דלג לתוכן

עצות להתמודדות עם אסתמה בילדים לרגל יום האסתמה הבינלאומי

עצות להתמודדות עם אסתמה בילדים לרגל יום האסתמה הבינלאומי

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/05/2010
2 דקות קריאה
בישראל חיים כ-200,000 אנשים אשר מאובחנים כחולי אסתמה, שליש מתוכם ילדים עד גיל 18. משערים כי שיעור חולי האסתמה באוכלוסיה גבוה בהרבה, ייתכן כי כפול, היות שחולים רבים אינם מאובחנים.

אסתמה היא מחלה כרונית דלקתית של דרכי הנשימה, הנגרמת בשל היצרות ותגובתיות יתר של דרכי הנשימה. התקפי אסתמה, אשר מאופיינים בשיעולים, צפצופים או קוצר נשימה, עלולים להיגרם בשל גירויים שונים כגון קרדית אבק הבית, עשן סיגריות, זיהום אוויר, חילופי עונות ועוד. בקרב חלק מהחולים הסימפטומים נעלמים באופן ספונטני כעבור זמן מה, ובחלקם הם נעלמים באמצעות טיפול תרופתי.

בעיות נשימה בילדים אינן בהכרח אסתמה. ילדים הסובלים משיעולים חוזרים וצפצופים בנשימה הם במקרים רבים ילדים רגישים יותר, ורגישותם מתמתנת ונעלמת עם הגיל. זה נכון מיוחד לבעיות נשימה בילדים עד גיל חמש. לפני שממהרים להתחיל בטיפול קבוע או מונע, המכיל סטרואידים העלולים להזיק לבריאות הילד, רצוי להמתין לקבלת אבחנה בטוחה, במיוחד אם האבחנה נעשית על פי מצבו ותפקודו של הילד ולא באמצעות בדיקת תפקודי ריאות, אשר עלולה להיות קשה לביצוע בחלק מהילדים.

אם התסמינים מופיעים במשך זמן והילד מאובחן כחולה אסתמה, יש לטפל בו בטיפול מונע קבוע ובטיפול שונה בעת התלקחות הריאות והחמרת המחלה. חשוב מאוד ליצור שותפות טיפולית בין המשפחה והילד החולה לבין הצוות הרפואי, כיוון שככל שמתמידים יותר בטיפול הוא יותר יעיל.

ב-5 במאי יערך יום האסתמה הבינלאומי. לקראתו, להלן עצות למניעת אסתמה, לזיהויה ולהתמודדות עמה בילדים.

אחד הגורמים להתקפי אסתמה השכיחים בילדים הוא מחלות ויראליות של דרכי הנשימה כמו צינון או שיעול ונזלת. אצל ילד אסתמתי מחלה ויראלית יוצרת התלקחות ריאתית וגורמת יצירת ליחה, לשיעול וקוצר נשימה. במקרים כאלה צריך להישמר מהידבקות במחלות שונות, בעיקר בחורף ובעונות המעבר, אך בד בבד להמשיך באורח חיים נורמלי. חשוב לחסן את הילד בפני שפעת עונתית.

אלרגנים נשאפים הם גורם להתקף אסתמה ב-80 אחוזים מחולי האסתמה הסובלים מאלרגיה לחומרים כמו זרעים של עצים, עשבים ושרכים, פסולת בעלי חיים, קרדית אבק הבית ועוד.

עשן עלול לעורר את ההתקף, ולכן מומלץ להורים לילדים אסתמתיים להימנע כמה שיותר מעישון לידם ולמזער את הימצאותם ליד מעשנים. גם עשן מדורות עלול לגרום התקפים, ולכן יש להשתדל להימנע מקרבה למדורות. אם לא ניתן להימנע מכך, מומלץ להחזיק בבית את החומרים והתרופות לטיפול בהתקף חריף ( ונטולין, מים, מכשיר אינהלציה).

חשוב מאוד להקפיד לחסן את הילדים הסובלים מאסתמה נגד שפעת כל שנה. הקטנת התחלואה בקרב ילדים אלה מקטינה את הרגישות של דרכי הנשימה וכן את התקפי האסתמה.

מומלץ לכל משפחה של ילדים אסתמתיים להיעזר בתכנית טיפולית קבועה, המסייעת בהתמודדות היומיומית של ההורים, בעיקר בשלבי ההיכרות הראשונים עם המחלה. כך ההורה יודע מה עליו לעשות בכל מצב אפשרי, למשל שאם הילד משתעל יש לתת לו אינהלציה. חשוב גם לשמור על מעקב סדיר, שכן ההורים, ולעיתים אף הילד עצמו, אינם תמיד מודעים לחלק גדול מהסימנים אשר ניתן לראות או לשמוע בבדיקה פיזיקלית של הריאות.

הורים רבים חוששים לשלוח את ילדיהם לשיעורי ספורט בבית הספר או בחוגים מחוץ לשעות הלימודים. חשוב לדעת כי פעילויות גופניות, בעיקר שחייה, מומלצות לפיתוח הריאות. עם זאת, החמרה במצב הנשימה (התלקחות ריאתית) בילד מחייבת הימנעות זמנית מפעילות גופנית מאומצת העלולה להחמיר את מצבו. אסתמה במאמץ היא חלק מספקטרום המחלה המחייבת טיפול והתייחסות ספציפית של הרופא המטפל כאשר היא משפיעה על תפקוד הילד.

ד"ר צחי לוטם, מנהל מרכז בריאות הילד ברמלה, שירותי בריאות כללית


[03/05/2010]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בת אל בר אלומה
ד"ר בת אל בר אלומה ריאות
רופאה מומחית ברפואת ריאות ילדים
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
ד"ר יניב דותן
ד"ר יניב דותן ריאות
מנהל מכון ריאות, רמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו