללא הוכחה מדעית. יש הממציאים מחקרים, יש שמראים מחקרים גרועים, אשר לאחר ניתוח של אנשי מקצוע רואים היכן הטעות שבהם. כל פעם שמישהו מנסה למכור לי משהו טבעי אני מחפש היכן הרמאות (וכמעט תמיד מוצא אותה די מהר, בגלל הניסיון הרב שיש לי). יש מעט מאד חומרים טבעים שאכן יכולים לשמש כתרופות כי הם באמת יעילים, ובטוחים. צריך הרבה ידע כדי לדעת מה נכון ומה לא. עצתי לך חד משמעית - חזרי לטיפול השמרני המקובל, התרחקי מהרמאויות של טיפולים טבעיים כמו ממגפה. זה יאפשר לך להפטר מהדראליזציה שאת סובלת ממנה וגם מהחרדה.
לגבי cbtסיביטיסטית 10/10/2019 | 18:08לגבי cbt גם לפי מחקרים וגם מנסיון אישי זהו טיפול מאוד יעיל ואין לשלול אותו. לפני מספר חודשים עברתי התקף חרדה קשה. הייתי במצב שלא מסוגלת לקום מהמיטה חולשה נוראית, נימול בגפיים, כאבים בחזה ברמה של מינימום התקף לב, אי שקט נפשי ולא הייתי מסוגלת לא לאכול דבר במשך ימים ובקושי אפילו הצלחתי ללגום מים, לא יכולתי ללכת לעבודה לא לתפקד, אפילו לא לתקשר עם אנשים. בקיצור כל הסימפטומים וזה נמשך ימים והיה מלווה גם בדיכאון פחד ומצוקה קשה מאוד.. לא חשבתי שאצא מזה ואני בטוחה שאילו הלכתי לפסיכיאטר היה רושם לי כדורים בלי לחשוב פעמיים בהתחשב במצב הנוראי שהייתי בו. פניתי לפסיכולוג לטיפול cbt והייתי סקפטית מאוד לגבי היעילות שלו. נכון זה לא היה קל, נכון שזה היה תהליך ודרש הרבה עבודה עצמית נכון שהחרדה לא נעלמה בבת אחת אלא בהדרגה ובמהלך הטיפול כן הייתה מועקה בחזה מידי פעם אבל התסמינים האלה נעלמו בהדרגה אחד אחרי השני. כיום אני חצי שנה מאז אותו אירוע שלא חשבתי שאצא ממנו, בלי תרופות ובלי חרדה בכלל.האם אני חסינה בפני חרדות או חזקה יותר מרב האנשים? כמובן שלא, כמובן שיתכן שהכל יחזור אבל אז לא אהסס לפנות שוב לעזרה אני לא מפחדת יותר מהחרדה. הטיפול לא מבטיח פתרונות קסם ולא מבטיח ערובה לכלום אבל מקריאה בפורום הבנתי שכנראה גם התרופות לא במאה אחוז (אני לא שוללת ויודעת שהן עוזרות להרבה אנשים).ואז גם שאלתי את עצמי איפה עובר הגבול בין חרדה שצריכה להיות מטופלת תרופתית לבין חרדה שפסיכולוג יכול לטפל בה? אולי זה תלוי באיש המקצוע שפנית אליו? תנו הזדמנות לטיפול סיביטי הטיפול הציל את חיי. גם אנשים שלוקחים תרופות יכולים להיעזר בו והוא יחזק את ההשפעה שלהם וכך יעזרו לעצמם יותר. גם אם לא יחלימו יוכלו לחיות בשלום עם החרדה. לדעתי זה משהו שגם פסיכיאטרים לדעתי צריכים לעסוק בו ולעזור למטופלים. אני אשמח אם ד"ר הרמן יגיב לדברי.
חרדה ותחושת ניתוקרעות 10/10/2019 | 19:02היי סיביטיסטית, מודה לך על ההיענות אני מוכנה לתת לטיפול מסוג זה הזדמנות מאחר וברור לי שהתרופות רק מטפלות בסיפטמום ולא בשורש הבעיה. אני כעת ממתינה לפגישה אצל הפסיכיאטר ומקווה שזה יהיה עיקר הטיפול המומלץ. לגבי החרדה שאני סובלת ממנה כרגע, מה זה יכול להיות? אני כבר מעל לשבועיים נמצאת במצב הזה של הניתוק.זה התחיל בריחוף ובחוסר ריכוז ולאחר מכן התעוררתי בבוקר עם התקף חרדה והרגשתי מוזר. המחשבה וההרגשה הבלתי פוסקת שאולי הכל לא אמיתי למרות שאני רואה ושומעת ומגיבה באופן אוטומטי, התחושה הזו שאני פה ולא פה, אני מרגישה נורא מעורערת וחוששת נורא לצאת מהבית בגלל זה מהחשש שהתחושה של הניתוק תתעצם יותר ממה שהיא עכשיו. אני לא יודעת אם זו הפרעה אמיתית או רק מחשבה שהפכה למציאות וכרגע היא מנהלת אותי בכל יום.
לגבי cbtסיביטיסטית 10/10/2019 | 19:40אני לא מכירה את הסימפטום הזה של ריחוף וניתוק.אבל אני מכירה מקרוב את הסבל שאת חווה ואני מאחלת לך מכל הלב שתצאי מזה. כמובן שצריך לסמוך על אנשי מקצוע ובשום אופן לא להתמודד עם הדברים לבד. אני לא שוללת תרופות ואין לי דבר נגד פסיכיאטרים אבל לדעתי אם החלטת להפסיק טיפול תרופתי על דעת עצמך מסיבה זו או אחרת אז כדאי לעשות את זה במקביל לטיפול cbt ואולי גם תחת פיקוח של הפסיכיאטר שטיפל בך ככה תוכלי להתמודד יותר עם הסימפטומים של החרדה ולא תרגישי שאת לבד בתוך זה. אין לי דבר נגד פסיכיאטרים ולא נגד תרופות, אני יודעת היטב שהן עוזרות להמון אנשים לתפקד.אני לא פסיכיאטרית ולא פסיכולוגית אני מדברת נטו מתוך החוויה האישית שלי עם טיפול סיביטי אחרי שהייתי במצב קשה וחסר אונים.נכון זה דורש המון עבודה עצמית ועד היום אני ממשיכה לתרגל וליישם מה שלקחתי מהטיפול אבל אני נקייה מחרדות גם אם יש פחד שיחזור אני מוכנה לקראת זה. לדעתי זה טיפול חשוב ויעיל שכל אדם שסובל מחרדות חייב לנסות. עם או בלי טיפול תרופתי. אבל בכל מקרה כן לפנות לעזרה ולא להתמודד לבד. ואם החלטת להיעזר בטיפול אז חשוב לבחור מטפל שעבר הכשרה והוא מומחה בתחום הסיביטי. מאחלת לך שנה טובה ורק בריאות .

פורומים נוספים בתחום
פורוםטיפולי פוריות
פורום טיפולי פוריות מנוהל ע"י פרופ' יעקב אשכנזי, מומחה בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית. היכנסו עכשיו והתייעצו עם מומחה/ית!
לפורום טיפולי פוריותפורוםהריון ולידה
פורום הריון ולידה ניתן להתייעץ עם ד"ר עמנואל אטלי, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום הריון ולידהפורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום פסיכיאטריהפורוםגניקולוגיה
בפורום גינקולוגיה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום גניקולוגיהפורוםגסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים
בפורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדיםפורוםחרדה
בפורום חרדה ניתן להתרשם ממידע קודם, שאלות גולשים ותשובות מקצועיות. אם ברצונך לשאול שאלה, ניתן להיכנס למגוון הפורומים האחרים באתר המנוהלים על ידי מיטב המומחים/ות.
לפורום חרדה
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
ד"ר עמנואל אטלי
מערכת אינפומד