דלג לתוכן

שאלה

אחותי התאומה ואני איבדנו בהדרגה את חוש הריח והטעם. במהלך התקופה עברה אחותי, בהמלצת רופא, ניתוח להסרת פוליפים, אבל לצערנו, זה לא הועיל בנוגע לטעם ולריח. אתמול רופא נוסף המליץ לנו לפנות לרופא נוירולוג, ואמר כי שם ללא ספק נמצא את הפתרון. נשמח אם תוכלו ל

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/12/2008 תאריך עדכון: 23/09/2013
2 דקות קריאה

תשובה:

הפרעות בחוש הריח והטעם עשויות לנבוע מגורמים שונים, ולכן ברבים מן המקרים יש צורך בהערכה רב-תחומית, הכוללת את רופא המשפחה, רופא אף-אוזן-גרון (אני מניחה שהוא זה שהמליץ על כריתת הפוליפים), נוירולוג, רופא אלרגיה ורופא שיניים. השכיחות של הפרעה בחוש הריח עולה עם הגיל, ולפי הערכות שונות, ל-50% מן האנשים מעל גיל 60 יש ירידה בחוש הריח. הגורמים האפשריים לאיבוד הדרגתי של חוש הריח והטעם כוללים נזלת אלרגית, פוליפים באף, זיהום ויראלי במערכת הנשימה העליונה שעשוי לגרום לפגיעה קבועה או חולפת בחוש הריח, שימוש בתרופות (ביניהן תרופות הנמצאות בשימוש שכיח, כמו תרופות מסוימות נגד יתר לחץ דם או סוגי אנטיביוטיקה שונים), חבלות ראש, חשיפה לכימיקלים במקום העבודה, עישון וצריכת אלכוהול. סיבות נוספות הן מחלת שיוגרן (Sjogren, דלקת הגורמת להרס בבלוטות הרוק והדמעות, ולכן ליובש בפה הגורם לשינוי בטעם), ובמקרים נדירים גם סוכרת ותת-פעילות של בלוטת התריס. גם חסרים תזונתיים, בעיקר חסרים של ויטמינים (למשל B12) עשויים לפגוע בחוש הריח. במסגרת הערכת הבעיה יש להיבדק על ידי רופא אף-אוזן-גרון, שיבדוק את חלל האף ואת הסינוסים, משום שמחלות באיברים אלה פוגעות לעתים קרובות בחוש הטעם והריח. נחוצה גם בדיקה נוירולוגית, כדי לראות אם יש ממצאים נוירולוגיים נוספים. לרופא המומחה לאלרגיה תפקיד בהערכת נזלת אלרגית ולא אלרגית, וכן בהערכת רגישות יתר לחומרים בבית ובמקום העבודה. גם יש להעריך את מצב חלל הפה, משום שמחלות וזיהומים בחלל הפה עשויים להשפיע על חוש הטעם. ד"ר ליה עשת - אינפומד

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' שגיא חיימוביץ
פרופ' שגיא חיימוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
פרופ' דוד מרגל
פרופ' דוד מרגל אורולוגיה
ד"ר אליעד קרין
ד"ר אליעד קרין כירורגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו