ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) (Ciprofloxacin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
ציפרופלוקסצין הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות ציפרודקס, צילוקסן, ציפרופלוקסאצין-טבע ו ג'ירופלוקס - אנטיביוטיקה רחבת טווח (פעילה נגד מספר רב של חיידקים) ממשפחת הפלואורוקווינולונים. ציפרופלוקסצין ניתן בבליעה, בהזרקה וכטיפות עיניים או אוזניים לטיפול בזיהומים שונים של חיידקים הרגישים לסוג זה של תרופה אנטיביוטית.
יעיל לטיפול ב:
ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) בבליעה או בהזרקה מיועד לטיפול בזיהומים במערכת הנשימה, דרכי השתן ומערכת העיכול שנגרמים על ידי חיידקים הרגישים לסוג זה של אנטיביוטיקה אצל מבוגרים. ציפרופלוקסצין משמש לטיפול בזיהומים קשים במערכת הנשימה בקרב ילדים בני 17-5 שנים הלוקים בציסטיק פיברוזיס (לייפת כיסתית).
בנוסף לכך, ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) יעיל גם בטיפול במחלת הזיבה.
ציפרופלוקסצין בטיפות עיניים (סילוקסן) ובטיפות אוזניים (סילוקסן, סטרקסל) מיועד לטיפול בזיהומים חיידקיים מקומיים אצל מבוגרים וילדים מעל גיל שנה.
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
בזמן הטיפול בציפרופלוקסצין (ציפרודקס) מומלץ להימנע מחשיפה לשמש או לדאוג ללבוש שמכסה את הגוף ולמריחת קרם הגנה, במידת הצורך, כיוון שציפרופלוקסצין עלול לגרום לרגישות בעור.
אם מתפתח אצלכם כאב חזק במפרקים, יש להפסיק את נטילת התרופה, מאחר שציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עלול לגרום לדלקת או לקרע בגידים. הסיכון לתופעת לוואי זו עולה אם אתם בני 60 פלוס, עברתם השתלת איבר, סובלים מבעיות כליה, או נטילה במקביל של קורטיקוסטרואידים. במקרה כזה, יש להימנע מהזזת האזור הפגוע ולפנות מיד לטיפול.
בנוסף, במקרים נדירים מאד, ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עלול לגרום להפרעות בקצב הלב ולנוירופתיה היקפית.
כמו כן, עליכם להקפיד על נטילת ציפרופלוקסצין לפי הוראות הרופא ולסיים את כל המנה, גם אם אתם מרגישים טוב, אחרת הזיהום עלול לחזור. במקרה של כאב חזק בבטן, חזה או גב יש להגיע לחדר מיון.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
במקרים הבאים אין להשתמש בציפרופלוקסצין (ציפרודקס):
- רגישות לציפרופלוקסצין עצמו, למרכיבים אחרים בתרופה או לתרופות אנטיביוטיות אחרות ממשפחה זו. במקרה כזה, עליכם להימנע גם מטיפות עיניים או אוזניים.
- בנטילת טיזנידין.
יש לעדכן את הרופא טרם נטילת התרופה:
- בעיות כליה
- אפילפסיה ומצבים נוירולוגים נוספים.
- בעיות בגידים
- סוכרת
- מיאסטניה גרביס
- הגדלה או "בליטה" של כלי דם גדול
- קרע בדופן אבי העורקים
- היסטוריה משפחתית של מפרצת באבי העורקים
- בעיות לב
- ליקוי בתפקוד הכבד
- דלקת פרקים שגרונית
-תופעת לוואי חמורה בעבר בעת נטילת קווינולון או פלואורוקווינולון
- חסר של G6PD.
אופן נטילת התרופה
טבליות, זריקות, טיפות עיניים, טיפות אוזניים, תרחיף.אין ללעוס, אך אפשר לכתוש או לחצות במידת הצורך טבליות של ציפרודקס 250 וציפרודקס 500. ציפרודקס 750 אין לחצות.
תדירות וזמן נטילה
כל 12 שעות.טווח המינון
המינון המקובל של ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) למטופלים מבוגרים: 250-1500 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
1-2 שעות. ייתכן שיחלפו מספר ימים עד שתורגש הקלה בתסמינים.משך ההשפעה
12 שעות.תזונה
יש לבלוע ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עם כוס מים מלאה, ללא קשר לזמני ארוחות. רצוי להרבות בשתייה בזמן הטיפול בתרופה.אין ליטול ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עם תה, קפה או משקאות המכילים קפאין, עם חלב ומוצריו או עם משקאות עשירים בסידן, כי הם מורידים את ספיגת התרופה.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
יש להשלים את הטיפול בציפרופלוקסצין (ציפרודקס) במלואו. גם אם חל שיפור בהרגשה, הזיהום עלול עדיין להיות קיים, והתסמינים עלולים לחזור אם מפסיקים את הטיפול מוקדם מדי.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית של ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום בחילה, הקאה ועייפות. יש ליידע את הרופא.הריון
מומלץ להימנע משימוש בציפרופלוקסצין במהלך היריון. יש להתייעץ עם הרופאהנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.תינוקות וילדים
טיפות עיניים/אוזניים: מגיל שנה. טבליות: מגיל 18, למעט ילדים בגילאים 5-17 שנים חולי ציסטיק פיברוזיס.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לואי, ייתכן שתידרש הפחתת מינון. יש לעקוב.נהיגה
השימוש בתרופה זו עלול לפגום בערנות ולגרום לתופעות לוואי נוירולוגיות , ועל כן מחייב זהירות בנהיגה.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- פגיעה במערכת העצבים
- נטילת תרופות אחרות
- הפרעות ברמת הסוכר בדם.
תופעות לוואי
תופעות לוואי של ציפרופלוקסאצין כוללות: שלשול קל, בחילה והקאה, נמנום, כאב ראש, ישנוניות, פריחה בעור, עצבנות, כאבי בטן, סחרחורת, עייפות, חוסר תיאבון, הפרעות שינה, הפרעות בחוש הטעם, נפיחות, תחושת עקצוץ או נימול. הפרעות ברמת סוכר בדם. במתן בזריקה תוך-ורידית עלול להתפתח גירוי באזור ההזרקה.
בילדים מתחת לגיל 18 ישנו סיכון גבוה יותר לתופעות כגון :כאב או נפיחות בעצמות ,מפרקים או גידים בעת נטילת ציפרופלוקסצין.
במקרים נדירים מאוד, הופיעו תופעות לוואי ממושכות (חודשים או שנים) או בלתי הפיכות, כמו דלקות בגידים, קרע בגידים, כאבי מפרקים, כאבים בגפיים, קושי בהליכה, תחושות חריגות כמו עקצוצים, דקירות, דגדוג , צריבה, חוסר תחושה או כאב (נוירופתיה), דיכאון, עייפות, הפרעות שינה, ליקוי בזיכרון, כמו כן ליקוי בשמיעה, ראייה וטעם וריח היו קשורים למתן אנטיביוטיקות ממשפחת קווינולון ופלואורוקווינולון, במקרים מסוימים ללא קשר להימצאות גורמי סיכון מוקדמים. יש לפנות לרופא וליידע אותו.
במקרים הבאים יש לפנות מיד לרופא:
הפרשות או גירוי נרתיקי.
כאבים או חיפוי לבן בפה או על הלשון.
הזעה מוגברת.
הפרעות ראייה או זמזום באוזניים.
נטייה לדימום, חבורות או דלקות.
כאבי שרירים או מפרקים.
הפרעות ברמת סוכר בדם: היפוגליקמיה או היפרגליקמיה.
במקרים הבאים יש להפסיק את נטילת ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) ולפנות לטיפול רפואי:
תגובה אלרגית.
שלשול חריף ודמי, פריחה, חום או גרדת.
חרדה, רעד, סיוטי לילה, בלבול, דיכאון, הפרעות מוטוריות או קשי הליכה.
עוויתות, כאב חזה, עילפון, קצב לב מוגבר או לא סדיר, קשיי נשימה, בעיות בכבד (הצהבת העור והעיניים, עלייה באנזימי הכבד), אגירת נוזלים, סימני היפרגליקמיה (רעד, צמא, השתנה מרובה), כתמים סגולים או אדומים על העור.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, סיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:תיתכן עלייה ברמות ובתופעות הלוואי של תרופות הבאות: תאופילין, נוגדי קרישה כמו קומדין, משלשלים, דולוקסטין, לידוקאין, גליבנקלאמיד, מתוטרקסאט, רופינרול, קלוזאפין.
תיתכן הפרעה בספיגת ציפרופלוקסאצין: נוגדי חומצה המכילים מאגנזיום או אלומיניום וכן סוכראלפאט, סידן, ברזל, אבץ. מומלץ להמתין שעתיים-ארבע שעות בין התרופות.
פניטואין : ייתכנו שינויים ברמות פניטואין בדם.
ציקלוספורין: בשימוש משולב עם ציפרופלוקסצין (ציפרודקס) תיתכן פגיעה הפיכה בתפקורי הכליה.
פרובנציד: מעלה רמות ציפרופלוקסאצין בדם.
טיזנידין: אין להשתמש בציפרופלוקסצין (ציפרודקס) יחד עם תרופה זו.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בציפרופלוקסצין (ציפרודקס) עלול לגרום זיהום-על עם חיידק או פטריה ויצירת גבישים בכליה. ניטור: מומלץ לבצע בדיקות סדירות של תיפקודי כבד ובדיקת שתן כללית אם התרופה ניתנת לתקופה ממושכת. במינונים גבוהים עלולים לקבל הפרשת גבישים בשתן.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- קיבלתי מרופא שערך לי ביקור בית (לא רופא המשפחה הקבוע) תרופה בשם מסוליד, נגד כאבים ודלקת לא זיהומית. מכרים אמרו לי שהתרופה הוצאה משימוש כי נמצא שהיא מסוכנת. האם זה נכון? בכל מקרה בינתיים לא נטלתי אותה.
- יש לנו בעיה של קרישת דם במשפחה. אחותי התאומה ילדה בחודש השישי עובר מת. מבדיקות שעשתה גילו שסבלה מקרישיות יתר של הדם. אמא שלי גם סובלת ולוקחת כדורים, וגם אחותי הקטנה. אני בשבוע ה-13 להריון. רופא הנשים שלי נתן לי את הכדורים טבעפירין 100 מ"ג על מנת למנוע את קרישת הדם. האם זה יכול להזיק? ואם לא, עד מתי אני צריכה לקחת את הכדורים?
- עברתי קולונוסקופיה. מלבד פוליפים קטנים מאוד שהוסרו נמצאה רירית עם ציור של מלניזים. מהם כל המשמעויות לכך, והאם זה מחשיד לסרטן המלנומה ?
- התבקשתי על ידי גורם לא מישראל (גרמניה) לשלוח תוצאות בדיקות דם. ביצעתי את הבדיקות בישראל, וכשקיבלתי את התוצאות ראיתי שחלקן לא נמדדו ביחידות המצוינות בטופס הגרמני. האם אפשר ל"תרגם" תוצאות מסוג יחידות אחד לאחר? ואם כן אז איך?
- אני בן 23 ויש לי פקטוס קרינאטום בבית החזה. אני מרגיש מאוד נבוך בפני אנשים ותמיד מנסה להסתיר זאת. ראיתי שישנו ניתוח כירוגי בשביל לתקן מצב זה. אשמח אם תסבירו לי איך מבוצע הניתוח, כמה זמן הוא לוקח, אילו בדיקות צריך לעבור, ואם יישארו צלקות.
- אחרי טיפול באיקאקלומין, ביום ה-27 למחזור ביצעתי בדיקת פרוגסטרון והתוצאות מראות על 41.7. האם ניתן ללמוד מכך על הריון או רק על התרחשות או אי התרחשות של ביוץ? עקב החג הרופאה שלי לא נמצאת לכן אודה לכם אם תענו לי בהקדם.
- אני בן 15. האם אחרי שנשרפתי מכוויות שמש פעם אחת אני צריך לדאוג לגבי התפתחות אפשרית של סרטן? והאם סרטן זוהי מחלה אוטואימונית?
- אני אחות מוסמכת ועובדת במחלקה פנימית בבית חולים גריאטרי. לאחרונה אובחנה באחת החולות במחלקה דלקת קרום המוח חיידקית (מנינגוקוק). הצוות קיבל הוראה לקחת כדור ציפרוקסין 500 מ"ג, אבל אני לא שקטה, יש לי תינוקת קטנה בבית ואני מאוד חוששת להידבק. האם יש
- אני בן 17 המנהל אורח חיים של ספורט אתגרי העשוי להיות כרוך בפציעות או חבלות מדי פעם. אובחנתי כנשא אסימפטומטי הטרוזיגוטי למוטציית PTM וגם יש לי חלבון S נמוך תורשי. האם יש מניעה שאמשיך בפעילות הספורטיבית?
- עוד באינפומד