הידבקות בהפטיטיס C והטיפולים הקיימים
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 27. בעקבות בדיקה שהצביעה על כך שאחותי נשאית של הפטיטיס C, ערכתי בדיקות דם ולהלן התוצאות: HEPATITIS C Ab NEGATIVE, HEPATITIS Bc Ab TOT NEGATIVE, HEPATITIS Bs Ag NEGATIVE (הבדיקה בוצעה פעמיים) HCV RNA Quantitative התגלה HCV RNA אני מתראה

תשובה:
בדיקתך מעידה שאת נשאית של הפטיטיס C. בדיקת HCV RNA מזהה חלקיקים של הווירוס בדם והתתוצאה אצלך חיובית. בתור ביולוגית את יודעת שאין מאה אחוז, תמיד תיתכן טעות, אך הסיכוי קלוש ביותר. תוצאות בדיקת הנוגדנים נגד הפטיטיס C HEPATITIS C Ab שליליות. כולות להיות לכך כמה סיבות. ב-5% מהחולים או הנשאים של הפטיטיס C אין זיהוי של נוגדן בדם באף שלב של המחלה. סיבה נוספת היא הידבקות חדשה בהפטיטיס C, שעדיין לא נוצרו נוגדנים בעקבותיה. סיבה נדירה היא הידבקות בהפטיטיס C באדם שמערכת החיסון שלו מדוכאת (למשל נשא HIV) ואינה מייצרת נוגדנים. בכל מקרה, נוכחות של RNA של הווירוס בדם מאפשרת אבחנה חד-משמעית, וקיומם או היעדרם של נוגדנים אינו משנה את האבחנה. ההידבקות בהפטיטיס C מתרחשת על ידי מגע עם דם נגוע (למשל קבלת מנת דם נגועה, טיפול שיניים או ניתוח כלשהו בכלים לא מחוטאים, שיתוף מחטים בקרב מזריקי סמים), על ידי מגע מיני, ומאם לעוברה. חיבוק ונשיקה אינם מעבירים הפטיטיס C. ככל הנראה את ואחותך נדבקתן מאותו מקור. יתכן שאמכן נשאית ושהיא הדביקה אתכן. ברוב המקרים לא יודעים מהו מקור ההידבקות. עבודתך במעבדה יכולה, באופן תיאורטי, לגרום לתוצאה חיובית מוטעית בבדיקת ה- PCR, אם חלקיקים של וירוס דמוי הפטיטיס C חדרו לדמך, אך הסיכוי לכך אפסי. הטיפול בהפטיטיס C נועד למנוע מחלה כרונית והופעה של שחמת. הטיפול הוא באינטרפרון אלפא משולב עם ריבאוירין. לרוב יש צורך בביופסיה כדי לקבוע את חומרת המחלה ולצורך מעקב אחרי תגובה לטיפול. במקרים קלים (החומרה נקבכת בדרך כלל לפי ביופסיה) אין צורך בטיפול אלא במעקב בלבד. בזמן הטיפול, שיכול להימשך עד חצי שנה, אסור להיכנס להריון כיוון שהתרופות גורמות למומים בעובר. פני בהקדם למומחה למחלות כבד על מנת להשלים את הבירור והטיפול. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד