בדיקת קולפוסקופיה (Colposcopy)
בדיקת קולפוסקופיה בוחנת מקרוב את איבר המין הנשי בשלושה אזורים – שפות הפות, הנרתיק וצוואר הרחם. הבדיקה מאפשרת אבחון של סרטן באזורים אלו. בבדיקה נבחנים שלושת אזורים אלו על ידי מיקרוסקופ מיוחד, שמגדיל את האזור הנבחן עד פי 60.
במהלך בדיקת קולפוסקופיה נלקחות לעיתים דגימות שנשלחות לבדיקת מעבדה. בנוסף, על מנת לשפר את רמת הדיוק של הבדיקה, נעשה שימוש במהלך הבדיקה בחומרים שונים אשר מבליטים את הממצאים. חומרים אלו, כגון יוד וחומצה אצטית, עוזרים להבחין בסוג הממצא, צורתו וגבולותיו. לא כל הממצאים שמתגלים הם סרטניים.
במרבית המקרים, הבדיקה מתבצעת לאחר שעלה חשד לסרטן באחד האזורים מבדיקה אחרת, כמו למשל מבדיקת פאפ (PAP).
מחלות קשורות
מחלות הקשורות בבדיקה כוללות את סרטן צוואר הרחם, סרטן הנרתיק וסרטן הפות, הנגרמים כתוצאה מזיהום של HPV (נגיף הפפילומה האנושי).
אוכלוסיות בסיכון
את הבדיקה יש לבצע במידה ונמצאות ממצאים מחשידים בבדיקת PAP (משטח צוואר הרחם), או בבדיקת אגן.
בזמן הריון, הזמן הטוב ביותר לביצוע הבדיקה במידה ואין ברירה, הוא בין החודש השלישי והשישי להריון. עם זאת, הבדיקה עצמה לא תפגע בעובר, אך עלולות להיות מגבלות על הטיפול במידה ויהיה דרוש. במקרים בהם ניתן לדחות את הבדיקה, עדיף לבצעה עד שלושה חודשים אחרי הלידה.
אופן ביצוע הבדיקה
מתי עושים את הבדיקה
הבדיקה מתבצעת לשם אבחון של המצבים הבאים:
• יבלות באיבר המין.
• דלקת של צוואר הרחם.
• שינויים טרום-סרטניים ברקמות צוואר הרחם.
• שינויים טרום-סרטניים ברקמות הנרתיק.
• שינויים טרום-סרטניים ברקמות הפות.
אופן ביצוע הבדיקה
קולפוסקופיה מתבצעת בצורה הדומה לזו של בדיקה גניקולוגית רגילה, בשכיבה על הגב, עם רגליים מפושקות.
לאחר שחומר ההרדמה ניתן, מתבצע פישוק של הנרתיק ושטיפה באמצעות חומרים שמטרתם להבליט את הממצאים אותם הרופא או הרופאה מחפשים.
במהלך הבדיקה עצמה, מתבצעת התבוננות בפות, בנרתיק ובצוואר הרחם באמצעות הקולפוסקופ, שהוא מיקרוסקופ מיוחד, וכל ממצא חשוד נבחן באופן מדוקדק. בהתאם לשיקול מבצע או מבצעת הבדיקה, ביופסיה עשויה להתבצע ולהישלח לבדיקה במעבדה.
בדיקת הקולפוסקופיה אינה נמשכת יותר מרבע שעה ובמהלכה לא אמורים להרגיש כאב, אך היא עלולה להיות אי נעימות במידה מסוימת.
הכנות לבדיקה
את בדיקת הקולפוסקופיה מבצעים תחת הרדמה מקומית במרבית המקרים, דבר שאינו דורש הכנה מיוחד לבדיקה.
את הבדיקה ניתן לבצע רק בתום דימום הווסת, ובמידה וישנו זיהום או דלק כלשהי בנרתיק, רק לאחר השלמת הטיפול התרופתי. לכן, לפני ביצוע הבדיקה, יש לעדכן את הרופא/ה המטפל/ת לגבי מועד הווסת האחרון, על מספר ההריונות ופרטים נוספים.
• תרופות שעלולות להשפיע על הבדיקה – תרופות הניטלות דרך הנרתיק.
• ליידע את הרופא במידה ויש לך... מחזור, הריון, זיהום פעיל באיבר המין.
אחרי הבדיקה
במידה ובמהלך הבדיקה בוצעה ביופסיה, יש להימנע מקיום יחסי מין ומשימוש בטמפונים במשך שבוע ימים מיום הבדיקה, ויש להימנע מפעילות ספורטיבית במשך יום אחד.
עד עשרה ימים לאחר הבדיקה, עם או בלי ביופסיה, עלול להופיע דימום.
בשעות שלאחר הבדיקה, כאבים שמדמים כאב מחזור יכולים להופיע ולחלוף מעצמם.
דימום, התכווצויות או כאב שאינם פוסקים, והפרשות בעלות ריח רע מהנרתיק הן משמעותיות יותר, אך נדירות, ואיתן מומלץ לפנות לרופא/ה המטפל/ת.
הבדיקה עצמה אינה כרוכה בסיכונים בזמן הריון, בהנקה, לתינוקות וילדים, לקשישים, בנהיגה, או עם שתיית אלכוהול.
אזהרות
סיכון: נטול סיכונים.
הריון: הריון עשוי להשפיע על תוצאות הבדיקה, ולכן מומלץ לחזור על הבדיקה שלושה חודשים לאחר הלידה.
הנקה: ניתן לביצוע בהנקה.
תינוקות וילדים: לא רלוונטי.
פענוח תוצאות
בדרך כלל ניתן יהיה לדעת מיד בתום הבדיקה אם נמצאו תאים חשודים בצוואר הרחם.
תוצאות הביופסיה מגיעות לאחר כארבע שבועות לרופא/ה.
על פי תוצאות הבדיקה יוחלט האם יש צורך בבדיקות נוספות ובטיפול. במידה ותוצאות הבדיקה יצאו תקינות, הסיכון להתפתחות של סרטן צוואר הרחם הוא נמוך, ויש לקבוע את בדיקת הסקר הבאה בהתאם לגיל. במידה וישנן תוצאות לא תקינות, לא תמיד מדובר בתאים סרטניים, אך תאים אלו יכולים להתפתח לתאים סרטניים אם המצב לא מטופל. במקרים מאוד נדירים, תאים סרטניים מתגלים בזמן הבדיקה עצמה.
תוצאות בדיקה - גברים:
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- לאחר בדיקת פאפ של צוואר הרחם ומציאת פוליפ בצוואר הרחם, קיבלתי את התוצאות הבאות. מה הן אומרות? focal cin 2. יש היפרפלזיה מיקרוגלנדולרית של הרירית הצווארית ומטפלזיה קשקשית לא בשלה. קולפוסקופיה תקינה לחלוטין. בוצעו ביופסיות המדגימות hpv ללא דיספלזיה
- האם לאחר ניתוח קוניזציה, בעקבות אבחנה של CIN 3, מבריאים לחלוטין? האם נגיפי הפפילומה נעלמים, ואם לא - האם הנגיף יכול להסב לגופי נזק נוסף? אילו צעדי מניעה עלי לנקוט ואילו בדיקות עלי לבצע לעתים תכופות יותר?
- רופא הנשים שלי הפנה אותי לקולופוסקופיה. עשיתי לפני כחודשיים בדיקת פאפ והתוצאה היתה תקינה. הגעתי לבדיקת קולפוסקופיה ללא התוצאה של בדיקת הפאפ. הרופא החליט שהוא עושה שוב את הבדיקה הזאת, וגם לקח דגימה לביופסיה. האם לא ייגרם נזק כלשהו בגלל שנעשו שתי בד
- אני אישה בת 28 בריאה (מדריכת אירובי) בדרך כלל, לא מעשנת, נשואה + 1, בהריון בחודש תשיעי. לאחר המלצת הרופאה נעשתה לי בדיקת פאפ והממצאים הם cin 1 (טרום). שאלתי היא: א. האם עליי ללדת בקיסרי או עדיף לידה טבעית ? ב. מהם הסיכונים בשני המקרים ? ג. מהם ש
- האם בדיקת PAP ובדיקת קולפוסקופיה יעילות רק לגילוי סרטן קשקשי פולשני של צוואר הרחם, או גם לגילוי של סוג אחר של סרטן בצוואר הרחם? אם הן לא יעילות לגילוי סוגים אחרים של סרטן בצוואר הרחם, אילו בדיקות יכולות לגלות סוגים אלה של סרטן, ובעצם, אילה סוגי סרטן
- להלן תוצאת בדיקת קולפוסקופיה שעברתי: cervical biopsies showing inflamed endocervical mucosa showing focal squamous metaplasia. junctional zone:focal cell hyperplasia. מה המשמעות? האם יש צורך בטיפול?
מאמרים בנושא קולפוסקופיה


ידוע שחשוב לשמור על הבריאות, אולם מי לא הולכת לאיבוד בשלל הבדיקות והמושגים שמציפים אותנו? לכן החלטנו לעשות עבורכן ס... לכתבה המלאה