מה אוכלים כשעייפים: אוכל שנותן אנרגיה
כמה פעמים קרה לכם שמה שאכלתם השבית אתכם לכמה שעות? הצ'ולנט או הג'חנון של שבת 'הפיל' אתכם? אחרי ארוחת צהריים במשרד כל מה שאתם רוצים לעשות זה לישון? האוכל שאתם אוכלים ומעכלים משפיע על איך שהיום שלכם נראה. אולי הגיע הזמן שהיום שלכם ישפיע על המזון שאתם אוכלים
כמה פעמים קרה לכם שמה שאכלתם השבית אתכם לכמה שעות? הצ'ולנט או הג'חנון של שבת 'הפיל' אתכם? אחרי ארוחת צהריים במשרד כל מה שאתם רוצים לעשות זה לישון? האוכל שאתם אוכלים ומעכלים משפיע על איך שהיום שלכם נראה. אולי הגיע הזמן שהיום שלכם ישפיע על המזון שאתם אוכלים
חלק בלתי נפרד מהארוחה הוא זמן העיכול - הזמן שלוקח לגוף לעכל את המזון שאתם אוכלים. מזונות שונים מצריכים זמני עיכול שונים. זה אומר, שאתם יכולים לשלוט בזמן העיכול ומכאן בהרגשה שלכם אחרי הארוחה (מועקה ותשישות, או קלילות ונמרצות).
מה קל ומה קשה לגוף שלנו לעכל?
פירות – לגוף שלנו קל לעכל פירות. עיכול של פרי אורך כחצי שעה, והסוכרים שבפרי מתפזרים טוב בגוף ומזינים אותו. ארוחה של פרי נותנת לנו אנרגיה, משפרת את הריכוז וקלה יחסית לעיכול. כל אלו הופכים אותה לארוחת ביניים מושלמת.
ירקות – ירקות גם הם קלים מאוד לעיכול, אך חשוב לשים לב שהערך התזונתי שלהם נמוך יחסית והם לא תמיד משביעים. לכן, כדאי להוסיף אותם לארוחה אך לא לאכול אותם כארוחה בפני עצמם. ירקות עוזרים לעיכול ולכן כדאי לכלול אותם בארוחה כבדה.
פחמימות מורכבות (אורז מלא, פסטה מלאה, לחם מלא ועוד) - לפחמימות אלו לוקח עד כשעה וחצי להתעכל והן מספקות אנרגיה לזמן רב יחסית.
דגים, עוף, בשר בקר, כבש והודו – לכל אלו לוקח להתעכל בין שעה (במקרה של דגים) לשעתיים (במקרה של הודו ועוף) ואפילו עד שלוש וארבע שעות (במקרה של כבש ובקר). חשוב לקחת זאת לתשומת לבכם כשאתם בוחרים בארוחה בשרית.
גבינה רזה וגבינה שמנה – לגוף שלנו לוקח כשעה לעכל גבינה רזה, לעומת גבינה שמנה אותה לוקח לגוף שלנו עד כ-4 שעות לעכל.
פיצוחים – גם אם אנחנו מחשיבים פיצוחים כחטיף, עדיין לפיצוחים לוקח עד שעתיים להתעכל.
מים – גופנו בנוי ברובו ממים. מים הם הדבר הקל ביותר לעיכול והדבר לו הגוף שלנו זקוק הכי הרבה. המים עוצרים לזמן קצר בקיבה ומשם ממשיכים למעיים. הם לא מצריכים תהליך של עיכול ולכן תמיד טובים עבורנו.
מיצים ממותקים – מיצים ממותקים מכילים סוכרים מלאכותיים. זו הסיבה שלוקח לגוף עד כ-20 דקות לפרק מיצים אלה. מיצים ממותקים לא מהווים תחליף למים, גורמים לגוף לעבוד בפירוק שלהם וכמעט תמיד יגרמו לתחושת עייפות אחרי צריכה שלהם. נהוג לחשוב עליהם כמרעננים, אך בפועל - הם לא.
מזון ש"מרים" ומזון ש"מפיל"
בסופו של דבר, מדובר על המאמץ שהגוף שלנו משקיע בפעולת העיכול לעומת כמות האנרגיה אותה אנחנו מקבלים כתוצאה מהעיכול. אם המאמץ גבוה והתפוקה נמוכה יחסית, שווה לחשוב פעמיים לפני שמכניסים לגוף מזון כזה או אחר. אם מאמץ העיכול גבוה, בעיצומו של יום עבודה או יום בו אתם מתכננים פעילויות שמצריכות מכם קלילות ואנרגיה, שקלו לשנות את הארוחה. בחרו את המזון שאתם אוכלים בתבונה ואל תתנו לו לשלוט לכם במהלך היום.
מאת: ד"ר אסנת רזיאל – מנהלת רפואית מלב"י, המרכז לטיפול בהשמנת יתר מקבוצת אסיא מדיקל