דלג לתוכן

חושבת לעבור לשימוש בהתקן תוך רחמי? כדאי שתקראי

דורות רבים של נשים גדלים על הפחדות ואזהרות מפני המצאת המאה הקודמת – התקן תוך רחמי. אך האם כל המיתוסים נכונים?

מאת: ד"ר דגנית סמואל
תאריך פרסום: 12/08/2012
2 דקות קריאה
דורות רבים של נשים גדלים על הפחדות ואזהרות מפני המצאת המאה הקודמת – התקן תוך רחמי. אך האם כל המיתוסים נכונים?

ההיסטוריה שהובילה לכך ארוכה, וחלק מן הסיבות קשורות להתקן תוך רחמי בשם "דלקון שילדס" שנחשב בעבר מוצלח וזכה לפופולריות רבה, ולכן הומלץ לשימוש בנשים צעירות שטרם ילדו, בעדיפות על גלולות בניסיון להימנע מחשיפה הורמונלית. אך בהמשך התברר כי מבנהו הקפיץ מאד את שיעור הזיהומים בנערות ונשים צעירות אלה ובעקבות כך גרם לבעיות אי פריון בשל פגיעה בחצוצרות.

תופעות לוואי שליליות אלו הביאו לנידוי מסוים של שיטת התקן תוך רחמי, למרות שהתקנים תוך רחמיים אחרים בעלי מבנה שונה לא גרמו תוצאות אלה.

מחקרים מאוחרים יותר על התקן תוך רחמי, שנעשו בהתקנים המודרניים לא הראו עליה בשיעורי אי-פריון כתוצאה משימוש בהם, זאת בהשוואה לשימוש בגלולות או לאי שימוש באמצעי מניעה.

האם התקן תוך רחמי גורם לדלקות?


קיים לעיתים רחוקות קשר בין התקן תוך רחמי לבין דלקות אברי המין, בזמן המיידי לאחר החדרת ההתקן. את הסיכוי לדלקת ניתן להפחית על ידי חיטוי יסודי לפני החדרת ההתקן התוך רחמי.

התקן תוך רחמי מומלץ לנשים שלא סבלו מדלקות חיידקיות לפני ההחדרה, ונשים שאינן מקיימות יחסי מין בתדירות גבוהה. נשים ללא גורמי סיכון לא יסבלו מזיהומי יתר עם התקן תוך רחמי.

חשוב לזכור כי בעת מגע עם פרטנר לא מוכר / שעלול לשאת מחלת מין, יש להקפיד על שימוש בקונדום.

הדבר החשוב ביותר הוא לבחור נכון את הנשים המתאימות לשימוש בהתקן תוך רחמי, ולבצע את החדרת ההתקן במקצועיות, שכן סיבוך אפשרי נוסף הוא חדירה לאיברים סמוכים. מדובר בסיבוך נדיר, אך כזה שעלול לקרות גם בידיים מיומנות.

ניפוץ מיתוסים על התקן תוך רחמי:

1. אישה שעברה הריון חוץ רחמי, יכולה להשתמש בהתקן תוך רחמי.

2. גם נשים הסובלות מדימום רב בווסת, אשר מלווה כאבים כולל נשים עם הפרעות דימומיות או נשים הנוטלות נוגדי קרישה יכולות (ואף מומלץ להן) להשתמש בהתקן תוך רחמי (מסוג של מירנה).

3. לנשים עם סוכרת מותר גם כן השימוש בהתקן תוך רחמי.

4. החדרת התקן תוך רחמי בנשים מניקות מותר ואף קל יותר מאשר בנשים לא מניקות ושיעור הפליטה שלו אינו מוגבר.

5. התקן תוך רחמי אינו מגביר את הסיכוי להריון חוץ רחמי. ללא אמצעי מניעה יש פי 15 סיכוי להריון חוץ רחמי מאשר עם התקן.

6. התקן תוך רחמי אינו גורם להפלות, באם הוצא לפני ההריון.

7. זיהום כתוצאה מהתקן תוך רחמי מודרני יכול לקרות רק בסמוך להחדרה, וזיהומים כמעט מוכחדים על ידי בחירה נכונה של המטופלת והחדרה נכונה.

8. שיעור הכישלונות בשנה ראשונה עומד על 0.5-0.8% בהתקן הרגיל המקובל, ו-0.2% בהתקן מירנה. שיעור הפליטה של התקן תוך רחמי נע סביב כ-5% בשנה הראשונה, ולכן חשובה בדיקה עצמית.
מאת: ד"ר דגנית סמואל, מומחית ליילוד וגינקולוגיה.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 43 חוות דעת )
"עברתי תהליך אצל ד״ר רז ואני יכולה להגיד בלב שלם שהוא אחד הרופאים המקצועיים, האכפתיים והזמינים ביותר שפגשתי. הוא ליווה אותי לאורך כל הדרך, ענה בסבלנות על כל שאלה, נתן תחושת ביטחון מלאה והיה זמין בכל רגע שהייתי צריכה. המקצועיות שלו מורגשת בכל צעד, והגישה האנושית שלו פשוט מרגיעה ומחזקת. ממליצה עליו בחום רב לכל מי שמחפשת רופא אמין, מקצועי ותומך"
ד"ר עמית מאיר
ד"ר עמית מאיר גינקו-אונקולוגיה
5.0
( 130 חוות דעת )
"דר עמית מאיר היא דר מצויין היא מקסימה ונעימה, הדרך שבה היא מטפלת מטורף כמה אני מרגישה שאני סומכת עליה, טיפול באזור בגוף כל כך רגיש ולא נעים ללכת לכל רופא והיא פשוט מצויינת, מאוד מאוד מאוד יקר אבל לשלם פעם ב בשביל שירות כמו שלה שווה."
ד"ר ולנטין שבתייב
ד"ר ולנטין שבתייב אורולוגיה
רופא בכיר, מנהל היחידה לנוירו-אורולוגיה ברמב״ם, במחלקת אורולוגיה שבמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו