מתחת לבלוטת התריס ישנן 4 בלוטות קטנות מאוד. מה תפקידן ומהן תופעות הלווא
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

מתחת לבלוטת התריס ישנן 4 בלוטות קטנות מאוד. מה תפקידן ומהן תופעות הלוואי שלהן בזמן תפקוד לקוי ? האם סידן גבוה מצביע על ליקוי ? אני מאובחנת במחלת השימוטו.

תשובה:
בלוטות הפאראתירואיד (יותרת בלוטת התריס) הן 4 בלוטות קטנות שגודלן וצורתן התקינה היא כגרגר אורז. הבלוטות ממוקמות מאחורי בלוטת התריס ומייצרות את הורמון הפאראתירואיד, שיש לו תפקיד מרכזי במשק הסידן בגוף. הבלוטות חשובות לאיזון רמת הסידן בדם; ברגע שהרמה יורדת מעט, הבלוטות מפרישות את ההורמון, אשר משפיע על שחרור סידן מהעצם לדם ומגביר את ספיגתו במעי, ורמת הסידן בדם עולה בחזרה. אין לבלוטות קשר עם בלוטת התריס מלבד היותן שכנות. סידן גבוה עשוי להצביע על תפקוד יתר של הבלוטות, מצב הקרוי היפרפאראתירואידיזם. דבר זה נגרם בדרך כלל מהתפתחות גידול שפיר באחת מהבלוטות, ומצריך הוצאה כירורגית. לרוב העליה ברמת הסידן היא ללא תסמינים, אולם ייתכנו תחושת צמא, השתנה מוגברת, כיבי קיבה, , אבני כליות דלקת לבלב, ספיגת עצם מוגברת מן העצמות, כאבי עצמות ושברים. האבחנה נעשית בבבדיקות דם, ובמיפוי מיוחד. לקריאה נוספת: http://www.parathyroid.com/parathyroid.htm