תופעת לוואי של רעד עם נטילת ליתיום וקלופיקסול
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אבא שלי סובל ממניה דפרסיה, ומטופל בליתיום וקלופיקסול במינון 12.5 מ"ג. זמן רב הוא סובל מרעד ביד אחת. הרופא שלו טוען שאין שום קשר בין רעד לבין התרופות שהוא נוטל, אך אבי נבדק גם אצל נוירולוג, וגם לא נמצאה בעיה של פרקינסון. ממה נובע הרעד?

תשובה:
לתרופה ליתיום, הניתנת כתרופה אנטי-מאנית במחלה בי-פולארית, יש לא מעט תופעות לוואי נוירולוגיות (על מערכת העצבים). תופעת הלוואי השכיחה ביותר במערכת העצבית היא רעד בידיים, המופיע בעד 50% מהחולים המטופלים בליתיום, גם כאשר רמות הליתיום בדם הן בגדר הנורמה. תרופות ממשפחת חוסמי הבטא הוכחו כיעילות לטיפול ברעד הנגרם מליתיום. גם לתרופה קלופיקסול, או Zuclopenthixol ישנה תופעת לוואי אפשרית של רעד (במסגרת משפחה של תופעות לוואי על מערכת העצבים הנקראות אקסטראפירמידליות) המופיעה בעד 30% מהמטופלים. לרעד של הידיים יכולות להיות גם סיבות אחרות, כולל תופעות לוואי של תרופות אחרות, פרקינסון ומחלות נוירולוגיות אחרות, הפרעה ברמת הסוכר בדם, הפרעה בתפקוד בלוטת התריס ועוד. נהוג לבצע בדיקות דם כלליות, בדיקת רמת אלכוהול, רמת סוכר, תפקודי בלוטת התריס, תפקודי כבד ובדיקת נחושת וצרולופלזמין בדם. נהוג גם לבדוק את רמת הנחושת בשתן. אם חושדים במחלות מסוימות או בגידולים, אפשר להעזר בבדיקת CT או בבדיקת MRI כדי לשלול אותן. אני מציעה לכם לשוב ולהיוועץ בנוירולוג או בפסיכיאטר המטפל בסוגיה זו. בברכה, ד"ר טלי צ’רנוביצקי - אינפומד