חומצות שומן אומגה 3 מפחיתות את הסיכון לשבץ
חומצות שומן אומגה 3 מפחיתות את הסיכון לשבץ
2 דקות קריאה
נשים יכולות להפחית בצורה משמעותית את הסיכון לשבץ אם ירבו באכילת
דגים ומאכלי ים. מחקר חדש המתפרסם בגיליון האחרון של ה Journal of
the American Medical Association מגלה כי נשים אשר אכלו דגים חמש
פעמים בשבוע הפחיתו את הסיכון ללקות בשבץ ב 52% בהשוואה לנשים אשר
אכלו דגים לעיתים רחוקות יותר, בתדירות של פחות מפעם בחודש. תופעה
זו נראתה בעיקר בשבץ מסוג איסכמי או תרומבוטי, כלומר כזה הנגרם בגלל
היווצרותם של קרישי דם.
החוקרים עקבו אחר קרוב ל 80,000 נשים בגילאי 34 עד 59 למשך תקופה
של 14 שנים, בין 1980 ל 1994. החוקרים מצאו כי הסיכון לשבץ פחת ככל
שגברה צריכת הדגים. הנשים אשר היו בסיכון הנמוך ביותר ללקות בשבץ
היו אלו אשר אכלו דגים חמש פעמים בשבוע או יותר, אולם גם נשים אשר
אכלו דגים פעמיים עד ארבע פעמים בשבוע או אפילו פעם בשבוע הראו
ירידה משמעותית בסיכון לשבץ.
המחקר מצא כי בהשוואה לנשים אשר אכלו דגים פחות מפעם בחודש, נשים
אשר אכלו דגים פעם בשבוע היו בעלות סיכון נמוך ב 22% ללקות בשבץ,
ואלו אשר אכלו דגים בין פעמיים לארבע פעמים בשבוע היו בעלות סיכון
נמוך ב 27% ללקות בשבץ.
ההסבר לתופעה זו טמון כנראה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 אשר מצויות
בכמויות גדולות בדגי ים. מחקרים קודמים הראו כי חומצות שומן מסוג
אומגה 3 מונעות מטסיות הדם להיקרש ולהיצמד לדופן העורקים. למרות שכל
הדגים ומאכלי הים מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 , דגים אשר גדלו
בים ואלו אשר רוויי שומן יותר (כגון: סלמון, דג החרב, מקרל,
סרדינים) הם בעלי אחוז גבוה יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3.
החוקרים מסכמים כי תוצאות מחקר זה צריכות לעודד את הציבור להוסיף
דגים לתפריט שלהם, ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ. המלצת
האיגוד האמריקאי למחלות לב (American Heart Association) היא לאכול
לפחות שתי ארוחות דגים בשבוע. כאמור הדגים ה"שמנים" יותר, כגון
סלמון, מומלצים ,שכן הם מכילים פחות חומצות שומן רוויות והם מקור
בריא יותר לחלבון מאשר בשרים אשר עשירים בחומצות שומן רוויות.
[22/01/2001]
דגים ומאכלי ים. מחקר חדש המתפרסם בגיליון האחרון של ה Journal of
the American Medical Association מגלה כי נשים אשר אכלו דגים חמש
פעמים בשבוע הפחיתו את הסיכון ללקות בשבץ ב 52% בהשוואה לנשים אשר
אכלו דגים לעיתים רחוקות יותר, בתדירות של פחות מפעם בחודש. תופעה
זו נראתה בעיקר בשבץ מסוג איסכמי או תרומבוטי, כלומר כזה הנגרם בגלל
היווצרותם של קרישי דם.
החוקרים עקבו אחר קרוב ל 80,000 נשים בגילאי 34 עד 59 למשך תקופה
של 14 שנים, בין 1980 ל 1994. החוקרים מצאו כי הסיכון לשבץ פחת ככל
שגברה צריכת הדגים. הנשים אשר היו בסיכון הנמוך ביותר ללקות בשבץ
היו אלו אשר אכלו דגים חמש פעמים בשבוע או יותר, אולם גם נשים אשר
אכלו דגים פעמיים עד ארבע פעמים בשבוע או אפילו פעם בשבוע הראו
ירידה משמעותית בסיכון לשבץ.
המחקר מצא כי בהשוואה לנשים אשר אכלו דגים פחות מפעם בחודש, נשים
אשר אכלו דגים פעם בשבוע היו בעלות סיכון נמוך ב 22% ללקות בשבץ,
ואלו אשר אכלו דגים בין פעמיים לארבע פעמים בשבוע היו בעלות סיכון
נמוך ב 27% ללקות בשבץ.
ההסבר לתופעה זו טמון כנראה בחומצות שומן מסוג אומגה 3 אשר מצויות
בכמויות גדולות בדגי ים. מחקרים קודמים הראו כי חומצות שומן מסוג
אומגה 3 מונעות מטסיות הדם להיקרש ולהיצמד לדופן העורקים. למרות שכל
הדגים ומאכלי הים מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 , דגים אשר גדלו
בים ואלו אשר רוויי שומן יותר (כגון: סלמון, דג החרב, מקרל,
סרדינים) הם בעלי אחוז גבוה יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3.
החוקרים מסכמים כי תוצאות מחקר זה צריכות לעודד את הציבור להוסיף
דגים לתפריט שלהם, ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ. המלצת
האיגוד האמריקאי למחלות לב (American Heart Association) היא לאכול
לפחות שתי ארוחות דגים בשבוע. כאמור הדגים ה"שמנים" יותר, כגון
סלמון, מומלצים ,שכן הם מכילים פחות חומצות שומן רוויות והם מקור
בריא יותר לחלבון מאשר בשרים אשר עשירים בחומצות שומן רוויות.
[22/01/2001]
האם המאמר עניין אותך?

מצבים בריאותיים שמעלים את הסיכון למחלת כליות
מאת: ד"ר נטע לב
31/08/2022
ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית מתפתחת בשל קיום של מחלות רקע שונות המשפיעות על תפקוד הכליות, רובן שכיחות. אספנו עבור...
לכתבה המלאה

חובבי אספרסו? זה משפיע על הכולסטרול שלכם
מאת: מערכת אינפומד
23/05/2022
איך שאתם שותים את הקפה שלכם יכול להשפיע על רמות הכולסטרול בגוף, כך עולה ממחקר חדש. אז אם אתם/ן אנשים של אספרסו, הכת...
לכתבה המלאה

5 גורמים מפתיעים לרמות שומן גבוהות בדם
מאת: מערכת אינפומד
20/02/2022
אֻבחנת עם טריגליצרידים גבוהים בדם? תזונה מאוזנת ופעילות גופנית אינם הפרמטרים היחידים שיש לקחת בחשבון. הנה עוד כמה ג...
לכתבה המלאה

פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
מאת: ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי
09/12/2021
תסחיף ריאתי הוא אחד מהסיבוכים מסכני החיים המשמעותיים ביותר של פקקת ורידים עמוקה. מהי פקקת ורידים עמוקה, מה גורם להת...
לכתבה המלאה

מפרצת באבי העורקים הבטני: האם קיימת דרך למנוע את סיבוכי המחלה הקטלנית?
מאת: ד"ר ג'ורג' גרינברג
05/12/2021
היא נחשבת לאחת מהמחלות הקטלניות ביותר, מתפתחת לרוב במשך שנים ללא כל תסמינים ונפוצה יותר בגברים מאשר בנשים: מהן הסיב...
לכתבה המלאה

הקשר המפתיע בין מחלות לב והמבנה משפחתי
מאת: מערכת אינפומד
19/07/2021
מה הקשר בין מספר האחים במשפחה והסיכוי לחלות במחלות לב? ואיך המיקום שלכם בסדר הילודה משפיע על בריאות הלב שלכם? מחקר ...
לכתבה המלאה

היתרון הנוסף שהתגלה בסטטינים
מאת: מערכת אינפומד
18/07/2021
התרופות הנפוצות שנועדו במקור לאזן רמות של כולסטרול גבוה, התגלו בעבר כמפחיתות סיכון לסרטן. כעת, מחקר חדש מצא עוד יתר...
לכתבה המלאה

דום לב: למה זה קורה ואיך מונעים זאת?
מאת: פרופ' יהודה אדלר
17/07/2021
שני המקרים ששמענו לאחרונה על שחקן הכדורגל הדני אריקסן ועל אל"מ אסמן, הם מקרים של דום לב. עד כמה תופעה זו שכיחה, למה...
לכתבה המלאה

אחת ולתמיד: האם חלב מזיק או מועיל ללב?
מאת: מערכת אינפומד
14/07/2021
מעלה את רמות הכולסטרול בדם ובכך מעלה את הסיכון למחלות לב, או שמוריד את רמות הכולסטרול בדם ומפחית את הסיכון למחלת לב...
לכתבה המלאה

יוגה: היתרון שהתגלה בחולי לב
מאת: מערכת אינפומד
21/06/2021
יום היוגה העולמי הוא הזדמנות טובה להיזכר בכל מה שטוב ביוגה. הנה כמה מהיתרונות הבריאותיים של הפעילות הפופולארית, וגם...
לכתבה המלאה