בדיקת סידן בדם (Blood Calcium - Ca)
הסידן הוא יסוד כימי חיוני לגוף. רמה תקינה בדם חיונית לתפקוד כל תאי הגוף, במיוחד המוח, השרירים והלב. הסידן מגיע לגוף מהמזון אותו אנו אוכלים ונספג ממערכת העיכול לדם. בדם חלק מהסידן נכנס לתוך התאים.
הסידן נאגר בעצמות ועודפי הסידן מופרשים לשתן. מאזן הסידן בגוף מווסת ע"י מספר הורמונים, שהעיקריים שבהם הם PTH (Parathyroid Hormone, הורמון בלוטת יותרת התריס) וויטמין D.
ה-PTH מופרש מ-4 בלוטות יותרת התריס הממוקמת בחלק האחורי של בלוטת התריס. ויטמין D נוצר בעור מכולסטרול בתגובה לחשיפה לשמש, וניתן גם לקבלו מהמזון.
אוכלוסיות בסיכון
בדיקת סידן בדם אינה כרוכה בסיכון מעבר לסיכון הכרוך בבדיקת דם שגרתית.
מחלות קשורות
עודף סידן בדם (היפרקלצמיה), חסר סידן בדם (היפוקלצמיה), היפרקלצמיה היפוקלציאוריה משפחתית, אי ספיקת כליות, יתר פעילות של יותרת התריס (היפרפראתירודיזם).
מתי עושים את הבדיקה?
כבדיקה שגרתית באנשים ללא תלונות לגילוי מוקדם של הפרעות במאזן הסידן.
כאשר יש חשד למצב של עודף סידן (היפרקלצמיה) או חסר סידן (היפוקלצמיה) בדם, על פי תלונות, או בחשד לדלקת של הלבלב, בעיות בעצמות או הפרעות מסוימות באק"ג.
על מנת לעקוב אחר אפקטיביות הטיפול במצבים של הפרעות במאזן הסידן
לאחר ניתוח באיזור הצוואר (למשל, כריתת בלוטת תריס בשל גידול)
רמת סידן בדם אינה משקפת אם אתם אוכלים מספיק סידן או אתם סובלים מאוסטיאופורוזיס, לשם כך קיימת בדיקת צפיפות עצם.
איך להתכונן לבדיקה?
12 שעות לפני בדיקת סידן בדם אין ליטול תוספי סידן.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת סידן בדם מתבצעת כבדיקת דם שגרתית.
אחרי הבדיקה
ללא הנחיות מיוחדות.
פענוח תוצאות
קיימות שתי רמות של סידן בדם. רמת סידן כולל ורמת סידן חופשי (Ionized Calcium).
בגלל ש-50% מהכמות של סידן בדם קשור לאלבומין (חלבון הנמצא בדם), רמה גבוהה או נמוכה של אלבומין יכולה לשנות את רמת הסידן הכולל הנמדדת.
מבחינה תפקודית הסידן החופשי הוא שפעיל, ולכן במצבים שיש הפרעה ברמת הסידן הכולל, שהיא הבדיקה הנפוצה והרוטינית, בודקים את רמת הסידן החופשי.
ערכים תקינים של רמת סידן כוללת (Ca):
מבוגרים: 8.7-10.2 מ"ג/ד"ל או 2.2-2.6 ממול/ל
ילדים: 7.6-10.8 מ"ג/ד"ל או 1.9-2.7 ממול/ל
ערכים תקינים של רמת סידן חופשי (Ionized Ca): 4.5-5.3 מ"ג/ד"ל או 1.12-1.32 ממול/ל
במצבים של עודף או חסר סידן, יתכן שהרופא יהיה מעוניין בבדיקות דם נוספות, כולל רמת אלבומין בדם, PTH, ויטמין D, רמות זרחן ומגנזיום ורמת ALP (Alkaline Phosphatase), בהתאם למקרה המסוים.
מצבים של עודף סידן בדם (היפרקלצמיה) יכולים לנבוע מהפרשה עודפת של PTH, אי ספיקת כליות, תרופות (כגון ליתיום) ואף גידולים מסוימים המפרישים חומר המחקה את פעולתו של PTH. הסיבה הנפוצה היא הפרשה של PTH בעודף ע"י גידול שפיר של בלוטת יותרת התריס.
עודף סידן בדם יכול שלא להתבטא בשום תופעה חריגה, או יכול לגרום למגוון תסמינים: מחולשה כללית, דיכאון, בלבול, הקאות, אבנים בכליות ופגיעה כלייתית. ברמות גבוהות מאוד סידן עודף עלול לגרום להפרעות קצב ואף למוות.
מצבים של חסר סידן בדם (היפוקלצמיה) הם פחות נפוצים ומופיעים בחולים קשים, לרוב במסגרת טיפול נמרץ, לאחר טיפול בתרופות מסוימות, בחולי אי ספיקת כליות ובמצבים של חסר בויטמין D. התסמינים כוללים עוויתות שרירים לא רצוניות, פרכוסים, דיכאון, בלבול והפרעות קצב.
המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אבקש חומר על הקשר בין אוסטאופורוזיס לעישון.
- מתחת לבלוטת התריס ישנן 4 בלוטות קטנות מאוד. מה תפקידן ומהן תופעות הלוואי שלהן בזמן תפקוד לקוי ? האם סידן גבוה מצביע על ליקוי ? אני מאובחנת במחלת השימוטו.
- בבדיקת דם שעשיתי לאחרונה רוב הערכים היו סטנדרטיים למעט calcium, שם היתה התוצאה 10.08. האם זה גבוה מדי ועלי לערוך בדיקות נוספות? האם יש בדיקה אחרת שתוצאתה עשוייה ללמד על הסיבה לבעיה?
- האם כאשר כתוב בערכים התזונתיים "200 מ"ג סידן" במוצר חלב או בטחינה וכו, זה אומר שנספגת בגופי הכמות המצויינת? אם לא, כמה כן נספג? האם "מולטי ויטמין ומינרל" הוא חיוני? והאם כל הערכים שרשומים בו נספגים בגופי? אם לא, איך אני יכו
- אני בן 67. הייתי במצב ירוד לאחר שבר בירך. אחרי כ-4 חודשים הרגשתי לא טוב: גיהוקים, כאבי בטן עליונה. עברתי בדיקות רבות ולא נתגלה שום ממצא לא תקין. קראתי במקרה שמגנזיום משפר ומרפא תחלואים רבים. קניתי קפסולות מגנזיום, ולמרבה הפלא, זה עזר לי מאוד. האם התו
- אני בן 54. ללא מחשבה, לקחתי כדור מציצה של טאמס. כיצד עלי לנהוג על מנת לנטרל את עודף הסידן שיש לי כתוצאה ממחלת הסרקואידוזיס?
- ברצוני לקבל מידע בנוגע למחלת העצמות - PAGET : גורמים למחלה, דרכי טיפול וסימפטומים.
- אני בת 63. ברצוני לדעת מה הערכים (המינימום והמקסימום) של ויטמין D שצריכים להיות בבדיקת דם. יש לי 10 ואמרו לי שזה נמוך מידי.
- האם קיים טיפול לא ניתוחי להיפרפאראתירואידיזם לאנשים צעירים ?
- נולדה לי בת לפני כשלושה חודשים, ומייד אובחן שיש לה תת-פעילות של בלוטת התריס. במיפוי שבוצע התגלה כי בצד אחד לא התפתחה הבלוטה לגמרי, ולכן רמת ה- TSH אצלה גבוה. בתי מקבלת חצי כדור בכל יום. האם לקיחת הכדור היא לכל החיים? האם יתכן שיושג איזון והיא תפסיק
מאמרים בנושא סידן בדם


מחזור לא סדיר הוא תופעה שכיחה בקרב נשים רבות. למרות שהגורם הנפוץ ביותר לה הוא הריון, אי סדירות של הוסת עשויה לרמז ע... לכתבה המלאה



הנחיות משרד הבריאות בנוגע לג'לים המיועדים להקלה על כאבי בקיעת שיניים בתינוקות יצרו בלבול רב. מה מותר ומה אסור? בדקנ... לכתבה המלאה


איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות מאמינים שכן. מסמך שפרסמה וועדה משותפת מפרסם הנחיות רשמיות לתזונת תינוקות במשפחות ... לכתבה המלאה



האם כל מי שעוסק בספורט חייב לחזק את התזונה בתוספים של ויטמינים ומינרלים או שתפריט מאוזן יספיק?
מה הם ויטמינים ו...
לכתבה המלאה