דלקות גרון חוזרות - הטיפול
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אופיינתי כסובלת מדלקת גרון חיידקית כרונית לאחר שחליתי ארבע פעמים בארבעה חודשים רצופים. כל טיפול היה טיפול אנטיביוטי בין שבוע ל- 10 ימים (כל פעם אנטיביוטיקה שונה מקבוצת הפניצילין). בפעם החמישית קיבלתי טיפול אנטיביוטי למשך 10 ימים וטיפול מונע - גם כן

תשובה:
דלקת גרון חיידקית נגרמת בד"כ ע"י חיידק הסטרפטוקוקוס (Group A) . הזיהום בחיידק מתבטא בכאבי גרון, חום, הגדלת בלוטות לימפה תת- לסתיות, אודם ותפליט מוגלתי בלוע. אבחנה סופית הינה במשטח גרון המוכיח את קיומו של החיידק. הזיהום נפוץ מאד בילדים ומחייב טיפול אנטיביוטי בן 10 ימים על מנת למנוע סיבוכים, כגון קדחת שגרונית. כמו כן סיבוכים מקומיים רבים יכולים להתפתח, בהם החיידק מתפשט לרקמות הסמוכות (כגון סינוסיטיס, אבצס סביב השקדים, דלקת האוזן התיכונה, דלקת קרום המוח ועוד). אירועים חוזרים ותכופים כמו שאת מתארת, גם הם מחייבים טיפול אנטיביוטי, כפי שקיבלת. מאידך לא ניתן לטפל באדם באנטיביוטיקה ללא הפסקה. סדר הדברים הוא כפי שהסבירו לך. ראשית מטפלים בכל זיהום חריף באנטיביוטיקה למשך 10 ימים. אם תכיפות הזיהומים גבוהה מדי (מספר פעמים ב 3-4 חודשים), על אף טיפול מלא בכל התקף, ההמלצה היא ניסיון טיפול מניעתי בן כחודשיים. בטיפול זה המטופל נוטל אנטיביוטיקה במינון נמוך יותר מהמינון הטיפולי במטרה למנוע את התפתחות הזיהום החריף. באם ניסיון טיפול זה הצליח להכניס את האדם לתקופה שקטה ארוכה, הטיפול מסתיים עד להופעה חוזרת של הזיהום, אם בכלל. במקרה בו הטיפול המניעתי לא הועיל, מגיעים לכריתת שקדים, וזאת על מנת למנוע את הזיהומים החוזרים ואת הטיפולים החוזרים בכמויות גדולות של אנטיביוטיקה. יש לציין כי גם כריתת שקדים אינה מעלימה לחלוטין את הסיכון להתפתחות דלקת גרון חיידקית, אולם מקטינה אותו באופן משמעותי. לשאלתך השניה, אכן טיפול ממושך באנטיביוטיקה יכול להוביל לפגיעה בפלורה (סביבת חיים) הטבעית של החיידקים בריריות השונות בגוף, כגון בפה, במערכת העיכול ובנרתיק. היום ההמלצה היא טיפול בתכשירים פרוביוטיים על מנת להקטין את הנזק למערכת העיכול. במקרה של מטופלת הסובלת מזיהומים פטרייתיים בנרתיק (ברוב המקרים פטריה בשם קנדידה) כתוצאה מטיפול אנטיביוטי ממושך, מומלץ שימוש מניעתי (עוד טרם הופעת הסימפטומים הנרתיקיים) בתכשירים נוגדי פטריות מקומיים. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד